ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

Θεσσαλονίκη: Κ.Μητσοτάκης ολοκληρώνει την Σύνοδο για τη Συνεργασία της ΝΑ Ευρώπης

Στις 20:00 οι δηλώσεις Κ.Μητσοτάκη

Θεσσαλονίκη: Κ.Μητσοτάκης ολοκληρώνει την Σύνοδο για τη Συνεργασία της ΝΑ Ευρώπης

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στις 17.40, προεδρεύει  στην ετήσια Σύνοδο Κορυφής της Διαδικασίας Συνεργασίας Νοτιοανατολικής Ευρώπης (SouthΕast Europe Cooperation Process – SEECP ) που θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη στο ξενοδοχείο Hyatt Regency.

Αυτή την ώρα ο Έλληνας πρωθυπουργός υποδέχεται τους Βαλκάνιους ηγέτες ενώ είχε ολιγόλεπτο τετ α τετ με τον υφυπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας Φαρούκ Καϊμακτσί. Σημειώνεται ότι νωρίτερα ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας είχε σύντομη συνάντηση με τον Τούρκο υφυπουργό Εξωτερικών. 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Φαρούκ Καϊμακτσί Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη διάρκεια της ενός λεπτού χειραψίας τους, ο Καϊμακτσί ρώτησε τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών «πώς είναι», με τον κ. Δένδια να ρωτά με τι σειρά του «τι κάνει ο Τσαβούσογλου». «Είναι απασχολημένος» απάντησε ο Τούρκους υφυπουργός, με τον Δένδια να του λέει, χαμογελαστός, πως «είναι πάντα απασχολημένος». 

Ίδιες πηγές αναφέρουν πως ο κ. Δένδιας εξέφρασε στον Καϊμακτσί την επιθυμία της Ελλάδας να πέσουν οι τόνοι, που έχει ανεβάσει επικίνδυνα το τελευταίο διάστημα η Τουρκία. Παράλληλα κατά την διάρκεια της συνεδρίασης της Συνόδου, ο Καϊμακτσί δεν φαίνεται να προκάλεσε. Όπως είπε, η Ε.Ε. δίνει βαρύτητα στην ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων, έτσι θα έπρεπε να δίνει και στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας.

Στις 20:00 οι δηλώσεις Μητσοτάκη

Στις 20.00, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να πραγματοποιήσει δηλώσεις στον Τύπο και στη συνέχεια θα παραθέσει δείπνο προς τιμήν των ηγετών που συμμετέχουν στη Σύνοδο.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η Σύνοδος αυτή αναδεικνύει τον «ηγετικό ρόλο της Ελλάδας ως παράγοντα σταθερότητας, ειρήνης και ασφάλειας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και ως συνδιαμορφωτή των συζητήσεων που αφορούν το μέλλον της περιοχής σε μια κρίσιμη γεωπολιτική συγκυρία, καθώς και της Θεσσαλονίκης ως κέντρου της περιοχής».

Ενδεικτικό της σημασίας της Συνόδου είναι το γεγονός ότι στο δείπνο θα βρίσκεται ο Γερμανός Καγκελάριος Όλαφ Σολτς, ερχόμενος από το Βελιγράδι, ενώ το παρών θα δώσει και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.

Για τον πρωθυπουργό κ. Μητσοτάκη είναι ευκαιρία για μια ουσιαστική ανταλλαγή απόψεων με όλους τους ηγέτες για το μέλλον της περιοχής ενόψει και των συζητήσεων που θα γίνουν στην επόμενη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου (23 και 24 Ιουνίου) και αφορούν τα Δυτικά Βαλκάνια – η στήριξη της ενταξιακής προοπτικής των οποίων αποτελεί πάγια θέση της Ελλάδας – αλλά και τη συζήτηση για την ευρωπαϊκή προοπτική της Ουκρανίας, της Μολδαβίας και της Γεωργίας.

Υπό το πρίσμα των τουρκικών απειλών, βεβαίως, η Σύνοδος προσλαμβάνει και διαφορετική αξία για τη σταθερότητα της περιοχής, ενώ ο κ. Μητσοτάκης είναι σαφές ότι θα δώσει το στίγμα του για την ανάγκη σταθερότητας και απόκρουσης των αναθεωρητικών πολιτικών που ευαγγελίζεται η Τουρκία.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.