Γεωτρύπανο Κανουνί: Διασχίζει το Αιγαίο Πέλαγος καθώς πλέει προς τη Μαύρη Θάλασσα (φωτο)

Γεωτρύπανο Κανουνί: Διασχίζει το Αιγαίο Πέλαγος καθώς πλέει προς τη Μαύρη Θάλασσα (φωτο)

Προς Κωνσταντινούπολη και από εκεί προς τη Μαύρη Θάλασσα, κατευθύνεται το τουρκικό γεωτρύπανο Κανουνί (Kanuni), που την περασμένη Τετάρτη απέπλευσε από το λιμάνι της πόλης Τασουτζού στον κόλπο της Μερσίνας στη Ν.Α. Τουρκία.

Τις τελευταίες ώρες το Κανουνί, πλέει σε διεθνή ύδατα στο Αιγαίο Πέλαγος, κινούμενο Ν.Δ. της Ρόδου, της Κω και της Καλύμνου, ενώ στις 01:00 πμ βρισκόταν ανάμεσα στη Λέρο και τη νησίδα Λέβιθα και στις 06.00 έπλεε ανάμεσα σε Μύκονο και Ικαρία

Αντί για Ανατολική Μεσόγειο Μαύρη Θάλασσα

Το γεωτρύπανο, δεν συνοδεύεται από πλοία του τουρκικού πολεμικού ναυτικού, ενώ παρακολουθείται διακριτικά από πλοία του ελληνικού στόλου.

Πριν από ένα μήνα ο Tούρκος υπουργός Ενέργειας Φατίχ Ντονμέζ, είχε γνωστοποιήσει την αποστολή του Κανουνί στη Μαύρη Θάλασσα, προκειμένου να λειτουργήσει υποστηρικτικά στις εργασίες του πλωτού γεωτρύπανου Φατίχ, που ήδη βρίσκεται στην περιοχή, που υπολογίζεται πως υπάρχουν κοιτάσματα 320 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων φυσικού αερίου. Σύμφωνα με τις δηλώσεις του, τα «στοιχεία υποδεικνύουν πως θα βρεθεί περισσότερο φυσικό αέριο καθώς οι γεωτρήσεις συνεχίζονται βαθύτερα κάτω από τον βυθό». Λόγω τεχνικών δυνατοτήτων η δραστηριότητα του Κανουνί στην Μαύρη Θάλασσα κρίνεται αναγκαία, στην προσπάθεια της τουρκικής κυβέρνησης να έχει γρηγορότερα απτά αποτελέσματα από τις γεωτρήσεις.

Το Σάββατο μάλιστα ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, θα μεταβεί στο Φατίχ, όπου με μία νέα φιέστα, θ’ ανακοινώσει νέες πληροφορίες για κοιτάσματα που φέρονται να έχουν βρεθεί στη Μαύρη Θάλασσα

Να σημειωθεί πως τον περασμένο Μάϊο ο Ντονμέζ είχε ανακοινώσει πως έως τον Σεπτέμβριο το Κανούνι, θα ξεκινούσε γεωτρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο και στη θαλάσσια περιοχή του παράνομου τουρκολιβυκού μνημονίου, εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Κάτι βέβαια που δεν συνέβη.

«Κορωνίδα» των πλωτών γεωτρύπανων της Τουρκίας

Το Κανουνί είναι το τρίτο πλωτό γεωτρύπανο που απέκτησε την περασμένο Μάρτιο η Τουρκική Εταιρεία Πετρελαίου (ΤΡΑΟ), μετά από δημοπρασία στη Βρετανία, έναντι 37,5 εκ. δολαρίων. Η προηγούμενη ονομασία του γεωτρητικού σκάφους ήταν Sertao και χρησιμοποιούνταν έως το 2015 από την Petrobras, κρατική εταιρεία πετρελαίου της Βραζιλίας.

Η αρχική αξία του πλωτού γεωτρύπανου υπολογίζονταν στα 120 εκατ. δολάρια. Ωστόσο, το σκάφος είχε παραμείνει επί δυο σχεδόν χρόνια στο Port Talbot της Ουαλίας, χωρίς να έχει βρει αγοραστή και οι υπεύθυνοι θέλησαν να το βγάλουν σε δημοπρασία για να το … ξεφορτωθούν, μ’ αποτέλεσμα η Τουρκία να τ’ αγοράσει σε τιμή ευκαιρίας.
Το Κανουνί έχει μήκος 227 μέτρα, πλάτος 42 και βύθισμα 12 μέτρων, μπορεί να φτάσει μέχρι τα 11.400 μέτρα βάθος και να τρυπήσει σε 3.000 μέτρα, την ώρα που η αντίστοιχη ικανότητα των Φατίχ και Γιαβούζ είναι περίπου 12.000 μέτρα.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Τα πλωτά γεωτρύπανα αποκτήθηκαν από την Τουρκία τα τελευταία χρόνια, μετά την άρνηση διεθνών εταιρειών να συμμετάσχουν στις παράνομες δραστηριότητες στην κυπριακή ΑΟΖ. Αποτελούν «αιχμή του δόρατος» της νέο-οθωμανικής θεωρίας της «Γαλάζιας Πατρίδας» που με αυθαίρετο και πειρατικό τρόπο, επιχειρεί να οικειοποιηθεί θαλάσσιες περιοχές δικαιοδοσίας της Ελλάδας και της Κύπρου στην Ανατολική Μεσόγειο. Στο πλαίσιο αυτό, δεν είναι τυχαίες και οι ονομασίες που επέλεξαν για τα πλοία αυτά, επισημαίνοντας τον στόχο ν’ αναβιώσουν λίγη από τη δόξα του οθωμανικού παρελθόντος καταπατώντας κάθε έννοια του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.