Δείτε πώς θα διαβάζετε τις ενδείξεις που αναγράφονται στο προφίλ του ελαστικού

Αναλυτικά όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τη σωστή επιλογή τους

Δείτε πώς θα διαβάζετε τις ενδείξεις που αναγράφονται στο προφίλ του ελαστικού

Θα πρέπει να τονισθεί πως προτού αγοράσουμε ελαστικά στο αυτοκίνητό μας, πρέπει να γνωρίζουμε πώς να διαβάζουμε τις ενδείξεις που αναγράφονται στο προφίλ αυτών.

Δεν χρήζει επιστημονικής τεκμηρίωσης για ποιο λόγο τα ελαστικά είναι ένα από τα σημαντικότερα μέρη όσον αφορά την ασφάλεια ενός αυτοκινήτου, μιας και αποτελούν το σημείο επαφής του οχήματός μας με το οδόστρωμα.

Η σωστή επιλογή στα λάστιχα έχει πολύπλευρα οφέλη, δεδομένου ότι χαρίζει βέλτιστη πρόσφυση στην άσφαλτο, συντελεί στην βελτίωση της κατανάλωσης καυσίμου, ελαχιστοποιεί την απόσταση ακινητοποίησης του οχήματος σε στεγνό οδόστρωμα και συνδράμει στη βελτίωση της οδικής συμπεριφοράς του αυτοκινήτου μας σε ένα ευρύ φάσμα οδικών σεναρίων.

Για να καταλήξουμε, ωστόσο, στο σωστό ελαστικό πρέπει να γνωρίζουμε τις προδιαγραφές που συστήνει ο κατασκευαστής του αυτοκινήτου μας.

Και πάνω από όλα το πώς να αποκωδικοποιούμε τις ενδείξεις που αναγράφονται στο προφίλ του ελαστικού, καθώς μας δίνουν σημαντικές πληροφορίες την ποιότητα, την ηλικία και την αντοχή του ελαστικού.

A. Πλάτος ελαστικού

Το πλάτος του ελαστικού σε χιλιοστά, από πλευρικό τοίχωμα σε πλευρικό τοίχωμα.

B. Προφίλ

Προκύπτει από τον λόγο του ύψους του πλαϊνού προς το πλάτος του πέλματος και όλο επί 100. Το προφίλ 55, για παράδειγμα, υποδεικνύει ότι το ύψος του ελαστικού αντιστοιχεί στο 55% του πλάτους του.

C. Διάμετρος ζάντας

Είναι η διάμετρος της ζάντας σε ίντσες.

D. Δείκτης φορτίου

Ο δείκτης φορτίου ελαστικών δείχνει το μέγιστο φορτίο στο οποίο τα ελαστικά αναμένεται να λειτουργήσουν σωστά. Η αναγραφή του γίνεται στην πλευρική επιφάνεια των ελαστικών δίπλα στον τύπο του ελαστικού. Για παράδειγμα, ένα ελαστικό με δείκτη φορτίου 91 (όπως αυτό της εικόνας) μπορεί να μεταφέρει 615 κιλά.

E. Δείκτης ταχύτητας

Ο δείκτης ταχύτητας είναι η μέγιστη ταχύτητα για ένα ελαστικό όταν έχει τη σωστή πίεση και χρησιμοποιείται υπό φορτίο. Ο δείκτης ταχύτητας αντιπροσωπεύεται με ένα γράμμα στο τέλος των σημάνσεων του πλευρικού τοιχώματος, μετά από τον αριθμό δείκτη φορτίου. Ένα ελαστικό με δείκτη ταχύτητας V, για παράδειγμα, έχει μέγιστη ταχύτητα 240 χλμ./ώρα.

Σημειώνεται ότι πάνω στα ελαστικά αναγράφονται και άλλες λεπτομέρειες όπως είναι η μάρκα του ελαστικού, η ημερομηνία παραγωγής του, ο δείκτης πιστοποίησης ανά χώρα και η χώρα παραγωγής.

Επίσης, υπάρχουν και τα γράμματα «TWI» που δείχνουν τη θέση των δεικτών φθοράς πέλματος του ελαστικού. Θα πρέπει να ελέγχουμε τακτικά αυτούς τους δείκτες για να βεβαιωνόμαστε ότι τα ελαστικά έχουν αρκετό πέλμα. Στις περισσότερες χώρες της ΕΕ, το ελάχιστο βάθος πέλματος είναι 1,6 χλστ.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Τέλος, μπορεί να υπάρχει και η σήμανση M+S (Mud and Snow, δηλαδή Λάσπη και Χιόνι) που εδρεύει στο πλευρικό τοίχωμα των λεγόμενων χειμερινών ελαστικών.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.