Πύραυλοι κτύπησαν το πολωνικό έδαφος – Δύο νεκροί

Έκτακτο συμβούλιο συγκάλεσε ο Πολωνός πρωθυπουργός

Πύραυλοι κτύπησαν το πολωνικό έδαφος – Δύο νεκροί

Σε μια εξέλιξη που θα μπορούσε να αλλάξει όλα τα δεδομένα στην σύγκρουση της Ρωσίας με την Ουκρανία, δύο ρουκέτες έπεσαν στην πολωνική συνοριακή πόλη της Przewodów με το χτύπημα κατά αποθηκών σιτηρών να προκαλεί τον θάνατο δύο Πολωνών και των τραυματισμό ακόμα πέντε.

Ήδη στην περιοχή βρίσκονται εκτός της αστυνομίας και ο τοπικός Εισαγγελέας.

Εν τω μεταξύ η Ρωσία απορρίπτει όσα αναφέρονται από δυτικές χώρες και διαψεύδει ότι ήταν δικοί της οι πύραυλοι. «Πρόκειται για σκόπιμη πρόκληση για την κλιμάκωση της κατάστασης», ανέφερε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

Ο πρωθυπουργός της Πολωνίας Μοραβιέσκι αναφέρθηκε ότι συγκάλεσε έκτακτη συνεδρίαση της Επιτροπής των Υπουργείων Άμυνας και Εκτάκτων Αναγκών.

Από την Πολωνία γίνονται αναφορές την ίδια ώρα, πως οι Ένοπλες Δυνάμεις είναι σε «υψηλό συναγερμό». Συγκεκριμένα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Πιότρ Μύλλερ ανακοίνωσε το βράδυ της Τρίτης πως, λόγω της κατάστασης κρίσης, ο πρωθυπουργός της χώρας σε συνεννόηση με τον πρόεδρο Αντρέι Ντούντα, διέταξε συνάντηση στο Γραφείο Εθνικής Ασφάλειας με μέλη της Επιτροπής Εθνικής Ασφάλειας και Αμυντικών Υποθέσεων.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δεν αποκάλυψε τον λόγο της σύγκλησης, ζητώντας πάντως τα ΜΜΕ να μην δημοσιεύουν ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες.

Σε αυτό το πλαίσιο θα μπορούσε να γίνει επίκληση του Άρθρου 5 της ΝΑΤΟ για την υποχρέωση βοήθειας σε μέλος που δέχεται επίθεση.

Επιπλέον το Visegrad24 αναφέρει ότι η πολωνική Πολεμική Αεροπορία κινητοποίησε μαχητικά αεροσκάφη.

Σύμφωνα με τις αρχικές αναφορές ένας από τους δύο πυραύλους έχασε την πορεία του και χτύπησε την περιοχή  Hrubieszow στα σύνορα με την Ουκρανία. Εκτός και αν δεν «έχασε» τον δρόμο του, αλλά ήταν μια προειδοποίηση της Μόσχας προς την Βαρσοβία…

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, οι πύραυλοι πιθανότατα είχαν στόχο το Λβιβ, 100 χιλιόμετρα περίπου από τα σύνορα, όμως «έχασαν τον προσανατολισμό τους» και χτύπησαν το χωριό που βρίσκεται σε απόσταση λίγων χιλιομέτρων από τα ουκρανικά εδάφη και συγκεκριμένα σε «ξηραντήρια σιτηρών».

Ανώνυμη πηγή Αμερικανού αξιωματούχου από την Βαρσοβία επιβεβαίωσε ότι ήταν πλήγμα από ρωσικούς πυραύλους που πέρασαν τα σύνορα.

Την ίδια στιγμή το Πεντάγωνο κράτα κλειστά τα χαρτιά του και δηλώνει ότι δεν μπορεί να επιβεβαιώσει ότι ήταν έκρηξη από ρωσικούς πυραύλους.

Στην διάρκεια της συνέντευξης Τύπου του εκπροσώπου του Πενταγώνου στις ΗΠΑ, δεν υπήρχε επιβεβαίωση ότι επρόκειτο για πυραύλους της Ρωσίας. Ωστόσο τονίστηκε πως η χώρα θα υπερασπιστεί «κάθε σπιθαμή εδαφών του ΝΑΤΟ».

«Σε τέτοιες καταστάσεις υπάρχουν πολλές εναλλακτικές για το πως θα δράσουμε. Πρέπει πρώτα όμως να επιβεβαιώσουμε την κατάσταση (ότι πρόκειται για ρωσικούς πυραύλους). Προς το παρόν δεν έχουμε επιβεβαίωση και κοιτάζουμε τις αναφορές που έχουμε στα χέρια μας. Το παίρνουμε πολύ σοβαρά όμως και το ελέγχουμε» είπε ακόμη ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου.

Ακόμα κανείς δεν έχει αναφερθεί επίσημα στο γεγονός αλλά βάση πληροφοριών και φωτογραφιών ήδη κυκλοφορεί η πληροφορία ότι οι πύραυλοι ήταν αεράμυνας τύπου S-300 που απλά ένας εξ αυτών κατέπεσε στην περιοχή.

Το ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο TASS μεταδίδει την είδηση, επικαλούμενο το πολωνικό ραδιόφωνο ZET. Σύμφωνα με το TASS, λοιπόν, δύο ρουκέτες έπληξαν ξηραντήρια σιτηρών σε χωριό στην ανατολική Πολωνία, που βρίσκεται στα σύνορα με την Ουκρανία, με αποτέλεσμα τον θάνατο δύο ανθρώπων.

Ήδη υπήρξαν οι πρώτες αντιδράσεις από τον πολιτικό κόσμο, με τον υπουργό Άμυνας της Λετονίας, Αρτις Πάμπρικς να αναφέρει:

«Τα συλλυπητήριά μου στα αδέρφια μας τους Πολωνούς. Το εγκληματικό ρωσικό καθεστώς εκτόξευσε πυραύλους που στοχεύουν όχι μόνο Ουκρανούς αμάχους, αλλά και εδάφη του ΝΑΤΟ, στην Πολωνία. Η Λετονία στέκεται πλήρως με τους Πολωνούς φίλους και καταδικάζει αυτό το έγκλημα.

Αντίδραση υπήρξε και από την εσθονική κυβέρνηση:

«Τα τελευταία νέα από την Πολωνία είναι άκρως ανησυχητικά. Παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις με την Πολωνία και άλλους συμμάχους. Η Εσθονία είναι έτοιμοι να αμυνθεί κάθε σπιθαμή εδαφών του ΝΑΤΟ. Είμαστε στο πλευρό των πολύ κοντινών συμμάχων μας, της Πολωνίας» αναφέρουν.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.