ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

Έτοιμη η LoR για την αναβάθμιση των 13 AH-64A Apache

Έτοιμη η LoR για την αναβάθμιση των 13 AH-64A Apache

Επιστολή πρόθεσης προμηθείας, αλλά χωρίς να εμπεριέχει τους δεσμευτικούς όρους μιας LoR πρόκειται να στείλει η ΓΔΑΕΕ για το πρόγραμμα αναβάθμισης των 13 επιθετικών ελικοπτέρων ΑΗ-64A Αpache μέχρι τις αρχές Ιουνίου. Η επιστολή θα απευθύνει ερώτημα για τα επίπεδα εκσυγχρονισμού Block II και Βlock ΙΙΙ, αλλά θα είναι σαφώς προσανατολισμένη στο Block II, το οποίο είναι και την υψηλότερη σχέση κόστους/απόδοσης καθώς το Block III, στο οποίο εκσυγχρονίζονται τα αμερικανικά ελικόπτερα κοστίζουν περίπου 50% ακριβότερα.

Η επιστολή θα είναι κάτι μεταξύ LoR και P&A (ερώτημα για Τιμή και Διαθεσιμότητα). Όπως ανέφερε πηγή της ΓΔΑΕΕ «Δεν θα είναι δεσμευτική όπως η LoR, αλλά θα είναι πιο συγκεκριμένη από μια P&A».

Αυτό σημαίνει ότι η ελληνική πλευρά προχωρά την διαδικασία του προγράμματος που θα κοστίσει μεταξύ 450 και 650 εκατ. ευρώ (έχει προβλεφθεί σχετικό κονδύλι στο τριετές κυλιόμενο με ρτον τίτλο «Βελτίωση δυνατοτήτων Αεροπορίας Στρατού»), αλλά με διαδικασίες σχετικά αργές. Υπολογίζεται ότι μέχρι το τέλος του καλοκαιριού θα έχιε έρθει η αμερικανική απάντηση και υπάρχει μια πιθανότητα το θέμα να κλείσει μέσα στο 2011.

Και πάλι η κίνηση αυτή γίνεται για να μην κλείσει οριστικά για την Ελλάδα η γραμμή εκσυγχρονισμού του Block II, οπότε αναγκαστικά θα πρέπει να οδεύσουμε είτε προς το Block III όπου του πρόγραμμα μπορεί να προσεγγίσει τα 800+ εκατ. ευρώ, είτε να αχρηστεύσουμε τα 13 ελικόπτερα συν τα 6 που μένουν άνευ εκσυγχρονισμού από την αρχική παρτίδα των «Α».

Κατά την αρχική διερεύνηση Τιμής &Διαθεσιμότητας (Price &Availability: P&A) για την πλήρη αναβάθμιση 20 ελικοπτέρων σε AH-64D Block II, το ενδεικτικό κόστος ανερχόταν σε $830 εκατ.

Το κόστος αυτό θεωρήθηκε υπερβολικό και το 2009 ζητήθηκε προσφορά για 4 εναλλακτικές επιλογές, αρχίζοντας από την απλή αναβάθμιση των 19 πλέον AH-64A –μετά την απώλεια ενός το Νοέμβριο του 2008– σε AH-64D Block II. Στο αντίθετο άκρο, η αναβάθμιση των πρόσφατα παραδοθέντων ΑΗ-64DHA Block II σε Block III και η προμήθεια νέων Block III για την αντικατάσταση των AH-64A θα έφθανε σε κόστος $1,8 δισ. Σε κάθε περίπτωση περιλαμβάνονταν συσκευές και υπηρεσίες υποστήριξης, βλήματα AGM-114M και AGM-114N Hellfire II ημι-ενεργής καθοδήγησης λέιζερ με πολεμικές κεφαλές εκτόνωσης-θραυσμάτων και θερμοβαρική αντίστοιχα, καθώς και AGM-114L Longbow Hellfire αυτόνομης κατεύθυνσης από ερευνητή χιλιοστομετρικού ραντάρ.

Η τελική εισήγηση του ΓΕΣ προβλέπει την πλήρη αναβάθμιση 13 AH-64A σε ΑΗ-64D Block II –για την αναπλήρωση του AH-64DHA που καταστράφηκε στο δυστύχημα στις 30 Ιουλίου 2010– καθώς και την υποβολή των υπόλοιπων 6 σε δομικό εκσυγχρονισμό, με δικαίωμα προαίρεσης για την προμήθεια και εγκατάσταση του απαιτούμενου εξοπλισμού Block II.

Η καταληκτική ημερομηνία επισημοποίησης του προγράμματος ήταν η 31η Δεκεμβρίου 2010, καθώς στο εξής θα είναι διαθέσιμη μόνον η αναβάθμιση Block III, στην οποία θα πρέπει να υποβληθούν και τα 11 AH-64DHA για λόγους οποιοτυπίας. Το 2013 λήγει η συμβατική υποχρέωση υποστήριξης των ΑΗ-64Α, τα οποία κατόπιν θα απειλούνται με απαξίωση.

Τα AH-64+ αν και αντιπροσώπευαν ό,τι πιο σύγχρονο υπήρχε την εποχή που αγοράστηκαν στις αρχές της δεκαετίας του 1990, θα αρχίσουν να αντιμετωπίζουν σοβαρό ζήτημα υποστήριξης, διότι η Ελλάδα και το Ισραήλ είναι οι μόνες χώρες που διατηρούν αυτή την έκδοση, με το Ισραήλ να έχει ξεκινήσει ένα πρόγραμμα σταδιακής αναβάθμισής τους ξεκινώντας με 9 και αργότερα με 3 ακόμη ελικόπτερα από τα 37 συνολικά AH-64A που διαθέτει.

Οι υπόλοιπες χώρες που είχαν αγοράσει ελικόπτερα AH-64A έχουν ήδη ξεκινήσει αντίστοιχα προγράμματα αναβάθμισης. Τα ελικόπτερα AH-64A διαθέτουν ηλεκτροπτικά συστήματα σαφώς υποδεεστέρων δυνατοτήτων από αυτά που προσφέρει η νεώτερη έκδοση, ενώ αναμφίβολα το τεχνολογικό χάσμα μεταξύ AH-64DHA και AH-64Α δεν αποτελεί την καλύτερη εγγύηση για τη συνύπαρξη και συνεργασία των δύο ελικοπτέρων στο πεδίο της μάχης.

Ο αμερικανικός Στρατός έχει ήδη ξεκινήσει (από τον Ιούλιο του 2006) την αναβάθμιση του συνόλου των ελικοπτέρων των εκδόσεων AH-64D Block I και II (ουσιαστικά πρόκειται για αναβαθμισμένα ελικόπτερα AH-64A), στο επίπεδο AH-64D Block III. Είχε προηγηθεί το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των AH-64A στο επίπεδο AH-64D,  το οποίο ξεκίνησε το 1996 και ολοκληρώθηκε το 2006. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα περιελάμβανε τον εκσυγχρονισμό 284 ελικοπτέρων AH-64A στο επίπεδο AH-64D Block I και 217 ελικοπτέρων AH-64A στο επίπεδο AH-64D Block II. 

Η επισήμανση αυτή ουσιαστικά προσέδωσε μια νέα διάσταση στην κωδικοποίηση των ελικοπτέρων Apache με τα ελληνικά AH-64DHA να ανήκουν στο επίπεδο Block II. Ακολούθησε το 2007 η αναβάθμιση ακόμα 96 ελικοπτέρων στο επίπεδο AH-64D Extended Block II.  Έτσι αυτή την περίοδο ο αμερικανικός στρατός διαθέτει 618 ανακατασκευασμένα ελικόπτερα AH-64D Apache των εκδόσεων Block I, II και Extended Block II καθώς και 52 καινούργια ελικόπτερα AH-64D Block II τα οποία αποτελούν μέρος του προγράμματος αναπλήρωσης απωλειών από τις πολεμικές επιχειρήσεις στο Ιράκ και στο Αφγανιστάν.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.