ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

Μια υπεραιωνόβια ελιά στον περίβολο του ΥΠΕΘΑ (εικόνες)

Μια υπεραιωνόβια ελιά στον περίβολο του ΥΠΕΘΑ (εικόνες)

Μια ελιά τουλάχιστον 800 ετών φυτεύτηκε σήμερα στον περίβολο του Υπουργείου Αμυνας, στο αλσύλλιο μπροστά στην κεντρική είσοδο. Είναι μια από τις πέντε υπεραιωνόβιες Ελιές που η ΕΡΓΟΣΕ αποφάσισε να διασώσει και να μεταφέρει σε σημαντικά σημεία της Αθήνας. 

Οι ελιές αυτές εντοπίστηκαν στην περιοχή της Αιγιαλείας  από την  «ΕΡΓΟΣΕ» στο πλαίσιο της κατασκευής του σιδηροδρομικού δικτύου της χώρας, σε εκτάσεις που απαλλοτρίωσε.

Τα πέντε υπεραιωνόβια ελαιόδεντρα τα οποία, σύμφωνα με εκτίμηση του Γεωπονικού Πανεπιστημίου, είναι ηλικίας από 700 έως 1500 χρονών, μετά από εκπόνηση ειδικού σχεδίου  με την συμμετοχή ειδικών, μεταφέρθηκαν φυτεύτηκαν στον Δήμο Αθήνας με την συμβολή και χορηγών.

Δυο υπεραιωνόβιες ελιές, ηλικίας 800 χρόνων φυτεύτηκαν μπροστά από την πρυτανεία του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνας (ΕΚΠΑ), επί της Λεωφόρου Πανεπιστημίου. Μια  στην πλατεία της Μεγάλης του Γένους Σχολής στη συμβολή των οδών Βασ. Σοφίας και Βασ. Κων/νου και μια στην συμβολή των Οδών Διάκου και Συγγρού- η 5η φυτεύτηκε σήμερα στο Υπ. Αμυνας. Η κίνηση έχει ως σκοπό οι μελλοντικές γενιές, Έλληνες και ξένοι, να μπορούν να θαυμάσουν τις υπεραιωνόβιες αυτές ελιές που έρχονται από τα βάθη των αιώνων και αποτελούν, όπως έχει επισημανθεί, ”σήμα κατατεθέν” της χώρας, της ιστορίας και του πολιτισμού μας.

Με ανακοίνωσή της η ΕΡΓΟΣΕ ευχαριστεί το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας (ΥΠΕΘΑ), το Δήμο Αθηναίων, την Τροχαία Αττικής, το ΕΚΠΑ, τον ΑΔΜΗΕ ΑΕ και την Εταιρεία ΤΟΠΙΟΔΟΜΗ ΕΠΕ, οι οποίοι με την προθυμία τους και την πολύτιμη βοήθειά τους, συνέβαλαν με όλες τους τις δυνάμεις στην επιτυχή ολοκλήρωση αυτής της περιβαλλοντικής δράσης.Χάρη στην καθοριστική συμβολή όλων αυτών, όπως και των χορηγών ‘Αλτις και Klonare, , οι πολίτες  και οι επισκέπτες της Αθήνας θα μπορούν να απολαμβάνουν από δω και στο εξής τα δέντρα-στολίδια στην πρωτεύουσα του ελληνικού κράτους. 

Εχει την σημασία του που στο πλαίσιο της περιβαλλοντικής της ευαισθησίας ένας φορέας του Δημοσίου για πρώτη φορά ανέπτυξε κατα την περίοδο 2013 -2015 σε αυτή  την έκταση και με αυτόν τον συμβολισμό την  καινοτόμο αυτή δράση- μια πρωτοβουλία που σχετίζεται με την διάσωση όσο το δυνατόν περισσότερων ελαιόδεντρων, κυρίως μέσω της διαδικασίας της μεταφύτευσης. 

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.