ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

Γιατί ο Ερντογάν ποντάρει πολλά στο EURO 2024

Γιατί ο Ερντογάν ποντάρει πολλά στο EURO 2024

Στο EURO 2024 ποντάρει ο Ταγίπ Ερντογάν για να αναστήσει την πληγωμένη εικόνα του.

Ανήμερα της πρώτης επίσημης επίσκεψης του Τούρκου Προέδρου στη Γερμανία, η UEFA θα αποφασίσει ποια εκ των Γερμανίας ή Τουρκίας θα φιλοξενήσει το Euro το 2024.

Εφόσον η Τουρκία καταφέρει κόντρα στο προγνωστικά να πάρει το «πράσινο φως» από την 17μελή επιτροπή Διευθυντών της UEFA, o Ερντογάν θα κερδίσει σημαντικό έδαφος την στιγμή που η χώρα του αντιμετωπίζει μια σοβαρή οικονομική κρίση και ο ίδιος δέχεται δριμεία κριτική για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τη διπλωματική του διαμάχη με τις ΗΠΑ.

Ο Ερντογάν, που στα νιάτα του έπαιξε ερασιτεχνικά ποδόσφαιρο, παρακολουθεί στενά τα ποδοσφαιρικά δρώμενα στη χώρα του και συχνά τοποθετείται δημοσίως.

Από το 2002 όταν και ανέλαβε για πρώτη φορά τα ινία της γειτονικής χώρας, η Τουρκία μετρά τέσσερις αποτυχημένες υποψηφιότητες για την ανάληψη του Euro (2008, 2012, 2016, και) 2020.

Η UEFA έχει αξιολογήσει θετικά τη ανέγερση νέων σύγχρονων γηπέδων στην Τουρκία καθώς και τη βελτίωση των υποδομών της. Ο Ερντογάν έχει παραβρεθεί στα εγκαίνια των περισσοτέρων γηπέδων που ανακατασκευάστηκαν και μετονομάστηκαν κατά τη διάρκεια της προεδρίας του. Τα περισσότερα εξ’ αυτών έφεραν το όνομα του Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ, ιδρυτή της Τουρκικής Δημοκρατίας.

Επιπλέον, η κυβέρνηση του και το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης έχουν σημαντικό όφελος από την συνεργασία τους με τις κατασκευαστικές εταιρίες που έχτισαν τα νέα γήπεδα μακριά από αστικά κέντρα.

Το «Αλί Σάμι Γεν», πρώην έδρα της Γαλατάσαραϊ στην περιοχή Σισλί της Κωνσταντινούπολης, κατεδαφίστηκε και αντικαταστήθηκε από την ανέγερση ενός υπερσύγχρονου και πολυτελέστατου mall με αποτέλεσμα η περιοχή να αναβαθμιστεί σημαντικά. Ωστόσο, κατά τη διάρκεια των εγκαινίων του νέο γηπέδου της Γαλατά, «Türk Telekom Arena», ο Ερντογάν αποδοκιμάστηκε από χιλιάδες οπαδούς και αναγκάστηκε να αποχωρήσει άρον άρον.

Τα ανθρώπινα δικαιώματα το μεγαλύτερο αγκάθι για την τουρκική υποψηφιότητα

Ο Ερντογάν έχει βρεθεί στο στόχαστρο του πρώην Υπουργού Αθλητισμού και μέλους του Κόμματος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, Ερντογάν Τορπάκ για τη μετονομασία των γηπέδων, τα πολυάριθμα σκάνδαλα ντόπινγκ και την «στρατολόγηση» αλλοδαπών αθλητών που απέκτησαν με συνοπτικές διαδικασίες την τουρκική υπηκοότητα ώστε να φέρουν μετάλλια και επιτυχίες στην Τουρκία.

«Για 16 χρόνια, κατασκευάζεις παντού γήπεδα αλλά δεν είχαμε καμία αθλητική επιτυχία παρά μόνο στο ντόπινγκ. Πλέον για αυτό μας μνημονεύουν. Η εθνική ομάδα επιτραπέζιας αντισφαίρισης αποτελείται από Κινέζους, η αντίστοιχη του στίβου από Κενυάτες, Αιθίοπες, Κουβανούς και Τζαμαϊκανούς. Περιμένεις επιτυχίες και μετάλλια από γενίτσαρους», ήταν τα χαρακτηριστικά λόγια του Τορπάκ.

Το Euro 2024 αποτελεί το μεγάλο στοίχημα του Ερντογάν

Το μεγαλύτερο αγκάθι για την τουρκική υποψηφιότητα για το Euro 2024, αποτελεί η προϋπόθεση της UEFA, η Τουρκία να υιοθετήσει ένα πλάνο δράσης που θα εγγυηθεί τα ανθρώπινα δικαιώματα. Αντίθετα, η Γερμανία πληροί αυτά τα κριτήρια.

Επιπλέον, ένα άλλο πρόβλημα για την τουρκική υποψηφιότητα είναι η απαγόρευση αλκοολούχων ποτών και η διαφήμιση τους. Παραδείγματος χάριν, εάν μια εταιρία μπύρας συνάψει χορηγία με την UEFA, αυτή αυτόματα θα είναι παράνομη σύμφωνα με την τουρκική νομοθεσία. Η πώληση αλκοόλ απαγορεύεται ρητά μετά τις 10 μ.μ. και τιμωρείται με βαριά πρόστιμα τόσο για τους πωλητές όσο και για τους αγοραστές.

Την περασμένη εβδομάδα, εκθέσεις αξιολόγησης της UEFA εξέφρασαν προβληματισμό σχετικά με την ικανότητα της Τουρκίας να ολοκληρώσει εντός προθεσμίας την ολοκλήρωση των απαιτούμενων έργων για το 2024 εξαιτίας των περικοπών στις δημόσιες επενδύσεις και άλλων μέτρων λιτότητας.

Ωστόσο η αξιολόγηση αυτή, δεν έχει δεσμευτικό χαρακτήρα και η Τουρκία μπορεί ακόμα να πάρει την έγκριση της UEFA. Κάτι τέτοιο θα συνιστούσε μια μεγάλη πολιτική νίκη για τον Ερντογάν και θα του έδινε τη δυνατότητα θριαμβευτικής υποδοχής κατά την επιστροφή του στην Τουρκία από τη Γερμανία…

Ο Ερντογάν ζητεί «δίκαιη αξιολόγηση» από την UEFA για το «Εuro 2024»

Η Τουρκία αναμένει μια «δίκαιη και αντικειμενική αξιολόγηση» από την UEFA ως προς την υποψηφιότητά της να φιλοξενήσει το 2024 το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα.

Αυτό δήλωσε ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, εν αναμονή της ανακοίνωσης της χώρας που θα επιλεχθεί για να φιλοξενήσει τη διοργάνωση, δηλαδή μία από τις Τουρκία ή Γερμανία.

«Νομίζω ότι σε μια τρελή χώρα «τρελή» για το ποδόσφαιρο, όπως η Τουρκία, η οποία πληροί όλα τα κριτήρια για να φιλοξενήσει τη διοργάνωση, θα πρέπει να δοθεί αυτή η ευκαιρία. Δεν πρέπει να υπάρχει καμία αμφιβολία ότι τα γήπεδα θα είναι γεμάτα για το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα», πρόσθεσε ο Ερντογάν.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Να σημειωθεί πως σε αντίθεση με τη Γερμανία η οποία προτίθεται να νοικιάσει στην UEFA τα 10 γήπεδα που χρειάζονται για το Euro 2024, η Τουρκία τα παραχωρεί ελεύθερα όπως και το απαιτούμενο προσωπικό. Επιπλέον, η Τουρκία παρέχει φοροαπαλλαγές στην UEFA ενώ η Γερμανία όχι.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.