«Η Τουρκία δεν πρόκειται να εγκαταλείψει τα δικαιώματα και τα συμφέροντά της στην Ανατολική Μεσόγειο»

Ο Τούρκος Υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ, χαρακτήρισε ως «μάταιους» τους εξοπλισμούς που έχει προχωρήσει το τελευταίο διάστημα η Ελλάδα, επισημαίνοντας πως αυτό που χρειάζεται η περιοχή είναι ο διάλογος ανάμεσα στις δύο χώρες.

Από την Βοσνία-Ερζεγοβίνη, όπου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη, ο Ακάρ τάχθηκε υπέρ της ειρήνης και της συνεργασίας με την Ελλάδα.

«Είμαστε υπέρ του διαλόγου. Είμαστε υπέρ του να ζουν οι άνθρωποι των δύο χωρών σε ευημερία. Είμαστε υπέρ των σχέσεων καλής γειτονίας» δήλωσε, επαναλαμβάνοντας πως η εξοπλιστική προσπάθεια της Ελλάδας είναι «μάταιη» και πως ο διάλογος είναι σημαντικός. «Τον χρειάζεται η περιοχή και σημαντικό και για το ΝΑΤΟ» τόνισε.

Όσον αφορά την Κύπρο, επανέλαβε προκλητικά πως μοναδική λύση είναι η ύπαρξη δύο ισότιμων κρατών στο νησί, τονίζοντας πως η Τουρκία δεν πρόκειται να εγκαταλείψει τα δικαιώματα και τα συμφέροντά της στην Ανατολική Μεσόγειο.

Οι νέες δηλώσεις Ακάρ έρχονται ως απάντηση στον Έλληνα ομόλογό του Νίκο Παναγιωτόπουλο, που την Δευτέρα -σε εθιμοτυπική συνάντηση του με συντάκτες του υπουργείου Εθνικής Άμυνας- δήλωσε πως: «Δεν χρειάζεται να απαντάμε σε ό,τι λέει, ας έρθει κολυμπώντας στο Καστελόριζο αφού το δηλώνει».

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Προηγήθηκαν οι δηλώσεις Ακάρ, σε ομιλία του στη στρατιωτική ακαδημία της Τουρκίας, ο οποίος υποστήριξε προκλητικά πως «ακόμα κι ένας σπουδαστής της τουρκικής στρατιωτικής ακαδημίας θα μπορούσε να πάει κολυμπώντας στο Καστελόριζο», στοχεύοντας στο ελληνικό νησί και τονίζοντας πως το νησί δεν δικαιούται τόσο μεγάλη θαλάσσια ζώνη ευθύνης όπως υποστηρίζει η Ελλάδα.