ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

Η στρατιωτική κυβέρνηση του Νίγηρα απέλασε τον Πρέσβη της Γαλλίας – Το γαλλικό επιτελείο δηλώνει έτοιμο για επέμβαση

Κατηγορούνταν για κινήσεις αντίθετες με τα συμφέροντα της χώρας

Η στρατιωτική κυβέρνηση του Νίγηρα απέλασε τον Πρέσβη της Γαλλίας – Το γαλλικό επιτελείο δηλώνει έτοιμο για επέμβαση

Η στρατιωτική κυβέρνηση στο Νίγηρα ανακοίνωσε ότι «έδωσε οδηγίες στην αστυνομία» να «απελάσει» τον Γάλλο πρέσβη στη Νιαμέι, μετά τη λήξη της διορίας που είχε δοθεί στον Γάλλο διπλωμάτη να εγκαταλείψει την αφρικανική χώρα και όλα δείχνουν ότι η διαμάχη οδηγείται στα άκρα.

Η Γαλλία δείχνει να είναι έτοιμη να χρησιμοποιήσει ακόμα και στρατιωτικές δυνάμεις μετά τις δηλώσεις του γενικού επιτελείου αλλά κα ιτην κυβέρνηση στο Νίγηρα να μην υποχωρεί από αυτά που θεωρεί αξίες της επανάστασης τους.

Στρατιωτικοί κατέλαβαν την εξουσία στον Νίγηρα στις 26 Ιουλίου και έκτοτε κρατούν τον ανατραπέντα πρόεδρο της χώρας Μοαμέντ Μπαζούμ.

Το Εθνικό Συμβούλιο για τη Διαφύλαξη της Πατρίδας με επικεφαλής του τον στρατηγό Αμπντουλραχμάν Τσιανί ζήτησε την περασμένη Παρασκευή από τον Γάλλο πρεσβευτή στη Νιαμέι, τον Σιλβέν Ιτέ, να αποχωρήσει από τη χώρα μέσα σε 48 ώρες.

Η στρατιωτική κυβέρνηση δικαιολόγησε την απόφασή της επικαλούμενη την άρνηση του πρέσβη να συμμορφωθεί με την «πρόσκληση» που του απευθύνθηκε για να προσέλθει σε «συνέντευξη» και «ενέργειες» του Παρισιού που είναι «αντίθετες προς τα συμφέροντα του Νίγηρα».

Σύμφωνα με επιστολή του υπουργείου Εξωτερικών, που φέρει σημερινή ημερομηνία, ο πρέσβης Ιτέ “δεν απολαμβάνει πλέον τα προνόμια και τις ασυλίες που συνδέονται με την ιδιότητά του ως μέλους του διπλωματικού προσωπικού της Γαλλικής Πρεσβείας”.

Τα “διπλωματικά έγγραφα και οι βίζες” του καθώς και αυτές των μελών της οικογένειάς του “ακυρώνονται”, σύμφωνα με την επιστολή, στην οποία σημειώνεται ότι οι νιγηριανές αστυνομικές υπηρεσίες “έχουν λάβει οδηγίες να προχωρήσουν στην απέλαση” του Γάλλου διπλωμάτη.

Το βράδυ της Παρασκευής, οι στρατιωτικοί είχε δώσει στον Ιτέ προθεσμία 48 ωρών να εγκαταλείψει το έδαφος.

Το γαλλικό ΥΠΕΞ απάντησε τονίζοντας πως οι πραξικοπηματίες δεν νομιμοποιούνται να υποβάλουν τέτοιο αίτημα και ότι η έγκριση για τον διορισμό πρεσβευτή προέρχεται από την εκλεγμένη ηγεσία του Νίγηρα, δηλαδή τον ανατραπέντα πρόεδρο Μοαμέντ Μπαζούμ.

Στο τέλος αυτής της διορίας, ο Ιτέ, το έργο του οποίου επαίνεσε χθες ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, βρισκόταν ακόμη στη θέση του στη Νιαμέι.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Σήμερα, ο εκπρόσωπος του γαλλικού γενικού επιτελείου, συνταγματάρχης Πιερ Γκοντιγιέρ προειδοποίησε ότι «οι γαλλικές στρατιωτικές δυνάμεις είναι έτοιμες να απαντήσουν σε οποιαδήποτε νέα ένταση που θα υπονόμευε τη γαλλική στρατιωτική και διπλωματική επιρροή στον Νίγηρα».

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.