ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

Συνάντηση Τσίπρα-Ιερώνυμου: Eπί τάπητος θρησκευτική ουδετερότητα – εκκλησιαστική περιουσία και μισθοδοσία κλήρου

Συνάντηση Τσίπρα-Ιερώνυμου: Eπί τάπητος θρησκευτική ουδετερότητα – εκκλησιαστική περιουσία και μισθοδοσία κλήρου

Σε τρεις βασικούς άξονες αναμένεται να κινηθεί η συζήτηση ανάμεσα στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και την αντιπροσωπεία της Εκκλησίας της Ελλάδας με επικεφαλής τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο. Η συνάντηση ξεκίνησε στις έξι το απόγευμα.

Η Εκκλησία ζητά από τον κ.Τσίπρα να αποσαφηνίσει την κυβερνητική θέση περί «θρησκευτικής ουδετερότητας» στη Συνταγματική Αναθεώρηση, την αξιοποίηση της εκκλησιαστικής περιουσίας και τη μισθοδοσία των κληρικών. Μετά το πέρας της συνάντησης αναμένοντα δηλώσεις από τον Αρχιεπίσκοπο και τον πρωθυπουργό.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Αρχιεπίσκοπος, σε δεύτερο χρόνο, θα παραδώσει στον κ.Τσίπρα και υπόμνημα με τις θέσεις της Εκκλησίας, όπως αυτές κωδικοποιούνται μετά τη διήμερη συνεδρίαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου επί της Συνταγματικής Αναθεώρησης σε ό,τι αφορά την Εκκλησία. Όταν συνταχθεί, το ίδιο υπόμνημα αναμένεται να αποσταλεί και στον πρόεδρο της ΝΔ Κυριάκο Μητσοτάκη, και τους άλλους πολιτικούς αρχηγούς.

Σημειώνεται ότι η Εκκλησία ζητά να ξεκαθαρίσουν οι κυβερνητικές προθέσεις κυρίως σε τρεις άξονες:

-Το πρώτο είναι πώς εννοεί η κυβέρνηση τον όρο θρησκευτική ουδετερότητα και ποιό περιεχόμενο δίνει επακριβώς. Για την Εκκλησία μπαίνουν ζητήματα όπως πώς είναι πιθανό να ερμηνευθεί ο όρος από τη Δικαιοσύνη, επί παραδείγματι και τί αυτό θα σημαίνει για την δημόσια παρουσία της Εκκλησίας. Για παράδειγμα, θα έχει παρουσία η Εκκλησία σε δημόσιες εκδηλώσεις, όπως παρελάσεις, θα υπάρχει σταυρός στη Σημαία ή σε σχολεία και άλλα δημόσια κτίρια; Ο εκκλησιασμός θα συνεχίσει να προβλέπεται κ.α.

– Το δεύτερο ζήτημα είναι αυτό της αξιοποίησης της εκκλησιαστικής περιουσίας καθώς η δημιουργία κοινής εταιρείας δημοσίου- εκκλησίας που είχε αποφασιστεί επί κυβέρνησης Σαμαρά έχει παγώσει. Επί κυβέρνησης Σαμαρά είχε αποφασιστεί να δημιουργηθεί εταιρεία για την αξιοποίηση της εκκλησιαστικής περιουσίας με ισότιμη συμμετοχή Εκκλησίας – Πολιτείας. Αντίστοιχα τα έσοδα θα μοιράζονταν ισότιμα, προκειμένου η Εκκλησία να χρηματοδοτεί τις φιλανθρωπικές της δράσεις. Ωστόσο, επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ η δημιουργία της εταιρείας έχει παραπεμφθεί στις ελληνικές καλένδες.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

-Το τρίτο ζήτημα είναι τί θα γίνει με τη μισθοδοσία του κλήρου που αποτελεί συμβατική υποχρέωση της Πολιτείας ήδη από το 1952.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.