Ο.Τσελίκ: «Ό,τι και να κάνουν οι Έλληνες έχουμε ισχυρότερες ένοπλες δυνάμεις από αυτούς» – Μπέρδεμα Τούρκων με S-300

Ο.Τσελίκ: «Ό,τι και να κάνουν οι Έλληνες έχουμε ισχυρότερες ένοπλες δυνάμεις από αυτούς» – Μπέρδεμα Τούρκων με S-300

Ο εκπρόσωπος του AKP Ομάρ Τσελίκ σε συνέντευξή του στο CNN Türk απαντώντας σε δημοσίευμα της Yeni Safak για πολεμική προετοιμασία της Κρήτης έστειλε μήνυμα «σιγουριάς» στους Τούρκους πολίτες λέγοντας πως «Φέρτε στο νου σας από τη μια τη δύναμη των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων και από την άλλη κοιτάξτε την παιδαριώδη συμπεριφορά των άλλων (Ελλήνων). Μη θεωρούν ότι με τέτοια πράγματα θα μπορέσουν να αποτρέψουν την Τουρκία».

Μπερδεύτηκαν οι Τούρκοι με τους ελληνικούς S-300

H Γένι Σαφάκ έγραψε πως η Ελλάδα τώρα ενεργοποίησε τους S-300 λόγω της συμφωνίας Άγκυρας – Τρίπολης κάτι που στη συνέχεια… διέψευσε ο Ομάρ Τσελίκ καθώς δήλωσε πως «δεν έχει τέτοια πληροφόρηση» αλλά και πως «Αν η Ελλάδα θέσει σε λειτουργία τους S-300, να σκεφτούν ότι θα έρθουν αντιμέτωποι με τους S-400 στην Τουρκία. Μπαίνουν άλλες δυναμικές πλέον»

Βέβαια τόσο h Γένι Σαφάκ όσο και o Τσελίκ φαίνεται πως… μπερδεύτηκαν αφού οι ελληνικοί S-300 είναι και τυπικά ενεργοποιημένοι από τον Δεκέμβριο του 2013 όταν έγινε η βολή αποδοχής κι εντάχθηκαν στο ελληνικό αντιαεροπορικό σύστημα. Πρακτικά έχουν ενεργοποιηθεί περισσότερο από 15 χρόνια. Μάλιστα το 2004 κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων ήταν κανονικά ενεργοποιημένοι κι ενταγμένοι στα σχέδια προστασίας των Αγώνων.

Τι έγραψε η Γένι Σαφάκ

Συγκεκριμένα η τουρκική εφημερίδα είχε γράψει πως «η Ελλάδα έχει αρχίσει πλέον να εκτοξεύει απειλές κατά της Τουρκίας». «Από τον υπουργό Άμυνας (της Ελλάδας) μέχρι το αρχηγό του πολεμικού ναυτικού και κάποιοι πολιτικοί και απόστρατοι στρατιωτικοί ονειρεύονται ‘πόλεμο με την Τουρκία και άρχισαν να βγάζουν ιαχές πολέμου».

«Ο ελληνικός στρατός λαμβάνει μέτρα εναντίον της Τουρκίας και οι πολιτικοί συναγωνίζονται μεταξύ τους σε απειλές. Σύμφωνα με τον Τύπο της χώρας, ο ελληνικός στρατός, λαμβάνοντας μέτρα εναντίον της Τουρκίας, ενεργοποίησε το σύστημα S-300 στην Κρήτη και έστειλε στο νησί πρόσθετες ναυτικές δυνάμεις, drones, πυρομαχικά και ειδικές δυνάμεις του στρατού», αναφέρει η τουρκική εφημερίδα, η οποία επικαλούμενη μάλιστα ανώνυμο Τούρκο διπλωμάτη, που μίλησε στο «Αλ Τζαζίρα», ισχυρίζεται ότι η Τουρκία μπορεί να φτάσει ακόμη και σε πόλεμο, προκειμένου να απαντήσει σε όσα συμβαίνουν στην περιοχή της ανατ. Μεσογείου.

Η «Γενί Σαφάκ» κάνει λόγο για «πολεμική προετοιμασία» της Ελλάδας, επικαλούμενη μία σειρά δηλώσεων Ελλήνων πολιτικών, όπως του υπουργού Άμυνας, Νίκου Παναγιωτόπουλου, ότι «είμαστε έτοιμοι για παν ενδεχόμενο», του αρχηγού του πολεμικού ναυτικού, Νίκου Τσούνη, «ό,τι και να κάνουμε, θα το κάνουμε μόνοι μας», καθώς και του πρώην υπουργού Άμυνας, Ευάγγελου Αποστολάκη ότι «η Ελλάδα πρέπει να σταματήσει να φοβάται τους Τούρκους και να κάνει ό, τι πρέπει να κάνει».

Αναφερόμενη στην απέλαση του πρέσβη της Λιβύης από την Ελλάδα, η τουρκική εφημερίδα υποστηρίζει ότι σήμερα στην Αθήνα βρίσκεται αντιπροσωπεία της «τρομοκρατικής οργάνωσης», όπως τη χαρακτηρίζει, του στρατάρχη Χαλιφά Χαφτάρ για συνομιλίες με Έλληνες αξιωματούχους.

Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος του Συμβουλίου του Κράτους της Λιβύης, που επικύρωσε τη συμφωνία με την Τουρκία, παραβλέποντας την απόρριψή της από το κοινοβούλιο της Λιβύης, με μήνυμά του στο Twitter επιτίθεται στην Ελλάδα χαρακτηρίζοντας την απέλαση του πρέσβη «διπλωματική λησταρχία».

Παράλληλα, η τουρκική φιλο-κυβερνητική εφημερίδα αναφέρει ότι η Ελλάδα περνώντας στην αντεπίθεση μετά τη συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης, προσπαθεί να προσεταιριστεί την Αίγυπτο για τον καθορισμό ΑΟΖ. Ωστόσο, όπως υποστηρίζει αν η Αίγυπτος συμφωνήσει τελικά με την Αθήνα, θα χάσει τουλάχιστον 15 χιλιάδες τ.χλμ. θαλάσσιου εδάφους, τα οποία μπορεί να κερδίσει με την Τουρκία, αφού η συμφωνία της με τη Λιβύη αφήνει αυτά τα 15 χιλιάδες τ.χλμ. εκτός, που σημαίνει ότι το Κάιρο μπορεί να τα διεκδικήσει.

Η τουρκική εφημερίδα ισχυρίζεται ότι η Αίγυπτος ήδη έχασε με τη συμφωνία με την Κυπριακή Δημοκρατία μία ζώνη θαλάσσιας δικαιοδοσίας 21.500 χιλιάδων τ.χλμ. και αν φτάσει σε ανάλογη συμφωνία με την Ελλάδα, η οποία διεκδικεί υφαλοκρηπίδα/ΑΟΖ και για τα νησιά της, τότε το Κάιρο θα χάσει συνολικά 36.500 τ.χλμ.

Σύμφωνα με τη «Γενί Σαφάκ», η Ελλάδα προσπαθεί να επιβάλλει το δικό της νόμο στο διεθνές δίκαιο, γεγονός που θα την φέρει σε δύσκολη θέση στο παγκόσμιο γίγνεσθαι.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Η φιλοκυβερνητική εφημερίδα, επαναλαμβάνοντας τις θέσεις του τουρκικού ΥΠΕΞ, υποστηρίζει ότι κατά τον ίδιο τρόπο έχουν χάσει υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ στην ανατ. Μεσόγειο το Ισραήλ (4.600 τ.χλμ) και ο Λίβανος (3.957 τ.χλμ), από τη στιγμή που επέλεξαν να συνάψουν συμφωνίες με την Κυπριακή Δημοκρατία αντί με την Τουρκία.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.