ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Άρση ασυλίας Κ.Βελόπουλου, χειροπέδες για κακούργημα σε Κ.Φλώρο κατά τα λοιπά ο Β.Πούτιν είναι «αυταρχικός»!

Η σύμβαση για τις νέες φρεγάτες FDI του ΠΝ: Οι φρεγάτες θα έχουν τον μισό οπλισμό από ότι μας υποσχέθηκαν

Η σύμβαση για τις νέες φρεγάτες FDI του ΠΝ: Οι φρεγάτες θα έχουν τον μισό οπλισμό από ότι μας υποσχέθηκαν

Στην επιτροπή εξοπλιστικών συμβάσεων της Βουλής των Ελλήνων βρίσκονται πλέον οι συμβάσεις για τη ναυπήγηση των τριών γαλλικών φρεγατών FDI HN, των έξι νέων Rafale F3R καθώς και των 44 νέων τορπιλών Sea Hake Mod 4 (συνολικό κόστος 112 εκατομμύρια ευρώ) και από εκεί μπορούμε να δούμε αρκετά ενδιαφέροντα στοιχεία για τις νέες φρεγάτες του ΠΝ.

Όμως μείζον ζήτημα γίνεται με την διαμόρφωση καθώς οι πρώτες δύο φρεγάτες θα παραδοθούν με τα μισά όπλα και που θα ξανατεθούν σε ελλιμενισμό για να λάβουν την διαμόρφωση της τρίτης φρεγάτας!

Στο ζήτημα του κόστους το τελικό ποσό θα φτάσει τα 3.237 δισεκατομμύρια ευρώ. Η δαπάνη αφορά τις 3 φρεγάτες FDI HN είναι 3.049 δισ. ευρώ συμπεριλαμβανομένων του συνόλου όλων των όπλων και επιλογών στην ελληνική διαμόρφωση (32 ASTER 30 και RAM) καθώς και τριετούς διάρκειας σύμβασης τεχνικής υποστήριξης.

Η δε διαφορά μεταξύ των 3.237 δισ. ευρώ και των 3.049 δισ. ευρώ είναι τα 188 εκατ. ευρώ για την απόδοση εισφοράς υπέρ του Μετοχικού Ταμείου Ναυτικού, το κόστος σε περίπτωση άσκησης του δικαιώματος προαίρεσης της τέταρτης φρεγάτας ανέρχεται στα 719.600 εκατ. ευρώ, ενώ ο χρόνος αποπληρωμής είναι από φέτος μέχρι και το 2029.

Αυτό όμως που προκαλεί εντύπωση είναι ότι οι Φ/Γ θα παραδοθούν σε δύο εκδόσεις-φάσεις ώστε να επιταχυνθεί η απόδοσή τους στο ΠΝ.

Έτσι αρχικά θα παραδοθούν οι δύο πρώτες σε διαμόρφωση του γαλλικού ναυτικού και εν συνεχεία (προφανώς στον Ναύσταθμο Σαλαμίνας) θα ενσωματώσουν τα επιπλέον στοιχεία που θα φέρει εξαρχής η τρίτη Φ/Γ.

Οι δε παραδόσεις είναι για δύο φρεγάτες εντός του 2025 και της τρίτης στο 2026.

Μπορείτε να δείτε αναλυτικά την σύμβαση εδώ.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Η συζήτηση αρχικά στην επιτροπή θα διεξαχθεί τη Παρασκευή και την ερχόμενη Τρίτη η ολομέλεια του κοινοβουλίου θα δώσει το πράσινο φως για την υπογραφή των συμβάσεων.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.