ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Ντράπηκε ο Χίμλερ όταν άκουσε τον Μαγιορκίνη...

Πόλεμος στo εσωτερικό του Spiegel για την ανύπαρκτη «υπόθεση» της «μικρής Μαρίας»

Ένα πρόσωπο που δεν υπήρξε ποτέ

Πόλεμος στo εσωτερικό του Spiegel για την ανύπαρκτη «υπόθεση» της «μικρής Μαρίας»

Τα ελληνικά ΜΜΕ παρουσίασαν την αντικατάσταση του αρχισυντάκτη του SPIEGEL, συνδέοντάς τη αποκλειστικά με την «υπόθεση της μικρής Μαρίας» αλλά να τι πραγματικά συνέβη.

Η στήλη αναδημοσιεύει τι έγραψε η Frankfurter Allgemeine Zeitung με τίτλο «Το SPIEGEL σε αναταραχή» και υπότιτλο «Ο Klusmann αναμένεται να αποχωρήσει, ο Kurbjuweit να αναλάβει καθήκοντα». Μεταξύ άλλων, ο αναπληρωτή επικεφαλής της επιφυλλίδας Michael Hanfeld αναφέρει:

 «Η Ένωση Γερμανών Δημοσιογράφων (DJV) εκπληρώνει μία πολύ σημαντική αποστολή, αλλά μερικές φορές ζητά τα αδύνατα. Για παράδειγμα, αυτές τις ημέρες ανακοίνωσε: «Η DJV ζητά να τερματιστεί η μάχη εξουσίας στο SPIEGEL».

Το συνδικάτο μπορεί να αξιώνει ό,τι θέλει, όμως οι μάχες για την εξουσία είναι μέρος του DNA του SPIEGEL.

Αυτό συνέβαινε και όταν ζούσε ο ιδρυτής του περιοδικού Rudolf Augstein και δεν άλλαξε ποτέ. Οι Αρχισυντάκτες φθείρονται και αντικαθίστανται ο ένας μετά τον άλλο. Τώρα είναι η σειρά του Steffen Klusmann.

Υποτίθεται ότι θα παραιτηθεί από τη θέση του, δήθεν με παρότρυνση της εταιρείας Spiegel-Mitarbeiter KG, η οποία κατέχει την πλειοψηφία των μετοχών στο περιοδικό, αλλά και της Διοίκησης του SPIEGEL. Ο διάδοχος αναμένεται να είναι ο Dirk Kurbjuweit, επικεφαλής του Γραφείου Βερολίνου.

Το SPIEGEL δεν θέλησε -μέχρι στιγμής- να σχολιάσει, κάτι που και η DJV αναγνώρισε με αγανάκτηση, αλλά αυτό δεν είναι κάτι το ιδιαίτερο. Τα τελευταία 15 χρόνια, κανένας Αρχισυντάκτης δεν έχει απολυθεί από το περιοδικό χωρίς να έχει προηγηθεί αναστάτωση. Ούτε ο επί πολλά χρόνια Αρχισυντάκτης Stefan Aust, ούτε ο Wolfgang Büchner, ούτε ο Mathias Müller von Blumencron, ούτε ο Georg Mascolo, ούτε ο Klaus Brink Bäumer. Οι Αρχισυντάκτες πάντοτε ενοχλούσαν έναν από τους τρεις μετόχους -τους κληρονόμους του Rudolf Augstein, οι οποίοι κατέχουν 24% των μετοχών, τον εκδοτικό οίκο Gruner + Jahr (τώρα RTL) που κατέχει το 25,5%, αλλά κυρίως την ισχυρή Spiegel-Mitarbeiter KG με το πλειοψηφικό μερίδιο του 50,5%.

Η τελευταία θέλει μάλλον τώρα να ξεφορτωθεί τον Steffen Klusmann, με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο Stefan Ottlitz να προαλείφεται επίσης προς αποχώρηση. Σε μια συνέλευση των μετόχων, ο Klusmann φέρεται να κατηγορήθηκε κυρίως ότι δεν προώθησε την αλληλεπίδραση του ψηφιακού και του έντυπου SPIEGEL. Όταν ο Klusmann στο τέλος της διάσκεψης των συντακτών την Τετάρτη δήλωσε ότι θα έχει θετικές αναμνήσεις από το SPIEGEL, οι συντάκτες συνειδητοποίησαν προς τα πού πηγαίνουν τα πράγματα. Περισσότεροι από τριάντα δημοσιογράφοι συνέταξαν επιστολή διαμαρτυρίας, εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους στον Klusmann και ζήτησαν εξηγήσεις από συνεργάτες της Spiegel-Mitarbeiter KG.

Πλέον γίνεται λόγος για «απόπειρα πραξικοπήματος» σε βάρος του Klusmann και δίδονται διαβεβαιώσεις ότι η Σύνταξη στηρίζει τον επικεφαλής της.

Υποστηρίζεται, ακόμα, ότι τα υποτιθέμενα λάθη του Klusmann εμπίπτουν περισσότερο στον τομέα της Διοίκησης.

Όμως όλα αυτά φαίνονται αντιφατικά, καθώς στο SPIEGEL οι συντάκτες μοιάζουν να μάχονται εναντίον του εκδότη και των μετόχων –και υπέρ της ελευθερίας τους και της παραμονής του Klusmann. Από την άλλη πλευρά, όπως υποδηλώνει και το όνομά της, η Spiegel-Mitarbeiter KG είναι ο πλειοψηφικός μέτοχος, τον οποίον υποστηρίζουν οι εργαζόμενοι στο περιοδικό.

Και ο Kurbjuweit, ο οποίος φέρεται να κινεί τα νήματα των αλλαγών και προαλείφεται για νέος Αρχισυντάκτης, είναι ένα πρόσωπο που έχει επί χρόνια χρηματίσει σε υψηλές θέσεις μέσα στο περιοδικό, και μάλιστα ήταν αναπληρωτής Αρχισυντάκτης από το 2015 έως το 2019.

Στην πραγματικότητα, η Σύνταξη εμφανίζεται διχασμένη σε αυτόν τον αγώνα εξουσίας. Τα διακυβεύματα είναι και πάλι τα πρωτεία μεταξύ ψηφιακού και του έντυπου περιοδικού, ο προσανατολισμός του («μόνο MeToo ή παραδοσιακή ερευνητική Δημοσιογραφία;»), τα πρότυπα ποιότητας και τα εσωτερικά σκάνδαλα, τα οποία ο SPIEGEL μάλλον παραμέρισε στα χρόνια υπό τον Klusmann, από το 2019 και μετά.

Στην αρχή της θητείας του, ο Klusmann βρέθηκε αντιμέτωπος με την Υπόθεση Relotius. Αντίθετα, ο σάλος με την ιστορία του κοριτσιού-πρόσφυγα από τη Συρία που φέρεται να έχασε τη ζωή της στα ελληνοτουρκικά σύνορα, η οποία κατά πάσα βεβαιότητα δεν υπήρχε καν ως πρόσωπο, χρεώθηκε πλήρως στον Klusmann.

Η υπόθεση διερευνήθηκε εσωτερικά με πάσα λεπτομέρεια και το πόρισμα δημοσιεύθηκε λίγο πριν από την Πρωτοχρονιά. Ωστόσο, ήταν κάπως αδύναμο και συγκρατημένο, με δεδομένο ότι οι ψευδείς ειδήσεις που είχαν δημοσιευτεί από το SPIEGEL μπορούσαν να πυροδοτήσουν μια διεθνή κρίση.

«Η αντικατάσταση του Αρχισυντάκτη δεν θα επιλύσει κανένα από τα τρέχοντα προβλήματά μας, όπως η επιδείνωση των επιχειρηματικών προοπτικών», αναφέρει η επιστολή διαμαρτυρίας των συντακτών.

«Αντίθετα, θα έχει ως αποτέλεσμα να παραλύσει ξανά για αρκετούς μήνες ολόκληρος ο οργανισμός».

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Αυτό δεν θα ήταν κάτι καινούργιο για το SPIEGEL, ώστε να προκληθεί η οργή της DJV. Εάν ο Dirk Kurbjuweit γίνει πραγματικά Αρχισυντάκτης μετά την πιθανή απομάκρυνση του Klusmann, η μάχη για την εξουσία δεν αναμένεται να τελειώσει. Αντιθέτως».

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.