ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

Τριπλασιάστηκαν οι τουρκικές εξαγωγές προς το Ιράν το 2012!

Τριπλασιάστηκαν οι τουρκικές εξαγωγές προς το Ιράν το 2012!

Ενώ η διεθνής κοινότητα έχει απομονώσει την Τεχεράνη επιβάλλοντας εμπάργκο στην πώληση πετρελαίου και φυσικού αερίου, οι Τούρκοι αναδεικνύονται στους καλύτερους πελάτες του Ιράν.

Όπως ανακοίνωσε το τουρκικό Ινστιτούτο Στατιστικών (TUIK), το Ιράν έγινε το 2012 ο τρίτος καλύτερος πελάτης της Τουρκίας απορροφώντας το 6,5% των εξαγωγών της ύψους 9,9 δισεκατομμυρίων δολαρίων (7,3 δισεκατομμύρια ευρώ), σημειώνοντας αύξηση 176,4% σε σχέση με το 2011, σύμφωνα με το TUIK.

Η Τεχεράνη ήταν το 2011 ο 10ος πελάτης της Τουρκίας, με εισαγωγές ύψους 3,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων (2,65 δισεκατομμύρια ευρώ).

Το TUIK επισημαίνει εξάλλου ότι οι τουρκικές εξαγωγές πολύτιμων μετάλλων αυξήθηκαν κατά 336,7% μεταξύ του 2011 και του 2012, περνώντας από τα 3,7 στα 16,3 δισεκατομμύρια δολάρια (από 2,7 στα 12,0 δισεκατομμύρια ευρώ).

Η Άγκυρα αναγνώρισε ότι η πρόσφατη αύξηση των εξαγωγών της σε χρυσό οφείλεται στην αγορά του από τις αγορές του Ιράν, με τα ποσά που καταβάλλει η Τουρκία για την αγορά ιρανικού φυσικού αερίου.

Πολλές δυτικές πρωτεύουσες υποπτεύονται ότι η Τεχεράνη χρησιμοποιεί αυτόν τον χρυσό για να μειώσει τον αντίκτυπο των κυρώσεων που της έχει επιβάλλει η διεθνής κοινότητα λόγω του αμφιλεγόμενου πυρηνικού της προγράμματος. Οι κυρώσεις αυτές αποσκοπούν στην απομόνωση του Ιράν από το διεθνές τραπεζικό σύστημα και στην παρεμπόδιση των συναλλαγών με τους εμπορικούς του εταίρους.

Το TUIK δεν δίνει στατιστικά στοιχεία ανά χώρα για τις εξαγωγές πολύτιμων μετάλλων, ούτε στοιχεία ανά προϊόν για τις εξαγωγές προς το

Παράλληλα οι τουρκικές εισαγωγές από το Ιράν μειώθηκαν κατά 4,0% το 2012, πέφτοντας από τα 12,5 στα 12,0 δισεκατομμύρια δολάρια (από 9,2 σε 8,8 δισεκατομμύρια ευρώ) μεταξύ του 2011 και του 2012, καταλήγει το Ινστιτούτο.

Η Tupras, η κύρια πετρελαϊκή εταιρεία της Τουρκίας, μείωσε στα τέλη Μαΐου κατά 20% τις αγορές ιρανικού αργού, υπό τις πιέσεις των ΗΠΑ, στο πλαίσιο των διεθνών πετρελαϊκών κυρώσεων που έχουν επιβληθεί στο Ιράν.

            

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Tμήμα ειδήσεων defencenet.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.