ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Πώς μπορεί να ξεφτιλίσεις στην Ελλάδα και τις πιο ιερές έννοιες: Βάζεις τον Αυτιά να ανακράξει «Πατρίδα, Θρησκεία, Οικογένεια»!

O Κ.Μητσοτάκης ήθελε να σταματήσει η Κύπρος τις γεωτρήσεις & να περάσει αγωγός φ.α. από Τουρκία; – Τι αναφέρει συνομιλητής του Ν.Αναστασιάδη

Ο εκδότης Κωστής Χατζηκωστης περιγράφει μια εν δυνάμει εθνική προδοσία από τον Έλληνα πρωθυπουργό

O Κ.Μητσοτάκης ήθελε να σταματήσει η Κύπρος τις γεωτρήσεις & να περάσει αγωγός φ.α. από Τουρκία; – Τι αναφέρει συνομιλητής του Ν.Αναστασιάδη

Συγκλονίζουν πραγματικά οι  αποκαλύψεις για τις θέσεις  του Κυριάκου Μητσοτάκη στο κυπριακό  και την συνολική προσέγγισή του στα ελληνοτουρκικά, που αν τα γεγονότα που περιγράφονται ισχύουν, τότε αγγίζουν ακόμη και την  εθνική μειοδοσία  καταγράφει σε άρθρο-βόμβα ο δημοσιογράφος Μανώλης Κοττάκης, κατηγορώντας τον Έλληνα πρωθυπουργό ευθέως για υπονόμευση των κυπριακών συμφερόντων.

«Βόμβες Αναστασιάδη εναντίον Μητσοτάκη» είναι ο τίτλος του άρθρου του διευθυντή της Εστίας, Μανώλη Κοττάκη, μέσω του οποίου μεταφέρονται αποσπάσματα της νέας έκδοσης του βιβλίου «7 Προεδρικά Προρτραίτα» του εκδότη Κωστή Χατζηκωστή, που αποδίδουν βαριές κατηγορίες και χαρακτηρισμούς του τέως προέδρου της Κύπρου Νίκου Αναστασιάδη κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη, καθώς και ακόμα βαρύτερες κατηγορίες για την προσέγγιση του έλληνα πρωθυπουργού στα ελληνοτουρκικά και την εκπαραθύρωση της Κύπρου.

Όπως αναφέρεται στο άρθρο, «στους διαλόγους που είχε με τον κ. Χατζηκωστή ο Κύπριος πρόεδρος βάλλει ευθέως κατά του Έλληνος πρωθυπουργού, ότι σε δύο περιπτώσεις θέλησε να υπονομεύσει ευθέως τα συμφέροντα της Κυπριακής Δημοκρατίας, ενώ αντιθέτως επαινεί τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια και τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξη Τσίπρα».

Περιγράφοντας την πρώτη περίπτωση, ο δημοσιογράφος καταγράφει πως ο Αναστασιάδης

«κατηγορεί τον Μητσοτάκη ότι προωθούσε την ιδέα της διακοπής των γεωτρήσεων της Κυπριακής Δημοκρατίας, προκειμένου να εξευμενιστούν οι Τούρκοι, και ότι τασσόταν υπέρ της κατασκευής αγωγού αερίου Ισραήλ-Τουρκίας, ο οποίος θα παρέκαμπτε την Κύπρο!

Κατά τον Κύπριο πρόεδρο, ο Έλληνας πρωθυπουργός επιθυμούσε να θυσιάσει τα συμφέροντα της Κυπριακής Δημοκρατίας, προκειμένου να ηρεμήσει ο Ερντογάν και να αρχίσει εκ νέου ο διάλογος Αθηνών-Άγκυρας, αδιαφορώντας για τις επιπτώσεις».

Ακόμα ειδικότερα, ο Μ. Κοττάκης περιγράφει πως ο Κ. Χατζηκωστής γράφει αναφερόμενος σε διάλογο που είχε με τον Ν. Αναστασιάδη πως

«Ρώτησα στη συνέχεια για τη “συμπαράσταση της Ελλάδος.

Επανέλαβε ότι η Κύπρος δεν είναι στις προτεραιότητες της εξωτερικής της πολιτικής. Πρόσθεσε ότι η Ελλάδα κάνει ότι μπορεί να μη βρίσκει μπροστά της “το πρόβλημα της Κύπρου”.

Αποκάλυψε ότι ο Μητσοτάκης τον βολιδοσκόπησε εάν θα ήταν διατεθειμένος να διακόψει το γεωτρητικό πρόγραμμα της Κύπρου, χάριν της επανέναρξης του διαλόγου.

Η αποκάλυψη αυτή έχει πολυσήμαντη αξία για τι ςπροθέσεις και ίσως σχετικές αποφάσεις της Ελληνικής Κυβέρνησης, παρατήρησα…».

Αξίζει να σημειωθεί πως στο σημείο αυτό, ο δημοσιογράφος μεταφέρει πως ο τέως πρόεδρος της Κύπρου εκφράστηκε με εξαιρετικά λόγια για τον Νίκο Δένδια και τον Αλέξη Τσίπρα.

Για τον μεν Έλληνα υπουργό Εξωτερικών σημειώνει πως «ο Δένδιας είναι πιο αποτελεσματικός και σοβαρός από τον Κοτζιά».

Για δε, τον  αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, σε μια έμμεση σύγκριση με τον νυν έλληνα πρωθυπουργό αναφέρει πως ο Κυρ. Μητσοτάκης «παρόλο που έχει δυνατότητες, ακόμη δεν έχει αποκτήσει την πείρα του Τσίπρα στο δεύτερο μισό της θητείας του. Ο Τσίπρας στο τελευταίο διάστημα τύγχανε του απόλυτου σεβασμού και από τους αμερικανούς και από τους ευρωπαίους».

«Μα θα παρακάμψουν και την Ελλάδα»

Ακόμα μεγαλύτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η δεύτερη περίπτωση υπονόμευσης της Κύπρου που αποδίδεται στον Κυρ. Μητσοτάκη, η οποία φέρεται να προκάλεσε την πύρινη αντίδραση Αναστασιάδη.

Μάλιστα, όπως μεταφέρει ο Μ. Κοττάκης, ο συγγραφέας Χατζηκωστής επέλεξε να μην μεταφέρει αυτούσιες τις αναφορές του Ν. Αναστασιάδη, τα «γαλλικά» όπως αναφέρει συγκεκριμένα, δηλώνοντας «σοκαρισμένος», και να «περιοριστεί σε μια γενική περιγραφή όλων όσων άκουσε από τα προεδρικά χείλη».

Αναλυτικά τα όσα μεταφέρει ο Μ. Κοττάκης για τα «γαλλικά» Αναστασιάδη κατά Μητσοτάκη:

Ο κ. Χατζηκωστής μεταφέρει, έτσι, “λογοκριμένο” τον διάλογό του με τον κ. Ανασταδιάση για τους χειρισμούς στο Κυπριακό.

Γράφει: «Τον ρώτησα πως συμπεριφέρεται ο Μητσοτάκης και αν βοηθάει. Ήθελα να μάθω πως τον κρίνει και τι περιμένει από την Ελλάδα. Καθώς παρατήρησα ότι “Στις εκάστοτε δηλώσεις σας παρουσιάζεστε στην Κοινή Γνώμη ότι συμφωνείτε, πολεμάτε, αγωνίζεστε μαζί για τους ίδιους στόχους και με τις ίδιες σχετικές στρατηγικές σκέψεις”. Ο πρόεδρος απάντησε: “Κωστή, μου ανοίγεις το θέμα Μητσοτάκη. Είναι σοβαρό.

Δεν θα ασχοληθώ με λεπτομέρειες…”

Θα αποφύγω την καταγραφή χαρακτηρισμών για τον Μητσοτάκη.

Κρίνω ότι έτσι προστατεύω τον πρόεδρο από τη χρήση μη κολακευτικών λέξεων, αλλά και τον Μητσοτάκη από επίσημους χαρακτηρισμούς, που κυριολεκτικά εξευτελίζουν την πολιτική αξιότητά του στα Ελλαδοτουρκικά και κυρίως στο Κυπριακό.

Για να ενισχύσει τους λόγους της απογοήτευσής του από την έλλειψη ενδιαφέροντος για την Κύπρο εκ μέρους του κ. Μητσοτάκη, είπε μεταξύ άλλων:

“Ο Μητσοτάκης μου ανέφερε ότι μία από τις εισηγήσεις του για βελτίωση των σχέσεων Ελλάδος-Τουρκίας ήταν και η παράκαμψη της Κύπρου από την κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου από την Ανατολική Μεσόγειο προς την Ευρώπη και η κατεύθυνσή του προς την Τουρκία, και από εκεί προς Ελλάδα και Ευρώπη.

«Ενοχλημένος», είπε ο κ. Αναστασιάδης, «του έδειξα στον χάρτη ότι σε τέτοια περίπτωση γιατί να μην παρακάμψει και την Ελλάδα. Πέραν δε τούτου, εφόσον θα περάσει από τα χωρικά ύδατα της Κύπρου, τότε η Κυπριακή Δημοκρατία δικαιούται να ζητήσει ενοίκιο-αποζημιώσεις για τη χρήση του δικού της θαλάσσιου χώρου.

Είναι συγκλονιστικό το πόσο εκτός πραγματικότητας κινείται ο Μητσοτάκης στα θέματα με την Τουρκία…».

Πράγματι, συγκλονιστικά όσα μεταφέρονται. Όπως ακόμα πιο συγκλονιστικό το γεγονός πως από την Κυριακή που γράφτηκε το άρθρο του Μ. Κοττάκη, από το Μέγαρο Μαξίμου υπάρχει εκκωφαντική αφωνία στις βαριές κατηγορίες.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.