TOS -1: Το ρωσικό «υγρό πυρ» στο ουκρανικό μέτωπο

Τεράστια η καταστρεπτική ισχύς του συστήματος

TOS -1: Το ρωσικό «υγρό πυρ» στο ουκρανικό μέτωπο

Οι Ρώσοι χρησιμοποίησαν με απόλυτη επιτυχία την Παρασκευή (21/4/2023) το TOS -1 στο Ugledar, όπου κατέστρεψαν ολοκληρωτικά οχυρωμένες θέσεις των Ουκρανών.

Το TOS -1 είναι ένα μοναδικό στον κόσμο ρωσικό αυτοκινούμενο σύστημα MLRS που έχει επιχειρήσει σε ζώνες συγκρούσεων όπως το Αφγανιστάν, η Τσετσενία, το Ιράκ και η Συρία.

Είναι ένα  φοβερό οπλικό σύστημα στην καταστροφή βαριά οχυρωμένων θέσεων των αντιπάλων.

Η μοναδική φήμη του προέρχεται από τις επιπτώσεις που προκαλεί σε οποιαδήποτε εχθρική δύναμη βρεθεί απέναντι του λόγω των εμπρηστικών τύπου πυρομαχικών που εκτοξεύει ως ένα σύγχρονο μοντέρνο «υγρό πυρ».

Τρομακτική ισχύς

Η πίεση που δημιουργείται από μια έκρηξη TOS-1 ανέρχεται σε 427 λίβρες ανά τετραγωνική ίντσα!

Το μέγεθος είναι τρομακτικό, καθώς οι περισσότερες συμβατικές εκρήξεις βομβών προκαλούν σχεδόν το ήμισυ αυτού του ποσού και η κανονική πίεση αέρα είναι δεκατέσσερις λίβρες ανά τετραγωνική ίντσα.

Τα θύματα κοντά στο κέντρο μιας ακτίνας έκρηξης TOS-1 κυριολεκτικά συνθλίβονται από την λειτουργία των θερμοβαρικών ρουκετών.

Η πρώτη πολεμική χρήση του TOS-1 Buratino καταγράφεται μεταξύ 1988 και 1989 εναντίον Αφγανών μουτζαχεντίν στην κοιλάδα Panjshir.

Επίσης το TOS-1 αποκαλύφθηκε για πρώτη φορά επίσημα στο κοινό, το 1999 στην πολιορκία της πρωτεύουσας της Τσετσενίας Γκρόζνι, όπου έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην επικράτηση των Ρώσων.

Το 2003, το βελτιωμένο σύστημα TOS-1A Solntsepyok (Scorching Sunlight) τέθηκε σε λειτουργία με την εμβέλεια να εκτείνεται στα 6 χιλιόμετρα και έναν καλύτερο βαλλιστικό υπολογιστή.

Τον Μάρτιο του 2020, η Ρωσία παρουσίασε έναν νέο πύραυλο για τον TOS-1A με βεληνεκές 10 χιλιομέτρων και με ένα νέο εκρηκτικό μίγμα στην κεφαλή, αυξάνοντας παράλληλα την ισχύ του.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Το 2018, τα ρωσικά στρατεύματα προστασίας NBC έλαβαν 30 εκτοξευτές πολλαπλών πυραύλων TOS-1A Solntsepyok (Sunburn) των 220 mm.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.