Η Γερμανία ετοιμάζει την Air Defender 2023: 250 μαχητικά στους ουρανούς της Β.Ευρώπης

Συμμετοχή και της Ελλάδας

Η Γερμανία ετοιμάζει την Air Defender 2023: 250 μαχητικά στους ουρανούς της Β.Ευρώπης

Σε πυρετώδεις ρυθμούς κινούνται αυτές τις μέρες οι γερμανικές ένοπλες δυνάμεις σε συντονισμό με τους νατοϊκούς συμμάχους ενόψει της ιστορικών διαστάσεων άσκησης Air Defender, η οποία αναμένεται να ξεκινήσει στις 12.06 και να διαρκέσει μέχρι τις 23.06 υπό γερμανική ηγεσία.

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη νατοϊκή άσκηση από τη σύσταση του ΝΑΤΟ εν έτει 1949, η οποία εκ των πραγμάτων λαμβάνει βαρύνουσα σημασία εξαιτίας του επιθετικού πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Απώτερος στόχος είναι να επιβεβαιωθεί επί του πεδίου η ετοιμότητα των νατοϊκών δυνάμεων στον αέρα αλλά και να σταλεί «ένα ισχυρό μήνυμα για τις διατλαντικές σχέσεις».

Αυτό άλλωστε κατέστησαν σαφές χθες σε κοινή συνέντευξή Τύπου στο Βερολίνο, ο αντιστράτηγος και γενικός επιθεωρητής της γερμανικής αεροπορίας Ίνγκο Γκέρχαρτς, ο αντιστράτηγος και επικεφαλής της Εθνικής Φρουράς της αμερικανικής αεροπορίας Μάικλ Α. Λοχ και η πρέσβης των ΗΠΑ στη Γερμανία Έιμι Γκούτμαν.

Από την πλευρά του, ο Ίνγκο Γκέρχαρτς θέλησε μάλιστα να τονίσει τον «αμυντικό χαρακτήρα» των νατοϊκών ασκήσεων, δίνοντας έτσι απάντηση σε πιθανά σενάρια για ασκήσεις «επιθετικής φύσης» με φόντο τη Ρωσία.

Όπως είπε χαρακτηριστικά «αμυντική» ήταν και είναι άλλωστε η φύση του ΝΑΤΟ.

Εντυπωσιακοί αριθμοί – Συμμετοχή Ελλάδας και Τουρκίας

Οι αριθμοί που σχετίζονται με την άσκηση Air Defender είναι πάντως εντυπωσιακοί: Λαμβάνουν μέρος 25 χώρες με περίπου 250 μαχητικά αεροσκάφη 23 διαφορετικών ειδών και περίπου 10.000 συμμετέχοντες. Οι ΗΠΑ συμμετέχουν με τα περισσότερα αεροσκάφη, 100 στον αριθμό, τα οποία μάλιστα θα μεταφερθούν σε γερμανικές αεροπορικές βάσεις από 42 αμερικανικές πολιτείες.

Στην νατοϊκή άσκηση συμμετέχει και η Ελλάδα, με μαχητικά αεροσκάφη τύπου F-16, τα οποία θα σταθμεύσουν στη βάση Λέχφελντ της Βαυαρίας. Με τον ίδιο τύπο αεροσκαφών συμμετέχει και η Τουρκίααπό τη βάση Σλέσβιχ-Χον της βόρειας Γερμανίας. Εκτός από τα F-16, στη νατοϊκή άσκηση αναμένεται να χρησιμοποιηθούν επίσης υπερσύγχρονα F-35, Awaks, Eurofighter, Falcon, C-130 και άλλοι τύποι μαχητικών αεροσκαφών.

Οι ασκήσεις, οι οποίες θα διενεργούνται στον γερμανικό και ευρωπαϊκό ενάεριο χώρο σε συγκεκριμένα «time slot» μέσα στην ημέρα, έχουν ως επιπλέον στόχο τη δοκιμή στην πράξη των δυνατοτήτων άμεσης συνεργασίας, ανεφοδιασμού και συντονισμού των νατοϊκών συμμάχων στον αέρα στη βάση του άρθρου 5 του Βορειοατλαντικού Συμφώνου.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Στην νατοϊκή άσκηση συμμετέχουν εκτός από τις ΗΠΑ, τη Γερμανία, την Ελλάδα και την Τουρκία, οι εξής χώρες: Βέλγιο, Βουλγαρία, Δανία, Εσθονία, Φινλανδία, Γαλλία, Ιταλία, Ιαπωνία, Κροατία, Λετονία, Λιθουανία, Ολλανδία, Νορβηγία, Πολωνία, Ρουμανία, Σουηδία, Σλοβενία, Ισπανία, Τσεχία, Ουγγαρία, Ηνωμένο Βασίλειο.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.