ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Συμφωνούμε με τον «γίγαντα» Βαγγέλη: Αλλά να πάνε πρώτα τα παιδιά του στην πρώτη γραμμή!

Ο Κώστας Σημίτης, το «win-win Ελλάδος-Τουρκίας στην Αν.Μεσόγειο», το pronews.gr και ο Τζέφρι Πάιατ

Ο Κώστας Σημίτης, το «win-win Ελλάδος-Τουρκίας στην Αν.Μεσόγειο», το pronews.gr και ο Τζέφρι Πάιατ

Σε μία, μάλλον ασυνήθιστη για τα διπλωματικά ειωθότα, στοχοποίηση του pronews.gr, προχώρησε ο Αμερικανός πρεσβευτής, Τζέφρι Πάιατ, με αφορμή τα όσα έγραψε σε άρθρο του σε κυριακάτικη εφημερίδα ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, αναφορικά με τις πιθανές συμφωνίας των εμπλεκόμενων μερών στην Ανατολική Μεσόγειο, σχολιάζοντας την σχετική τοποθέτηση του Τ.Πάιατ στο συνέδριο Αεροπορικής Ισχύος στην Αθήνα.

Ο Κ.Σημίτης, αναφερόμενος στην απάντηση Τ.Πάιατ σε σχετικό ερώτημα στο συνέδριο που είχε μιλήσει για «συμφωνίες win-win των εμπλεκόμενων μερών», δηλαδή της Ελλάδας και της Τουρκίας έγραψε στο άρθρο του ότι ο Πάιατ μίλησε για «συμφωνίες εξίσου επωφελείς για τα εμπλεκόμενα μέρη, μία απάντηση που υποδηλώνει πρωτοβουλίες που ίσως δεν θα είναι συμφέρουσες για τη χώρα μας»!

Λογικό; Απόλυτα. Αυτό είπε ο Πάιατ.

Ο Κ.Σημίτης, αντικαθιστώντας απλά την έκφραση «win-win» με την μετάφραση «συμφωνίες εξίσου επωφελείς για τα εμπλεκόμενα μέρη» προχώρησε και σε μία ερμηνεία του τί σημαίνει αυτό: Η απάντηση του Πάιατ υποδηλώνει πρωτοβουλίες που ίσως δεν θα είναι συμφέρουσες για τη χώρα μας! !

Εδώ είναι που ο Αμερικανός πρεσβευτής «τινάχθηκε σαν ελατήριο». Και αναζήτησε υπευθύνους για το περιεχόμενο του άρθρου του Κ.Σημίτη. Ποιος ήταν υπεύθυνος για την «παραπληροφόρηση του Κ.Σημίτη»; Κρατηθείτε: Το… pronews.gr!

Ναι, αυτό αναφέρει επίσημη ανακοίνωση της αμερικανικής πρεσβείας. Οτι το pronews.gr παρέσυρε με το ρεπορτάζ του εκείνης της ημέρας τον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη να γράψει αυτά που έγραψε, γιατί έχει «φιλωρωσικές θέσεις» (το pronews.gr)!

Το ότι το σύνολο σχεδόν του Τύπου έγραψε αυτό που γράψαμε κι εμείς και μάλιστα κάποια σάιτ προηγήθηκαν χρονικά, δεν έχει καμία σημασία για το Τ.Πάιατ.

Ετσι, σύμφωνα με επιστολή που έστειλε, εκτελώντας εντολές Πάιατ, ο ακόλουθος Τύπου της Πρεσβείας των ΗΠΑ στην Αθήνα, το άρθρο του Κ.Σημίτη δεν περιγράφει με ακρίβεια την απάντηση του πρέσβη κ. Πάιατ στην ερώτηση στο Air Power Conference στις 15 Μαΐου στην Ακαδημία Πολεμικής Αεροπορίας.

«Στην πραγματικότητα, τα πρώτα μέσα που ερμήνευσαν εσφαλμένα τις δηλώσεις του πρέσβη ήταν το pronews.gr (σ.σ.: αναφέρει και μία άλλη ιστοσελίδα την οποία δεν αναφέρουμε για λόγους δεοντολογίας) και πιστεύουμε πως το έκαναν σκόπιμα, δεδομένης της γνωστής κλίσης τους προς τις ρωσικές θέσεις» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Ο ακόλουθος Τύπου, υποστηρίζει ότι «Ο Τ.Πάιατ ποτέ δεν μίλησε για συμφωνίες εξίσου επωφελείς (σ.σ.: Θα μας τρελάνουν! Και το «wiν-win» τι σημαίνει;). Αντ’ αυτού, είπε: «Οσον αφορά συγκεκριμένα την κυπριακή ΑΟΖ και τις τουρκικές δραστηριότητες γεώτρησης, διαπιστώσατε την πολύ γρήγορη και σαφή αντίδραση της κυβέρνησής μου μέσω του εκπροσώπου μας στην Ουάσιγκτον και ειδικότερα της έμφασης που αποδίδουμε στην αποφυγή προκλητικών και κλιμακωτών ενεργειών.

Γιατί προχώρησε σε μια τέτοια στοχοποίηση κατά του pronews.gr; «Κρατάει χρόνια αυτή η κολόνια» με την προσωπική εμπάθεια του Τ.Πάιατ κατά του pronews.gr.

Γιατί το ζήτημα είναι καθαρά θέμα προσωπικής πικρίας του συγκεκριμένου Αμερικανού πρεσβευτή προς το pronews.gr και τίποτα άλλο.

Από το 2014, όταν βρισκόταν σε εξέλιξη η εξέγερση στο Κίεβο και ο Τ.Πάιατ μοίραζε ψωμί στα οδοφράγματα στα μέλη του νεοναζιστικού «Δεξιού Τομέα» για να ρίξουν την κυβέρνηση Γιανουκόβιτς κι αποκαλύψαμε την τηλεφωνική συνομιλία του με την μέντορά του υφυπουργό της κυβέρνησης Ομπάμα Β.Νούλαντ, που ξεφτίλισε και αυτόν και τη Νούλαντ.

Και είχαμε προειδοποιήσει ότι τύποι σαν τον Πάιατ έσπρωχναν την Ουκρανία στον όλεθρο.

Η επιβεβαίωση ήρθε πολύ γρήγορα: Η Κρίμαια αποσχίσθηκε από τον ουκρανικό κορμό και de facto το ίδιο ισχύει και για την περιφέρειες του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσγκ στην Α.Ουκρανία.

Και εν συνεχεία όταν μας τον έστειλε στην Αθήνα η Β.Νούλαντ, αυτός έμπλεκε δεξιά κι αριστερά το εγκώμιο της Χίλαρι Κλίντον ως «σίγουρης νέας προέδρου των ΗΠΑ», τον Σεπτέμβριο του 2016.

Δύο μήνες μετά η Χ.Κλίντον έχασε και εκλέχθηκε ο Ν.Τραμπ.

Την εκλογή του οποίου στήριξε το pronews.gr, για μία σειρά λόγω οι οποίοι είναι γνωστοί στους αναγνώστες του.

Πάλι καλά που δεν χρησιμοποίησε ο Τ.Πάιατ την υποστήριξη του pronews.gr στην εκλογή Ν.Τραμπ ως «μέρος της ρωσικής επιρροής στις αμερικανικές εκλογές για την εκλογή του Τραμπ»!

Επίσης δεν μας αρέσει που ο Τ.Πάιατ περιέρχεται την Ελλάδα εν είδη επιθεωρητή και «ανθύπατου» και θέλει να έχει λόγο για το κάθε τι.

Είναι πρεσβευτής ξένης χώρας, δεν είναι «εκτελεστικός αντιπρόεδρος» της κυβέρνησης, όσο και αν η κυβέρνηση Τσίπρα του επέτρεψε να συμπεριφέρεται ως τέτοιος.

Ας δούμε ολόκληρη την επιστολή Πάιατ, δια χειρός κάποιου «Μπιλ Μιούραντ» και ας βγάλουμε τα συμπεράσματά μας:

«Διαβάσαμε το δημοσίευμα της 9ης Ιουνίου 2019, στην «Καθημερινή», από τον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη με τίτλο «Αιγιαλίτιδα ζώνη – ΑΟΖ – Υφαλοκρηπίδα: Προσοχή τώρα», με ιδιαίτερο σεβασμό και προσοχή, δεδομένης της βαθιάς γνώσης του πρώην πρωθυπουργού στο θέμα και τις πρόσφατες ισχυρές δηλώσεις της κυβέρνησης των ΗΠΑ σχετικά με αυτά τα ζητήματα.

Ως μέρος των στοιχείων που παραθέτει για να υποστηρίξει τη θέση του ότι οι σύμμαχοι της Ελλάδας υιοθετούν προσεκτική προσέγγιση με την Τουρκία, ο κ. Σημίτης αναφέρει: «Είναι ενδεικτική η τοποθέτηση του πρέσβη των ΗΠΑ στην Ελλάδα, που σε ερωτήσεις σχετικά με “τις προκλήσεις της Τουρκίας” στην κυπριακή ΑΟΖ, “σημείωσε την ανάγκη σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο” και “μίλησε για συμφωνίες εξίσου επωφελείς για τα εμπλεκόμενα μέρη”, μία απάντηση που υποδηλώνει πρωτοβουλίες που ίσως δεν θα είναι συμφέρουσες για τη χώρα μας».

Σημειώνω εδώ ότι αυτό δεν περιγράφει με ακρίβεια την απάντηση του πρέσβη κ. Πάιατ στην ερώτηση στο Air Power Conference στις 15 Μαΐου στην Ακαδημία Πολεμικής Αεροπορίας, όπου ορισμένα μέσα ενημέρωσης παρερμήνευσαν τις δηλώσεις του.

Ποτέ δεν μίλησε για συμφωνίες εξίσου επωφελείς (σ.σ.:!!!).

Αντ’ αυτού, είπε: «Οσον αφορά συγκεκριμένα την κυπριακή ΑΟΖ και τις τουρκικές δραστηριότητες γεώτρησης, διαπιστώσατε την πολύ γρήγορη και σαφή αντίδραση της κυβέρνησής μου μέσω του εκπροσώπου μας στην Ουάσιγκτον και ειδικότερα της έμφασης που αποδίδουμε στην αποφυγή προκλητικών και κλιμακωτών ενεργειών.

Από αυτή την άποψη, θα ήθελα επίσης να επισημάνω ότι η μακροπρόθεσμη ελπίδα μας –και αυτό εμπνέεται και πάλι από την υποστήριξή μας στην τριμερή Ελλάδα – Ισραήλ – Κύπρος– είναι ότι τα ενεργειακά ζητήματα στην Ανατολική Μεσόγειο θα πρέπει να αποτελέσουν κινητήρια δύναμη συνεργασίας, ένα win-win, σε αντίθεση με έναν οδηγό για συγκρούσεις.

Είναι πολύ σημαντικό από την άποψη αυτή ότι ο πρόεδρος Αναστασιάδης πρότεινε ρητώς τη δημιουργία λογαριασμού μεσεγγύησης, ώστε οι πόροι που προέρχονται από κυπριακές δραστηριότητες γεώτρησης να μοιράζονται εξίσου μεταξύ των κοινοτήτων».

Μπορείτε να βρείτε την απομαγνητοφώνηση της απάντησής του στην ιστοσελίδα της πρεσβείας των ΗΠΑ, καθώς και την απάντησή του σε δημοσιογράφους στο συνέδριο για το ίδιο θέμα. Στην πραγματικότητα, τα πρώτα μέσα που ερμήνευσαν εσφαλμένα τις δηλώσεις του πρέσβη ήταν το Pronews.gr (…) και πιστεύουμε πως το έκαναν σκόπιμα, δεδομένης της γνωστής κλίσης τους προς τις ρωσικές θέσεις.

Δυστυχώς, αυτό το αφήγημα εξαπλώθηκε, παρόλο που η «Καθημερινή» και πολλά άλλα μέσα αναπαρήγαγαν την απάντησή του σωστά. Σας γράφω για να διορθώσω επί της αρχής, έτσι ώστε οι αναγνώστες σας να έχουν το κείμενο όσων είπε ο πρέσβης σε αυτό το θέμα.

*Ακόλουθος Τύπου, Πρεσβεία ΗΠΑ.

Ποιο παραπλανητικό περιεχόμενο, δύσκολα θα βρει κάποιος σε μια επιστολή και μάλιστα διπλωματικής αποστολής.

Να δούμε κάποια άλλα δημοσιεύματα που μάλιστα προηγήθηκαν του δημοσιεύματος του pronews.gr;

Ψυχρολουσία Ελλάδας από Πάιατ – Επιδιώξτε συμφωνία win win με Τουρκία

Ψυχρολουσία Ελλάδας από Πάιατ – Επιδιώξτε συμφωνία win win με Τουρκία

https://www.militaire.gr/me-ton-porthiti-stin-kypro-o-paiat-mila-gia-win-win-symfonies-kai-o-toyrkos-akoloythos-amynas-mila-gia-quot-filia-quot/?fbclid=IwAR2KeBwkF_BuwvrZvXydfD0btzqP7BINNsBJSbPqOYW4iU0C8mRlAXeY6hY

Ολοι αυτοί είναι «ρωσόφιλοι» και θέλουν να κάνουν «κακό στις ΗΠΑ»; Και ο Κ.Σημίτης παρασύρθηκε από το pronews.gr;

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Ή ο Τ.Πάιατ είπε παπαριές (βασικά πρόδωσε τα απώτερα σχέδια των ΗΠΑ) και τώρα προσπαθεί να τις μαζέψει, «εξοφλώντας γραμμάτια» σε βάρος του pronews.gr;

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.