Θράσος Ζ.Ζάεφ: «Θα λεγόμαστε “Μακεδονία” και “Μακεδόνες” και δεν μπορείτε να κάνετε τίποτα για αυτό»

Θράσος Ζ.Ζάεφ: «Θα λεγόμαστε “Μακεδονία” και “Μακεδόνες” και δεν μπορείτε να κάνετε τίποτα για αυτό»

Δεν σταματάει να αναφέρεται σε «Μακεδονία», «Μακεδόνες» και τη «μακεδονική» γλώσσα ο Ζόραν Ζάεφ αυτή τη φορά σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό Η1 των Σκοπίων το βράδυ της Τετάρτης δείχνοντας πως δεν πρόκειται οι Σκοπιανοί επί της ουσίας να σεβαστούν έστω και την Συμφωνία των Πρεσπών.

Αναφέρει μάλιστα χαρακτηριστικά ότι το ζήτημα της εθνότητας η Ελλάδα ποτέ δεν το διαπραγματεύθηκε!

Λίγες ώρες μετά τη διαρροή ότι ετοιμάζεται κατ’ ιδίαν συνάντησή του με τον Αλέξη Τσίπρα μετά τις συνεχείς αναφορές του στη «Μακεδονία», ο Ζάεφ δήλωσε ότι «κανείς δεν μπορεί να αρνηθεί το δικαίωμά μας να είμαστε “Μακεδόνες” και μιλάμε τη “μακεδονική” γλώσσα» και του «ξεκόβει» από την αρχή.

Ο Ζάεφ με τις συνεχείς αυτές αναφορές επιδιώκει να διεθνοποιήσει το γεγονός ότι υπάρχει κράτος που λέγεται… κυρίως «Μακεδονία» έχει δική του «μακεδονική» γλώωσσα και αποτελείται κυρίως από μια «μακεδονική» ενθνότητα. Με πονηρό τρόπο έτσι διεκδικεί τα ιστορικά και κληρονομικά δικαιώματα της Μακεδονίας.

Εξηγώντας τις διαδικασίες μετά τη Συμφωνία των Πρεσπών ο Ζάεφ υποστήριξε ότι η Ελλάδα δεν διαπραγματεύτηκε θέματα ταυτότητας και ότι παραμένει η εθνική ταυτότητα των «Μακεδόνων ως Μακεδόνες».

«Κανείς δεν μπορεί να αλλάξει ότι είμαι “Μακεδόνας” που ζω σε αυτή την περιοχή» είπε ο Ζάεφ προσθέτοντας ότι η Ελλάδα αποδέχθηκε το δικαίωμα του αυτοπροσδιορισμού.

Κατά τον ίδιο, μετά τη Συμφωνία των Πρεσπών, «επιτέλους έχουμε μια χώρα που κανείς δεν αμφισβητεί, αυτό για το οποίο πάλεψαν οι πρόγονοί μας».

Έκανε λόγο ακόμα για στήριξη από ΗΠΑ και ΕΕ στους πολιτικούς που βοήθησαν στη σύναψη της συμφωνίας εκωιμώντας ότι μέχρι το τέλος του 2019 ή τις αρχές του 2020 η χώρα του θα γίνει πλήρες κράτος-μέλος του ΝΑΤΟ.

Ο πρωθυπουργός των Σκοπίων κλήθηκε να σχολιάσει και τις ρωσικές αντιδράσεις στη Συμφωνία των Πρεσπών λέγοντας ότι τις κατανοεί «αλλά το 80% των πολιτών στη χώρα είναι υπέρ του ΝΑΤΟ». Η εκτίμησή του ήταν, δε, ότι η Μόσχα δεν θα προσπαθήσει να μπλοκάρει την εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Ο Ζάεφ διατύπωσε, τέλος, την άποψη ότι δεν θα είναι αυτός που θα λάβει το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης (σ.σ. μαζί με τον Αλέξη Τσίπρα) προσθέτοντας ότι «από μόνη της η υποψηφιότητα είναι τιμή για τη “Μακεδονία”».

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.