Τι είναι τα παραισθησιογόνα μανιτάρια που τα καλλιεργούσε ένας φοιτητής στην Άρτα: Πώς επηρεάζουν τον άνθρωπο

Τα συγκεκριμένα είδη που είναι επίσης γνωστά ως «μαγικά μανιτάρια» χρησιμοποιούνται ως «ναρκωτικό»

Τι είναι τα παραισθησιογόνα μανιτάρια που τα καλλιεργούσε ένας φοιτητής στην Άρτα: Πώς επηρεάζουν τον άνθρωπο

Παραισθησιογόνα μανιτάρια εντοπίστηκαν και κατασχέθηκαν για πρώτη φορά στην Ήπειρο και συγκεκριμένα στην Άρτα, μετά από αστυνομική επιχείρηση.

Σύμφωνα με το epiruspost.gr, οι Αρχές συνέλαβαν – μετά από συνδρομή ενός αστυνομικού σκύλου – έναν 25χρονο φοιτητή που τα καλλιεργούσε, ενώ λίγες είναι οι ανάλογες περιπτώσεις και σε ολόκληρη τη χώρα.

Τα συγκεκριμένα είδη που είναι επίσης γνωστά ως «μαγικά μανιτάρια» καλλιεργούνται υπό συγκεκριμένες συνθήκες και χρησιμοποιούνται ως «ναρκωτικό» συνήθως μαζί με αλκοόλ.

Τι είναι τα «μαγικά μανιτάρια» ;

Σε παλιότερο δελτίο του Ευρωπαϊκού Κέντρου Παρακολούθησης Ναρκωτικών και Τοξικομανίας (EMCDDA) αναφέρεται ότι φυσικά παραισθησιογόνα υπάρχουν σε περισσότερα από 100 είδη μανιταριών, η πλειοψηφία των οποίων παρέχει τα δραστικά συστατικά ψιλοκυβίνη και ψιλοκίνη.

Στην Ευρώπη, η χρήση παραισθησιογόνων μανιταριών σε χώρους διασκέδασης εμφανίστηκε για πρώτη φορά στα τέλη της δεκαετίας του 1950, όμως η διάδοσή τους την εποχή εκείνη περιοριζόταν σε μικρές κλειστές ομάδες – όπως οι ποιητές του κινήματος των μπιτ.

Αυτό κράτησε έως ότου ειδικά καταστήματα (“smart shops”) και οι υπαίθριοι πάγκοι παρείχαν ένα μέσο ταχύτερης διάδοσης, γύρω στα τέλη της δεκαετίας του 1990 και στις αρχές της δεκαετίας του 2000.

Σύμφωνα με το EMCDDA, τα μανιτάρια που χρησιμοποιούνται για τις ψυχοδραστικές τους ιδιότητες προέρχονται στην πλειονότητά τους από καλλιέργειες και δε συλλέγονται στην αυτοφυή τους μορφή.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

«Τα μανιτάρια πωλούνται νωπά ή αποξηραμένα, αλλά και για κατ’ οίκον καλλιέργεια με τη βοήθεια σχετικού έντυπου υλικού, σπόρων και συσκευασιών καλλιέργειας», σημειώνεται.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.