
Απόδειξη της αποφασιστικότητας της κυβέρνηση για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων της χώρας ς είναι οι συμφωνίες με την Ιταλία και την Αίγυπτο για τον καθορισμό ΑΟΖ, όπως δήλωσε ο Σταύρος Καλαφάτης.
«Η ψήφιση των συμφωνιών για την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών με την Ιταλία και την Αίγυπτο, αλλά και η απόφαση για την επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης στο Ιόνιο εντάσσονται σε ένα γενικότερο πλαίσιο ενεργού διπλωματίας που ασκείται τον τελευταίο χρόνο. Έρχονται να συμπληρώσουν πρωτοβουλίες όπως αυτή στον Έβρο. Η συμβολή του πρωθυπουργού στη δημιουργία του Ταμείου Ανάκαμψης και η συμπαράταξη της Γαλλίας στην Ανατολική Μεσόγειο αποδεικνύουν την αποφασιστικότητα, αλλά και την αποτελεσματικότητα των κινήσεων της χώρας μας», ανέφερε αρχικά ο γενικός γραμματέας της ΚΟΕ της Νέας Δημοκρατίας.
Όπως πρόσθεσε: «Δεν είναι μονάχα απάντηση στις προκλητικές και παραβατικές της γείτονας. Είναι αποτέλεσμα της δραστηριοποίησης της εξωτερικής πολιτικής μας και απόδειξη της αποφασιστικότητάς μας να υπερασπισθούμε με τον καλύτερο τρόπο τα κυριαρχικά μας δικαιώματα και τα εθνικά μας συμφέροντα».
Όσον αφορά στις προσπάθειες αποκλιμάκωσης της έντασης, δήλωσε: «Ο Πρόεδρος Ερντογάν έχει αποφασίσει να κινηθεί με έναν τρόπο που τον οδηγεί στον απομονωτισμό. Η χώρα μας έχει επιλέξει σταθερά και αδιάλειπτα να κινείται στο χώρο της νομιμότητας και του Διεθνούς Δικαίου. Χτίζει ισχυρές διεθνείς συμμαχίες και ενισχύει την αποτρεπτική της δύναμη. Η έντονη κινητοποίηση του διεθνούς παράγοντα, των. Στόλτενμπεργκ, Μέρκελ, Τραμπ αποδεικνύει ότι οι κινήσεις της χώρας μας βρίσκονται προς τη σωστή κατεύθυνση».
Συνεχίζοντας, επεσήμανε: «Διάλογος με την Τουρκία μπορεί να γίνει μόνο σε ό,τι αφορά στη μόνη εκκρεμότητα που υπάρχει, την οριοθέτηση δηλαδή των θαλάσσιων ζωνών στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου και με την προϋπόθεση αποκλιμάκωσης της έντασης από την πλευρά της Τουρκίας.
Η Τουρκία θα πρέπει να αποδείξει ότι ενδεχόμενη αποκλιμάκωση δεν είναι προσχηματική. Τότε μόνον μπορούν να επανεκκινήσουν οι διερευνητικές επαφές από το σημείο που τις αφήσαμε το Μάρτιο του 2016, όταν πάλι με ευθύνη της Τουρκίας σταμάτησαν».
Μίλησε και για το ρόλο της Ευρώπης σε σχέση με την Τουρκία, καταλήγοντας: «Ελλάδα ίσον Ευρώπη. Το ενδιαφέρον των εταίρων μας θα πρέπει να είναι έντονο διότι τα ελληνικά σύνορα είναι ευρωπαϊκά σύνορα. Άρα οτιδήποτε θίγει τα ελληνικά συμφέροντα, ουσιαστικά θίγει και τα ευρωπαϊκά. Και η ελληνική κυβέρνηση το έχει κάνει σαφές σε διπλωματικό και πολιτικό επίπεδο».
Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.
Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com
Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο info3@pronews.gr και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.