ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

Τα λανθασμένα στοιχεία για την μετάδοση του κορωνοϊού! – Τι αποκαλύπτει γαλλική έρευνα

Τα λανθασμένα στοιχεία για την μετάδοση του κορωνοϊού! – Τι αποκαλύπτει γαλλική έρευνα

Μέχρι και σήμερα η κυβέρνηση αρνείται κατηγορηματικά πως τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς είναι ένας από τους λόγους που αυξήθηκαν τα κρούσματα του κορωνοϊού και και δεν έχει προχωρήσει σε επέκταση του στόλου και σε προσλήψεις.

Μάλιστα ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, παρουσίασε με λανθασμένο (;) τρόπο τα στοιχεία της γαλλικής μελέτης κατά την ομιλία του στη Βουλή σχετικά με το ποσοστό μετάδοσης του κορωνοϊού στα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επικαλέστηκε τη γαλλική μελέτη υποστηρίζοντας ότι σε έρευνα για τα clusters (θύλακες) μετάδοσης, το ποσοστό της διασποράς του κορωνοϊού στα ΜΜΜ είναι, μόλις, 1,2%. Ανέφερε χαρακτηριστικά:

Σχετική έρευνα από τη Γαλλία, η οποία λέει ότι σε σχέση με άλλες εστίες πιθανής διάδοσης μόλις το 1,2% των Covid clusters συνδέονται με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Αυτά είναι στοιχεία.

Όμως στη μελέτη του γαλλικού ΕΟΔΥ που επικαλείται ο πρωθυπουργός το ποσοστό του 1,2% αφορά αποκλειστικά και μόνο τα αεροπλάνα, τα πλοία και τα τρένα.

Η μελέτη, δηλαδή, δεν αφορά τις αστικές μεταφορές όπως είναι το μετρό, το τραμ, τα λεωφορεία και τα τρόλεϊ, αλλά τις μεταφορές με αεροπλάνο, τρένο και πλοίο. Να σημειωθεί ότι η έρευνα των Γάλλων έγινε κατά την περίοδο από τις 9 Μαΐου του 2020 έως τις 28 Σεπτεμβρίου του 2020.

Σημειώνεται ότι η επιδημιολογική έκθεση που επικαλέστηκε ο πρωθυπουργός δημοσιεύθηκε την 1η Οκτωβρίου. Η νεότερη του Νοεμβρίου δημοσιεύθηκε χτες και δεν περιλαμβάνει έρευνα για τις εστίες μετάδοσης του κορωνοϊού.

Υπερμετάδοση στους εργασιακούς χώρους, μικρό ποσοστό στις συναθροίσεις

Άκρως ενδιαφέροντα είναι τα στοιχεία της γαλλικής επιδημιολογικής μελέτης για τους θύλακες μετάδοσης, αφού καταρρίπτουν κάποια από τα αφηγήματα που έχουν χρησιμοποιηθεί από την κυβέρνηση με πρώτο και βασικότερο ότι ευθύνονται οι νέοι για την έκρηξη των κρουσμάτων κορωνοϊού.

Συγκεκριμένα οι περισσότεροι θύλακες εντοπίζονται:

  • Στους χώρους εργασίας
  • Ακολουθούν από πολύ κοντά σχολεία και πανεπιστήμια
  • Πολύ πιο χαμηλά βρίσκονται οι συναθροίσεις. Παρότι η έρευνα αθροίζει στην ίδια κατηγορία συμβάντα που περιλαμβάνουν από συναυλίες και ποδοσφαιρικούς αγώνες μέχρι τους νέους στις πλατείες, οι θύλακες της περίπτωσης αυτής δεν ξεπερνούν το 11% του συνόλου

Ακολουθεί ο πίνακας

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!
ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.