«Κόκκινο» Ρ.Τ.Ερντογάν σε ΗΠΑ για S-400: «Μας προσβάλλει η πρόταση να αντικαταστήσουμε τους S-400 με Patriot» (upd)

«Κόκκινο» Ρ.Τ.Ερντογάν σε ΗΠΑ για S-400: «Μας προσβάλλει η πρόταση να αντικαταστήσουμε τους S-400 με Patriot» (upd)

(upd-17:20) Πρώτη «σφαλιάρα» στις ΗΠΑ μετά τη συνάντησή του με τον Ντ.Τραμπ έριξε ο Τούρκος Πρόεδρος Ρ.Τ.Ερντογάν αναφορικά με την αμερικανική πρόταση να εγκαταλειφθούν οι S-400 και να αντικατασταθούν, με το ήσσονος επιχειρησιακής αξίας, αμερικανικό α/α σύστημα Patriot PAC-3.

Μάλιστα ο Ρ.Τ.Ερντογάν έκανε ευθεία αναφορά στην Ελλάδα και τα συστήματα S-300.

«Μας είπαν είναι δικαίωμα σας να συνεχίσετε τις σχέσεις με τη Ρωσία, όμως να περάσετε με τρακτέρ πάνω από τους S-400. Eμείς τους είπαμε πως θεωρούμε πως θα είναι παραβίαση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων μας η εντελώς απόσυρση των ῎S-400 και δεν είναι σωστό. Δεν είπατε κάτι τέτοιο στην Ελλάδα. Η Ελλάδα έχει S-300. Γιατί δεν κάνετε κάτι τέτοιο και για εκεί», είπε σε δημοσιογράφους κατά την επιστροφή του από τις ΗΠΑ ο Τούρκος πρόεδρος.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρ.Τ. Ερντογάν μίλησε για τις συνομιλίες του με τον Ντόναλντ Τραμπ, αναφέροντας πως «για τα προβλήματα ανάμεσα σε Τουρκία και ΗΠΑ, υπάρχει αμοιβαίος σεβασμός και ενδιαφέρον, ώστε να βρεθεί λύση, σε ειλικρινή βάση».

«Πρέπει να αναφέρω πως υπάρχουν κύκλοι γύρω από τον Τραμπ, οι οποίοι προσπαθούν σκληρά για χαλάσουν οι σχέσεις μας» συνέχισε ο Ερντογάν και συμπλήρωσε πως «ο μόνος δρόμος για να ξεπεράσουμε τις διαφορές μας, είναι ο διάλογος που θα βασίζεται σε σωστή ενημέρωση».

Ο Ερντογάν αναφέρθηκε και στο ζήτημα των οπλικών συστημάτων, σημειώνοντας πως «είπαμε ότι μπορούμε να αγοράσουμε τους Patriot. Ωστόσο, δεν μπορούμε να ανατικαταστήσουμε πλήρως τα S-400 με τους Patriot. Η πρόταση που δεχτήκαμε για να κάνουμε κάτι τέτοιο, προσβάλει τα κυριαρχικά μας δικαιώματα και δεν είναι σωστή. Ας έχουμε και τα δυο. Είδα πως ο Τραμπ ήταν θετικός στην προσέγγισή μας. Του υπενθύμισα πως δεν είμαστε συνεργάτες στο πρόγραμμα των F-35».

Μάλιστα αποκάλυψε ότι δέχθηκε έντονες πιέσεις από τους Αμερικανούς για να εγκαταλείψει το ρωσικό πυραυλικό σύστημα. «Όμως όταν είδαμε την επιμονή τους είπαμε να δημιουργηθεί μια ομάδα εργασίας με τον κύριο Ιμπραχίμ ( Καλίν), τον Σύμβουλο Ασφαλείας των ΗΠΑ Ο’ Μπράϊαν και τους υπουργούς Άμυνας μας σε συνεργασία με το ΝΑΤΟ και να δούμε τα αποτελέσματα. Μας λένε πως οι S-400 δεν μπορούν να συνεργαστούν με τα F-35. Mα ήδη δεν μας δίνετε F-35», ανέφερε ο Ταγίπ Ερντογάν.

Για τη συνάντηση με μία ομάδα Γερουσιαστών που είχε ο Ντόναλντ Τραμπ με την συμμετοχή του Τούρκου προέδρου ο Ερντογάν είπε ότι «την κανόνισε ο Τραμπ ο οποίος είναι διαφορετικός από τους άλλους. Εγώ του είπα αν θεωρεί σωστό να απευθυνθώ στο Κογκρέσο κι εκείνοι να ακούσουν τις αλήθειες. Εκείνος είπε ας έρθουν τώρα κάποιοι Γερουσιαστές».

Αναφορικά με το προσφυγικό και την Συρία ο Τούρκος πρόεδρος εξήγησε ότι ο Αμερικανός πρόεδρος τον ρώτησε αν σκοπεύει να δώσει σε κάποιους πρόσφυγες την τουρκική υπηκοότητα. «Του είπα πως ήδη το κάνουμε επιλεκτικά. Ο ίδιος μου είπε πως ‘ήδη έχω κάνει κάλεσμα στις Ευρωπαϊκές χώρες για ενίσχυση. Κανένας δεν μου είπε: πως θα δώσουμε τόσα. Όμως θα τους ζορίσω κι άλλο», σημείωσε ο Ταγίπ Ερντογάν.

«Συζητήσαμε επίσης και για τον τρόπο με τον οποίο θα φτάσουμε στον στόχο των 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων, σε ότι αφορά τον εμπορικό όγκο, μιλήσαμε για το θέμα της τράπεζας Halkbank και συμφωνήσαμε για αμοιβαίες επενδύσεις» συμπλήρωσε.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Για το θέμα με την αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων, ο Ερντογάν είπε: «Έδωσα λεπτομερείς πληροφορίες στον Τραμπ και στους γερουσιαστές με τους οποίους συναντηθήκαμε, σχετικά με το ζήτημα των Αρμενίων και τα γεγονότα του 1915. Τους αναφέραμε πως η πολιτικοποίηση ιστορικών γεγονότων ήταν μεγάλο λάθος».

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.