ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Στην Ελλάδα ότι πιο μεγάλο είναι το έγκλημα, τόσο πιο μικρή είναι η τιμωρία - Τι, όχι;

Η κυβέρνηση κατηγορεί για την δολοφονική έφοδο των Κροατών νεοναζί την ΕΛ.ΑΣ η οποία όμως παίρνει εντολές από… την κυβέρνηση

Η πολιτική ηγεσία προσπαθεί να κρύψει τις ευθύνες της πίσω από τους υφιστάμενους - Το «επιτελικό κράτος» απέτυχε παταγωδώς

Η κυβέρνηση κατηγορεί για την δολοφονική έφοδο των Κροατών νεοναζί την ΕΛ.ΑΣ η οποία όμως παίρνει εντολές από… την κυβέρνηση

Προκαλεί μεγάλη εντύπωση το γεγονός ότι η κυβέρνηση κατηγορεί για την δολοφονική έφοδο των Κροατών νεοναζί προχθές το βράδυ στη Νέα Φιλαδέλφεια την ΕΛ.ΑΣ η οποία όμως, παίρνει εντολές από… την ίδια την κυβέρνηση.

Γιατί κάποια στιγμή λόγω λογικών νοητικών διεργασιών, που λίγο πολύ διακατέχει όλα τα ανθρώπινα όντα, όλοι θα αναρωτηθούν.

Ποιος εν τέλει, διοικεί και δίνει εντολές στην ΕΛ.ΑΣ; Βασει νόμου και ιεραρχίας, η πολιτική ηγεσία.

Άρα η τελική ευθύνη ανήκει αποκλειστικά σε αυτήν.

Εντάξει θα πει κάποιος, πως σε άμεσο «αποκεφαλισμό» επτά Αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ προχώρησε η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, μετά τη διακρίβωση ότι υπήρχαν συγκεκριμένες πληροφορίες για την εισβολή των Κροατών νεοναζί-χούλιγκαν της Ντινάμο Ζάγκρεμπ στην Ελλάδα και δεν ελήφθη κανένα μέτρο από τις αρμόδιες αστυνομικές υπηρεσίες για την αποτροπή της.

Αυτό είναι το εύκολο κομμάτι όμως. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη ευαγγελίζεται από την πρώτη τετραετή θητεία της ότι έχει «ιδρύσει» στην χώρα το περίφημο «επιτελικό κράτος».

Η κυβέρνηση εννοεί πως έχει δημιουργήσει ένα σύστημα διακυβέρνησης το οποίο θα λειτουργεί άψογα και αποτελεσματικά, ασχέτως με το ποιος είναι υπουργός, ή εάν ο υπουργός κάνει διακοπές, με λίγα λόγια, όλες οι οργανικές θέσεις σε όλες τις υπηρεσίες θα είναι καλυμμένες, θα διαθέτουν τον απαραίτητο εξοπλισμό, τις απαραίτητες σαφείς οδηγίες και την απαραίτητη εκπαίδευση, όπως και έτοιμα σχέδια αντιμετώπισης των πάντων.
Το είδε κανείς να συμβαίνει αυτό; Όχι μόνο προχθές με την φονική ελληνοκροατική όπως αποδεικνύεται έφοδο που κόστισε την ζωή του 29χρονου Μιχάλη Κατσουρή, αλλά και στο έγκλημα των Τεμπών, στις πυρκαγιές που έχουν κατακάψει την χώρα (και φέτος και πέρσι) κ.ο.κ.
Όσο λοιπόν και αν επιχειρεί η κυβέρνηση να κρυφτεί πίσω από την ΕΛ.ΑΣ και τις ευθύνες της προφανώς, φταίει η ίδια γιατί είτε δεν δίνει καλές εντολές είτε τελικά το «επιτελικό κράτος» που δημιούργησε, είναι ουσιαστικά «ανενεργό».
Πάντως υπάρχουν πράγματα που δεν στέκουν απέναντι στους κανόνες της Λογικής ασχέτως αν δούλεψε ή όχι το «επιτελικό κράτος» διότι κάποια πράγματα απλώς γίνονται με αυτονόητες διαδικασίες.

Οι αναλυτές της Αντιμετώπισης Αθλητικής Βίας γνώριζαν εδώ και δυο ημέρες ότι τουλάχιστον 100 Κροάτες χούλιγκαν της Ντινάμο Ζάγκρεμπ, θα φθάσουν στην Αθήνα σε συνεννόηση με οπαδούς του Παναθηναϊκού και ενημέρωσαν όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες της ΕΛ.ΑΣ και μάλιστα εγγράφως όμως τελικά δεν κατάφεραν να αποτρέψουν την τραγωδία έξω από το γήπεδο της ΑΕΚ.

Τι άλλο χρειαζόντουσαν για να δράσουν δηλαδή;

Αρχικά, λοιπόν υπήρχε ειδοποίηση πριν από το μακελειό για την άφιξη του κομβόι των Κροατών χούλιγκαν από τις Αρχές της χώρας τους, του Μαυροβουνίου αλλά και της Interpol στο πλαίσιο της διεθνούς συνεργασίας.

Μάλιστα, ενώ είχαν δοθεί μέχρι και οι αριθμοί κυκλοφορίας των 20 αυτοκινήτων (περιλαμβανομένων και βαν), τελικώς δεν ακολούθησε καμία αποτρεπτική ενέργεια.

Και η ΠΑΕ ΑΕΚ είχε ενημερώσει την ΕΛ.ΑΣ. για την άφιξη των επικίνδυνων χούλιγκαν. Σημειώνεται ότι – όπως έχει συμβεί σε παρόμοιες απόπειρες ιδιωτικών μετακινήσεων οπαδών σε αγώνες του εγχώριου πρωταθλήματος – υπήρχαν «μπλόκα» της ΕΛ.ΑΣ. που ήλεγχαν τους οπαδούς, όμως στην περίπτωση των Κροατών δεν σταμάτησαν την πορεία τους.

Η ΕΛ.ΑΣ. είχε από την προηγουμένη ενημερωθεί από την Υποδιεύθυνση Αθλητικής Βίας (ο προϊστάμενός της απομακρύνθηκε) ότι πρόκειται να αφιχθούν οι εν λόγω οπαδοί της Ντιναμό Ζάγκρεμπ και ότι θα τους παρεχόταν στέγη στο κέντρο της Αθήνας από οπαδούς ελληνικής ομάδας.

Επίσης, το μεσημέρι της 7ης Αυγούστου – και ενώ το κομβόι είχε εισέλθει στη χώρα – η ΕΛ.ΑΣ. εξέδωσε γενικόλογη έγγραφη εντολή με αποδέκτες μέχρι και την Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλίας, στην οποία επισύναπτε τα ενημερωτικά έγγραφα του Μαυροβουνίου, της Interpol κ.ο.κ.

Στο έγγραφο αυτό που καθυστέρησε να αναγνωρισθεί ή δεν εκτιμήθηκε σωστά περιλαμβανόταν… παράκληση «για λήψη των επιβαλλόμενων μέτρων προς τον σκοπό της πρόληψης – αποτροπής κάθε έκνομης ενέργειας, στρεφόμενης κατά προσώπων και πραγμάτων».

Δηλαδή, είχαμε μία ασαφή «προτροπή» και σίγουρα όχι μία εντολή διακοπής της πορείας της, κάτι το οποίο έπρεπε να είχε γίνει ασυζητητί.

Παράλληλα, στις 12:00 το μεσημέρι της Δευτέρας διενεργήθηκε μικρής έκτασης τυπικός έλεγχος σε 2-3 από τα οχήματα της «φάλαγγας» στον συνοριακό σταθμό της Κακαβιάς.

Έκτοτε δεν τους είδε κανείς!

Οι επόμενες αναφορές για την επανεμφάνιση κάποιων οχημάτων έγιναν από πολίτες και ενώ είχαν ήδη φτάσει στο ύψος του Κιάτου.

Με λίγα λόγια, επικίνδυνα μέλη μίας οργάνωσης η οποία ιστορικά κατηγορείται και ως υπαίτια για την έναρξη των πολέμων στην πρώην Γιουγκοσλαβία (μετά τα άγρια επεισόδια στο Ζάγκρεμπ το 1990 σε ματς κατά του Ερυθρού Αστέρα), τριγυρνούσαν στην χώρα χωρίς κανείς να ξέρει που είναι.

Για κάποιο λόγο στην ΕΛ.ΑΣ θεώρησαν πως όταν οι Κροάτες εισήλθαν στην Αττική Οδό κατευθύνονταν προς το κέντρο της Αθήνας (αλήθεια γιατί το πίστευαν αυτό;).

Λίγη ώρα αργότερα, αποκαλύφτηκε ότι η πλειοψηφία των επιβαινόντων συνέχισαν την πορεία τους, πάρκαραν τα οχήματά τους στην ευρύτερη περιοχή του ΟΑΚΑ και έφτασαν στον σταθμό Ειρήνη του ΗΣΑΠ, όπου προκάλεσαν τις πρώτες ζημιές.

Παρότι το αρμόδιο τμήμα της ΕΛ.ΑΣ. για την αντιμετώπιση της αθλητικής βίας είχε ενημερώσει κεντρικές υπηρεσίες ότι το βράδυ της Δευτέρας θα υπήρχε και συγκέντρωση οπαδών της ΑΕΚ στη Νέα Φιλαδέλφεια, δεν είχε σταλεί – έστω προληπτικά – στην περιοχή αστυνομική δύναμη που θα μπορούσε να σταματήσει τις αρχικές συγκρούσεις και πολλά από όσα έγιναν δεν θα είχαν συμβεί και πιθανότατα δεν θα είχε χαθεί μία ανθρώπινη ζωή.

Τέλος, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, η άφιξη των ΜΑΤ στην περιοχή των επεισοδίων έγινε με μεγάλη καθυστέρηση.

Αστυνομικές πηγές αποδίδουν την κατόπιν εορτής παρέμβαση στην «κακή κατανομή των διμοιριών (κυρίως σε έργα του μετρό στο κέντρο της Αθήνας) που έχει ως αποτέλεσμα μικρή διαθεσιμότητα και χαμηλή απόκρισή τους σε έκτακτα συμβάντα».

Από την πλευρά τους, πάντως, ανώτατοι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. υποστηρίζουν ότι «τα ΜΑΤ αφίχθησαν 8-10 λεπτά μετά την ειδοποίησή τους».

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Επί της ουσίας όμως τι έγινε; Μία «τρύπα στο νερό» που όμως κόστισε ανθρώπινη ζωή και σοβαρούς τραυματισμούς ενώ η εικόνα που δόθηκε στο εξωτερικό είναι πως στην Ελλάδα οι Έλληνες ζουν από θαύμα, επειδή απλώς δεν ήρθε ακόμα η ώρα τους, γιατί οτιδήποτε μπορεί να τους συμβεί και οι αρχές θα το μάθουν από τις… ειδήσεις.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.