Πόσα χρήματα χρειάζεσαι για να γίνεις οδηγός στην Formula 1;

Οι πατεράδες των Lando Norris και Sergio Perez είναι εκατομμυριούχοι

Πόσα χρήματα χρειάζεσαι για να γίνεις οδηγός στην Formula 1;

Η Formula 1, δεν είναι μόνο ανταγωνιστική αλλά αρκετά… ακριβή και γενικότερα ο μηχανοκίνητος αθλητισμός.

Οι πατεράδες των Lando Norris και Sergio Perez είναι εκατομμυριούχοι. Των Stroll και Latifi δισεκατομμυριούχοι.

Υπήρξαν, φυσικά, και περιπτώσεις οδηγών οι οποίοι δεν διέθεταν τους απαραίτητους πόρους. Οι Vettel, Ocon, Tsunoda και Hamilton βασίστηκαν όλοι σε χορηγίες ή στην ένταξή τους στο πρόγραμμα οδηγών κάποιας μεγάλης εταιρίας. Ο δρόμος προς την F1 δεν απαιτεί μόνο ταλέντο αλλά και βαθιές τσέπες. Πόσα λεφτά, όμως, χρειάζονται για να φτάσει κανείς στο κατώφλι της κορωνίδας του μηχανοκίνητου αθλητισμού;

Σύμφωνα με τον Ralf Schumacher περί τα 13 με 15 εκατομμύρια ευρώ! Ο Ralf όπως και ο αδερφός του, Michael δεν προέχονταν φυσικά από κάποια εύπορη οικογένεια. Το αντίθετο μάλλον. Ωστόσο, το ταλέντο του Michael είχε ανοίξει πολλές πόρτες τόσο στον ίδιο όσο και στον Ralf μέχρι την είσοδό τους στην F1.

“Ήμασταν τυχεροί επειδή είχαμε χορηγίες αλλά και επειδή τότε το κόστος συμμετοχής ήταν λίγο χαμηλότερο” θυμάται ο Ralf. “Άλλο ένα πλεονέκτημα ήταν ότι η πίστα καρτ βρισκόταν δίπλα στο σπίτι μας (σ.σ. οι γονείς τους εργάζονταν εκεί για χρόνια ώσπου την αγόρασαν) και το εκμεταλλευτήκαμε ιδανικά” συνεχίζει.

Φυσικά, ο λογαριασμός μέχρι την μεγάλη κατηγορία δεν μπορεί να καλυφθεί ακόμη και από οικογένειες οι οποίες ανήκουν στις σχετικά ευκατάστατες κοινωνικές ομάδες. “Στην κατηγορία Bambino των καρτ η οποία είναι για παιδιά 6-8 ετών, χρειάζονται 30.000€ ετησίως. Πρέπει να ταξιδέψεις, να φας, να κοιμηθείς κάπου και να προμηθευτείς υλικά για το καρτ” σημειώνει ο Schumacher.

“Περνώντας στα διεθνή πρωταθλήματα καρτ χρειάζεσαι σίγουρα 250.000€ για κάθε χρόνο συμμετοχής” ισχυρίζεται ο 6 φορές νικητής σε Grand Prix. Και όλα αυτά πριν φτάσουμε στις μεγαλύτερες κατηγορίες Formula 4 και άνω. “Ένας κοινός θνητός δεν μπορεί να ανταποκριθεί σε αυτό το κόστος. Στην αρχή ίσως είναι πιο εύκολο όσο το παιδί αγωνίζεται σε επίπεδο club. Μετά, όμως, η κατάσταση δυσκολεύει” υπογραμμίζει ο Ralf.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Συνολικά, ο Ralf υπολογίζει ότι το κόστος μέχρι την F1 μπορεί να αγγίξει τα 15 εκατομμύρια ευρώ. Εύκολα γίνεται αντιληπτή, λοιπόν, η σημασία των χορηγών αλλά και των ακαδημιών οδηγών που διατηρούν οι ομάδες. Ένα παιδί μιας μέσης οικογένειας όσο ταλαντούχο και αν είναι δεν θα μπορούσε να βρεθεί αλλιώς στον μαγικό κόσμο της F1.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.