
Τα έλαια σιλικόνης δεν μπορούν να παράξουν πυρκαγιά αν δεν πυρακτωθούν σε θερμοκρασίες 400 βαθμών Κελσίου και δεν έχουν καταστραφεί οι μετασχηματιστές όπως αναφέρει κατόπιν έρευνας το Ινστιτούτο Ράις της Στοκχόλμης!
Αυτή η παραδοχή δημιουργεί επιπλέον αμφισβήτηση για τα βίντεο που κατατέθηκαν από τον Βασίλη Καπερνάρο στον εφέτη ανακριτή Λάρισας την Τετάρτη, με την ιδιότητα του πληρεξούσιου δικηγόρου της εταιρείας Interstar Security, η οποία έχει αναλάβει τη φύλαξη και βιντεοεπιτήρηση του σιδηροδρομικού δικτύου και επιχειρείται από κυβερνητικούς κύκλους να εμφανιστούν ως… αποδεικτικά στοιχεία.
Αυτό που παρουσιάζεται στα βίντεο αυτά, δηλαδή τα τρία πρώτα βαγόνια να μεταφέρουν… λαμαρίνες, αντικρούει τους κανόνες της κοινής λογικής και βασικές αρχές των επιστημών για το πως μπορεί να δημιουργηθεί μία έκρηξη διάρκειας 8 δευτερολέπτων και ύψους 80 μέτρων!
Το Πανεπιστήμιο της Πίζας γνωμοδοτεί ότι θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την εξαγωγή συμπερασμάτων η μέθοδος της Υπολογιστικής Ρευστοδυναμικής (Computational Fluid Dynamics – CFD).
Ακολουθεί η ανάθεση στο Πανεπιστήμιο της Γάνδης να ορίσει τις παραμέτρους του μοντέλου.
Το πόρισμα του πανεπιστημίου της Γάνδης λέει άλλα πράγματα από αυτά που παρουσιάζονται στα βίντεο:
Ότι στο πρώτο βαγόνι μεταφέρονταν τουλάχιστον 3,5-4 τόνοι εύφλεκτα υλικά.
Αξιοποιώντας τον εξοπλισμό του ειδικού εργαστηρίου τους αλλά και το καινοτόμο σύστημα ανάλυσης μέσω τεχνητής νοσημοσύνης που διαθέτουν, οι Βέλγοι επιστήμονες κατέληξαν στα εξής:
– Το πρώτο βαγόνι της εμπορικής αμαξοστοιχίας, το οποίο ακολουθούσε τις δύο μηχανές του τρένου, μετέφερε φορτίο με πτητικούς υδρογονάνθρακες που δεν είχαν δηλωθεί.
– Αυτές οι εύφλεκτες ουσίες μεταφέρονταν σε δεξαμενή διαστάσεων 1 επί 2,5 μέτρων.
– Το βάρος των πτητικών υδρογονανθράκων που εκτιμάται ότι μετέφερε η εμπορική αμαξοστοιχία ήταν μεταξύ 3,5 και 4 τόνων.
– Η διάρκεια των εκρήξεων μετά τη σύγκρουση ήταν περίπου 8 δευτερόλεπτα ενώ το “μαντιτάρι” που προκάλεσαν έφτασε σε ύψος τα 80 μέτρα.
– Οι εύφλεκτες ουσίες αφορούν πιθανότατα ξυλόλιο και τολουόλιο, που χρησιμοποιούνται και για τη νοθεία καυσίμων.
Με βάση τη δειγματοληψία από τον τόπο της τραγωδίας αρκετές μέρες μετά το δυστύχημα και με διαθέσιμα τα βίντεο της σύγκρουσης, το συμπέρασμα στο οποίο οδηγούνται οι επιστήμονες είναι ότι αυτή η έκρηξη μοιάζει αδύνατο να έχει προκύψει από έλαια σιλικόνης όπως αναφέρει στο πόρισμά της η Πυροσβεστική.
Με βάση και την έρευνα του Ινστιτούτου Ράις της Στοκχόλμης, για να παραγάγουν τα έλαια σιλικόνης αυτή την πυρκαγιά θα έπρεπε να έχουν πυρακτωθεί στους 400°C και να έχουν καταστραφεί ή να έχουν βαθιές ρωγμές οι μετασχηματιστές.
Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι το υλικό που πυρακτώθηκε έφτασε τους 200°-250°C και οι μετασχηματιστές είναι άθικτοι.
Όλες αυτές οι διαπιστώσεις οδηγούν στο συμπέρασμα για αρωματικούς υδρογονάνθρακες.
Και όμως, εμφανίστηκαν κάποια βίντεο, που «αγνοούν» επιδεικτικά ακόμα και τα πορίσματα έγκριτων πανεπιστημίων του εξωτερικού!
Σημειώνεται ότι για τα βίντεο υπάρχουν τουλάχιστον επτά σημεία για τα οποία αμφισβητείται η γνησιότητά τους από τους πραγματογνώμονες των οικογενειών των θυμάτων αλλά και από καθηγητή του εξωτερικού.
Αν τα έλαια σιλικόνης δεν μπορούσαν να προκαλέσουν την τεράστια έκρηξη και την πυρκαγιά τότε κάτι άλλο το έκανε…
Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.
Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com
Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.