ΣΕΑ Α.Διακόπουλος: «Η τριμερής στο Βερολίνο μας… έσωσε – Να συζητήσουμε με την Τουρκία!» (upd)

ΣΕΑ Α.Διακόπουλος: «Η τριμερής στο Βερολίνο μας… έσωσε – Να συζητήσουμε με την Τουρκία!» (upd)

(Αρχικό κείμενο 13:30) Ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του πρωθυπουργού, Αλέξης Διακόπουλος χαρακτήρισε σήμερα σε τηλεοπτική συνέντευξη «σωτήρια» την μυστική τριμερή στο Βερολίνο με την οποία ξεκίνησαν οι διαπραγματεύσεις για την παράδοση εθνικής κυριαρχίας στην Τουρκία, λέγοντας μάλιστα πως όσοι την κατέκριναν είναι «θερμοκέφαλοι», ενώ κάλεσε και σε «συνομιλία» με την Άγκυρα.

Την εκτίμηση πως η κατάσταση με την Τουρκία τείνει προς αποκλιμάκωση και πως θα αποφευχθεί τυχόν θερμό επεισόδιο εξέφρασε ο σύμβουλος του πρωθυπουργού για θέματα εθνικής ασφάλειας, Αλέξανδρος Διακόπουλος, προσθέτοντας όμως πως η Ελλάδα δεν εφησυχάζει.

Ο κ.Διακόπουλος σημείωσε πως «όσο είναι σε ισχύ η Navtex και όσο τα τουρκικά πλοία δεν έχουν επιστρέψει στις βάσεις τους, σαφώς και είμαστε σε επιφυλακή». «Δεν προβλέπω εγώ προσωπικά, ούτε κλιμάκωση ούτε κάτι χειρότερο… Τείνει προς αποκλιμάκωση η κατάσταση. Δεν υπάρχουν στοιχεία που να δείχνουν ότι πάει να κλιμακωθεί. Όσο θα βρίσκεται ο τουρκικός στόλος είτε σε ετοιμότητα, είτε στο Αιγαίο, εμείς θα είμαστε παρόντες» τόνισε.

«Από το 2019 λέω ότι δεν πρόκειται να γίνει θερμό επεισόδιο. Η Ελλάδα είναι μια χώρα δυνατή, είναι μια χώρα της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, χώρα με δυνατές σχέσεις και συμμαχίες στο διεθνές επίπεδο, χώρα που παρόλη τη δεκαετή κρίση διατηρεί μια ισχυρή αποτρεπτική δύναμη και προσωπικό με φρόνημα και ικανότητες στις ένοπλες δυνάμεις. Δεν είναι εύκολο να της κάνεις bullying και να πετύχεις» είπε.

Αναφερόμενος στη στάση της Γερμανίας, υπογράμμισε πως, αν και δεν ζήτησε η Ελλάδα την παρέμβαση της καγκελαρίου Μέρκελ, εκείνη έκανε την πιο δυναμική παρέμβαση. Παράλληλα, χαρακτήρισε «σωτήρια» την πρόσφατη συνάντηση του εκπροσώπου της τουρκικής προεδρίας, Ιμπραήμ Καλίν, με τη διπλωματιkή σύμβουλο του πρωθυπουργού, Ελένη Σουρανή, στο Βερολίνο, «την οποία ορισμένοι θερμοκέφαλοι» κατέκριναν.

Εξήγησε δε πως με τη συμμετοχή της σε αυτή τη συνάντηση, η Αθήνα αφαίρεσε κάθε πρόσχημα και έδειξε ότι η Ελλάδα δεν είναι υπεύθυνη για οποιαδήποτε ένταση.

Πρόσθεσε ακόμη πως η Ελλάδα έδειξε αποφασιστικότητα με την άμεση έκδοση δικής της Navtex και την έγκαιρη αντίδραση των ενόπλων δυνάμεων. «Μέσα στο τέλος Ιουλίου εν εποχή αδειών βγήκαν όλα μας τα πλοία κι αυτό δείχνει ετοιμότητα ενόπλων δυνάμεων και συγκροτημένο κράτος, το οποίο αντιδρά» επισήμανε.

Ο κ. Διακόπουλος χαρακτήρισε «λυπηρή» κι «ακατανόητη» την απόφαση του Τούρκου προέδρου να μετατρέψει την Αγία Σοφία σε τζαμί και σημείωσε πως «εκθέτει την Τουρκία».

Ερωτηθείς σχετικά με το αν υπάρχουν δυνατότητες διαλόγου ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία, απάντησε πως «μια ματιά στον χάρτη, δείχνει ότι η Τουρκία είναι ένας γείτονας με τον οποίο πρέπει να βρούμε ένα Modus Vivendi, να συνυπάρξουμε. Σαφώς και κάποια στιγμή θα πρέπει να μιλήσουμε. Εμείς έχουμε θέσει και τους όρους και το πλαίσιο. Το πλαίσιο είναι το διεθνές δίκαιο, οι όροι είναι η καλή γειτονία και το έχουμε πει πολλές φορές ότι δεν συζητάμε υπό πίεση και εξαναγκασμό.

Η Τουρκία θέλει να μας οδηγήσει και να μας ωθήσει σε ένα επεισόδιο τέτοιο το οποίο θα επαναλάμβανε αυτά που έγιναν το ’76, το ’87 και το ’96, ώστε να κάτσουμε στο τραπέζι μετά από μία σύγκρουση ή μια κατάσταση που θα εγκυμονούσε σύγκρουση ή θερμό επεισόδιο και να συζητήσουμε υπό δυσμενείς όρους και υπό πίεση»

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Τέλος, για τις προσβάσεις της Ελλάδας στο Λευκό Οίκο, ανέφερε ότι βεβαίως και υπάρχει δυνατότητα άμεσης πρόσβασης στον πρόεδρο Τραμπ, «εφόσον απαιτηθεί και όταν απαιτηθεί», για να προσθέσει ότι Ελλάδα – ΗΠΑ διανύουν τις καλύτερες ιστορικά σχέσεις τους σε όλα τα επίπεδα της αμερικανικής διοίκησης.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.