ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

NY Times: «Οι Ουκρανοί πρέπει να αντεπιτεθούν – Δεν συμφέρει την Δύση ένας παρατεταμένος πόλεμος»

Αντίθετα συμφέρει τους Ρώσους

NY Times: «Οι Ουκρανοί πρέπει να αντεπιτεθούν – Δεν συμφέρει την Δύση ένας παρατεταμένος πόλεμος»

Οι New York Times θεωρούν πως επικρατεί ένα αδιέξοδο στο πεδίο της μάχης για τους Ουκρανούς και πως θα πρέπει η Ουκρανίανθα ξεκινήσει μια αντεπίθεση για να προσπαθήσει να ξεφύγει από τη στασιμότητα.

Βασικά πρόκειται για αμερικανική απαίτηση καθώς ο χρόνος μετράει «αντίστροφα» για την Δύση η οποία τον χειμώνα θα αντιμετωπίσει τρομακτική ακρίβεια και έλλειμμα ενέργειας.

Και οι δύο αντιμαχόμενες πλευρές προετοιμάζονται για έναν παρατεταμένο πόλεμο. Ωστόσο, εκτιμούν οι ΝΥΤ, η Ουκρανία έχει μεγαλύτερο κίνητρο για να τον αποφύγει με δυνητικά επικίνδυνους ελιγμούς, ήδη από αυτό το φθινόπωρο.

Προτού, δηλαδή, η εποχή των βροχών μετατρέψει την ύπαιθρο σε αδιάβατους βάλτους ή οι ελλείψεις ενέργειας και το αυξανόμενο κόστος ενδεχομένως ατονήσουν την ευρωπαϊκή υποστήριξη.

Το ρίσκο των Ουκρανών

«Μια αντεπίθεση είναι ριψοκίνδυνη», εκτιμά στην αμερικανική εφημερίδα ο Μάικλ Κόφμαν, επικεφαλής Ρωσικών Σπουδών σε ερευνητικό κέντρο της Βιρτζίνια. «Αν αποτύχει, μπορεί να ζημιώσει την εξωτερική υποστήριξη της χώρας», εξηγεί. «Από την άλλη πλευρά, το Κίεβο πιθανώς το βλέπει αυτό ως ένα παράθυρο ευκαιρίας, πέρα από το οποίο βρίσκεται η αβεβαιότητα ενός παρατεταμένου πολέμου, εναντίον ενός ρωσικού στρατού που είχε χρόνο να ανασυνταχθεί», προσθέτει.

Υπό την οπτική γωνία των Ουκρανών, η στατική μάχη χαρακωμάτων που έχει επικρατήσει δεν μπορεί να συνεχιστεί επ’ αόριστον. Αν αφήσει τη Ρωσία να έχει τον έλεγχο μεγάλου μέρους της νότιας ακτογραμμής, θα ακρωτηριάσει την οικονομία της, η οποία έχει ήδη πληγεί από τον πόλεμο και υποστηρίζεται από τη δυτική βοήθεια.

Θα έδινε επίσης χώρο στη Μόσχα να εδραιώσει τον έλεγχο σε περιοχές που έχει καταλάβει, καλύπτοντας τα μέσα ενημέρωσης και το σχολικό πρόγραμμα σπουδών εν ολίγοις αυτό που φοβούνται οι Αμερικανοί είναι ότι οι κάτοικοι αυτών των περιοχών θα αποφασίσουν οριστικά και αμετάκλητα πως είναι Ρώσοι (που είναι).

Πολλά σημάδια υποδηλώνουν ότι ο Ρώσος πρόεδρος Β.Πούτιν θα αγνοήσει τις εκκλήσεις για εκδίκηση μετά την δολοφονία της Ντάρια Ντούγκιαν και θα καταλήξει σε μια στρατηγική επίθεσης με στόχο να εξουθενώσει τις ουκρανικές δυνάμεις.

Τα τελευταία στοιχεία ήρθαν την Πέμπτη, όταν το Κρεμλίνο δημοσίευσε τη διαταγή για αύξηση του στρατιωτικού προσωπικού κατά 137.000, φτάνοντας στο 1,15 εκατ.

Αναλυτές εκτίμησαν ότι το διάταγμα αυτό «κρύβει» τη στρατηγική ότι ο Πούτιν προετοιμάζεται για έναν μακρύ και σκληρό πόλεμο, αλλά όχι απαραίτητα για ένα σχέδιο ευρείας κλίμακας που θα σηματοδοτούσε μια μεγάλη κλιμάκωση και ίσως προκαλούσε και αντιδράσεις εντός Ρωσίας.

 «Οι προσδοκίες ότι αυτό θα τελειώσει μέχρι τα Χριστούγεννα ή ότι θα τελειώσει την επόμενη άνοιξη» είναι άστοχες, εκτιμά ο Ρουσλάν Πουκόφ, αμυντικός αναλυτής  σε ρωσικό think tank. «Νομίζω ότι θα διαρκέσει πολύ καιρό», συμπληρώνει.

Η Ουκρανία, άλλωστε, έλαβε αυτή την εβδομάδα την υπόσχεση από τις ΗΠΑ για νέο πακέτο βοήθειας ύψους 3 δισ. δολαρίων. Αξιωματούχοι της κυβέρνησης Μπάιντεν δήλωσαν ότι η βοήθεια σηματοδοτεί τόσο το μήνυμα προς τον Πούτιν ότι οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να εμπλακούν για μεγάλο χρονικό διάστημα, όσο και προς την Ουκρανία ότι η Αμερική θα συνεχίσει να προσπαθεί για την ενότητα του ΝΑΤΟ, στηρίζοντας το Κιέβο επ΄ αόριστον.

Συμπερασματικά, οι ΝΥΤ αναφέρουν ότι ενώ η ρωσική πλευρά έχει κάθε λόγο να προσβλέπει σε μια παρατεταμένη σύγκρουση, για τον Ουκρανό πρόεδρο, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, φαίνεται πως ισχύει το αντίθετο.

Τα επερχόμενα δημοψηφίσματα για εγκαθίδρυση των ρωσικών αρχών στις κατεχόμενες περιοχές, άλλωστε, μπορεί να ξεκινήσουν ακόμη και αυτό τον μήνα, προσθέτοντας περαιτέρω πίεση στην ουκρανική ηγεσία. 

Επιπλέον, αναφέρει το δημοσίευμα, αρκετοί αναλυτές εκτιμούν ότι καταγράφεται και μια «απόσταση» μεταξύ των πολιτικών προσώπων στην Ουκρανία, που πιέζουν για μια σημαντική νίκη και των στρατιωτικών επικεφαλής, που θέλουν να διασφαλίσουν ότι έχουν επαρκή στρατεύματα και μαχητική ισχύ πριν πραγματοποιήσουν μια μεγάλη αντεπίθεση.

Με λίγα λόγια η Δύση θέλει να τα παίξει όλα για όλα γιατί αν παραταθεί ο πόλεμος η νίκη της Ρωσίας είναι βέβαιη.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.