ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Πώς μπορεί να ξεφτιλίσεις στην Ελλάδα και τις πιο ιερές έννοιες: Βάζεις τον Αυτιά να ανακράξει «Πατρίδα, Θρησκεία, Οικογένεια»!

Επιτροπή Libe για υποκλοπές: «Ο Κ.Μητσοτάκης, οι υπουργοί και ο Ι.Ντογιάκος δεν συνεργάστηκαν καθόλου»

«Πολύ σοβαροί οι κίνδυνοι για το κράτος Δικαίου και τα θεμελιώδη δικαιώματα στην Ελλάδα»

Επιτροπή Libe για υποκλοπές: «Ο Κ.Μητσοτάκης, οι υπουργοί και ο Ι.Ντογιάκος δεν συνεργάστηκαν καθόλου»

Στην συνέντευξη Τύπου της επιτροπής LIBE του Ευρωκοινοβουλίου για την επίσημη επίσκεψη και σειρά επαφών στην Ελλάδα, η Σοφί Ιν’τ Φελντ άρχισε την τοποθέτησή της σημειώνοντας ότι η επιτροπή της LIBE ήρθε στην Αθήνα συνεχίζοντας την πανευρωπαϊκή προσπάθειά της να θωρακίσει την ελευθερία του Τύπου και των ΜΜΕ αλλά και για την καταπολέμηση της χρήσης κακόβουλων λογισμικών.

«Ευχαριστούμε όλους όσους συνεργάστηκαν με την επιτροπή. Λυπούμαστε για το ότι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, υπουργοί, εκπρόσωποι της Αστυνομίας, ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ισίδωρος Ντογιάκος και άλλοι αξιωματούχοι δεν ήταν διαθέσιμοι», όπως είπε.

Σημείωσε ότι στην Ελλάδα υπάρχουν «πολύ σοβαροί κίνδυνοι για το κράτος Δικαίου και τα θεμελιώδη δικαιώματα».

Η διαδικασία λογοδοσίας, απαραίτητη για μια υγιή Δημοκρατία, βρίσκεται υπό μεγάλη πίεση. Περιορίζεται η δυνατότητα κινήσεων ανεξάρτητων Αρχών και ελεύθερων ΜΜΕ, η Δικαιοσύνη είναι εξαιρετικά αργή και αναποτελεσματική, προκαλώντας την κουλτούρα της ατιμωρησίας.

Η διαφθορά διαβρώνει τις δημόσιες υπηρεσίες και το κοινό καλό.

Η επιτροπή επισήμανε αρχικά ότι έχουν περάσει σχεδόν δύο χρόνια από την δολοφονία του δημοσιογράφου Γιώργου Καραϊβάζ χωρίς ορατή πρόοδο των ερευνών. Αυτό στέλνει το μήνυμα ότι η ασφάλεια των δημοσιογράφων δεν αποτελεί προτεραιότητα για την κυβέρνηση.

Η υπόθεση πρέπει να ερευνηθεί χωρίς άλλη καθυστέρηση και η επιτροπή συστήνει η Ελλάδα να απευθυνθεί στην Europol για βοήθεια.

Οι δημοσιογράφοι είναι εκτεθειμένοι σε σειρά απειλών, τόσο λεκτικών όσο και για την σωματική τους ακεραιότητα, αλλά και σε παρακολουθήσεις με κακόβουλα λογισμικά και αγωγές SLAPP με υπέρογκες χρηματικές απαιτήσεις.

Λίγοι ολιγάρχες κατέχουν την ιδιοκτησία των περισσότερων μεγάλων ομίλων ΜΜΕ, περιορίζοντας την ελευθερία και την πολυφωνία τους. Σε συγκεκριμένα θέματα, καταγράφεται δραματική μείωση της δημοσιοποίησης συγκεκριμένων θεμάτων της επικαιρότητας. Μάλιστα, η κα Ιν’τ Φελντ υπογράμμισε ότι για την τραγωδία στα Τέμπη υπήρξε ανακοίνωση και από τα ίδια τα ΜΜΕ και τους εργαζόμενούς τους.

Οι ανεξάρτητες Αρχές υποφέρουν από υποχρηματοδότηση και υποστελέχωση, παρεμπόδιση στις αρμοδιότητες και δυνατότητές τους, όπως η ΑΔΑΕ, η Αρχή Προστασίας Δεδομένων κ.ά. Η Εθνική Αρχή Διαφάνειας που θα έπρεπε να παίξει ζωτικό ρόλο δεν δείχνει αποτελεσματική.

Συνεχίζεται επίσης η παρενόχληση της εισαγγελέα κατά της Διαφθοράς Ελένης Τουλουπάκη, κάτι που προκαλεί πολύ σοβαρές ανησυχίες. 

Η μεγάλη χρονική διάρκεια των δικαστικών διαδικασιών και η αμφισβητήσιμη ακεραιότητα τμήματος του προσωπικού της Αστυνομίας οδηγεί στην κουλτούρα της ατιμωρησίας όπου ανθεί η διαφθορά. Αυτά είναι προβλήματα που πρέπει να θεραπευτούν κατά προτεραιότητα.

Θέμα της Κομισιόν η αιρεσιμότητα σε σχέση με το κράτος Δικαίου

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων μετά την συνέντευξη Τύπου της αποστολής της LIBE όπου δηλώθηκε ευθέως ότι υπάρχουν «πολύ σοβαροί κίνδυνοι για το κράτος Δικαίου και τα θεμελιώδη δικαιώματα» η κα Ιν’τ Φελντ απέφυγε να πει ευθέως αν θεωρεί ότι υπήρξε συμφωνημένος συντονισμός μεταξύ κυβέρνησης Μητσοτάκη και εισαγγελέα Αρείου Πάγου στην άρνηση συνεργασίας με την επιτροπή LIBE, ενώ ειδικά για το πότε ο Ισίδωρος Ντογιάκος ενημέρωσε ότι δεν θα συνεργαστεί με τους ευρωβουλευτές, είπε ότι αυτό έγινε «την τελευταία στιγμή».

Για τις επόμενες κινήσεις της LIBE σε σχέση με την κατάσταση στην Ελλάδα, η κα Ιν’τ Φελντ είπε ότι θα ενημερωθεί για τα ευρήματα της αποστολής στην Αθήνα το Ευρωκοινοβούλιο και η LIBE, ενώ θα εξεταστεί η πιθανότητα νέας συζήτησης ή ψηφίσματος.

Για το χρόνο της αποστολής και το αν θα μπορούσε να μετατεθεί χρονικά η επίσκεψη ώστε να μην έχουν δικαιολογίες η κυβέρνηση Μητσοτάκη και άλλοι να αποφύγουν τη συνεργασία, σημείωσε ότι η αποστολή της LIBE είχε σχεδιαστεί μήνες πριν. Την περασμένη εβδομάδα το προεδρείο του Ευρωκοινοβουλίου συσκέφθηκε, ψήφισε και έκρινε πρέπον να συνεχιστεί η διαδικασία. «Θεωρώ ότι ήταν η κατάλληλη επιλογή … αυτοί που δεν ανταποκρίθηκαν πρέπει να εξηγήσουν το γιατί, δεν είναι δική μου αρμοδιότητα», όπως ξεκαθάρισε.

Για την περίπτωση μετά τα θέματα που εντόπισε η επιτροπή και την ανησυχία στις Βρυξέλλες για τις συνθήκες στην Ελλάδα, να ακολουθήσει κάποια πιθανή απόφαση αιρεσιμότητας κοινοτικών πολιτικών σε σχέση με την εφαρμογή του κράτους Δικαίου, η κα Ιν’τ Φελντ ξεκαθάρισε ότι αυτές οι αποφάσεις αφορούν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

«Αλλά έχουμε ανησυχίες, αυτό είναι το πιο σημαντικό συμπέρασμα σήμερα … αν αποδυναμώνονται οι δυνάμεις που ελέγχουν την εξουσία, οι ανεξάρτητες Αρχές, τα ΜΜΕ, η κοινωνία των πολιτών, αν πιέζεται η ανεξαρτησία τους, αυτό απειλεί τη Δημοκρατία και το κράτος Δικαίου».

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.