Σε δεύτερη μοίρα οι τουρκικές προκλήσεις για τον Κ.Μητσοτάκη – Προτεραιότητα το 6ο πακέτο κυρώσεων της Ρωσίας

Έμοιαζε περισσότερο με γραμματέας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου παρά με πρωθυπουργό της χώρας

Σε δεύτερη μοίρα οι τουρκικές προκλήσεις για τον Κ.Μητσοτάκη – Προτεραιότητα το 6ο πακέτο κυρώσεων της Ρωσίας

Για ακόμη μία φορά, αίσθηση προκάλεσε η στάση του πρωθυπουργού της Ελλάδος Κυριάκου Μητσοτάκη στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες, καθώς έδειξε μεγαλύτερη ανησυχία για το αν θα επιτευχθεί το 6ο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας και για το αν θα βρεθεί λύση για την ενέργεια, παρά για τις τουρκικές απειλές που έχουν αυξηθεί το τελευταίο διάστημα.

Σε δηλώσεις του ο Κυριάκος Μητσοτάκης, έμοιαζε περισσότερο με γραμματέας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, παρά με πρωθυπουργό της χώρας η οποία δέχεται συνεχείς επιθέσεις από την Τουρκία, με πρωτοφανείς παραβιάσεις που υποδηλώνουν ότι αργά ή γρήγορα θα προκληθεί θερμό επεισόδιο.

Η Άγκυρα κραυγάζει για «αποστρατιωτικοποίηση» των ελληνικών νησιών, στέλνει τουρκικά F-16 στην ηπειρωτική Ελλάδα και βγάζει ερευνητικά στην «καρδιά» του Αιγαίου, συνεχίζει την επιθετική ρητορική, καταγγέλλοντας τον Νίκο Δένδια… για επεκτατισμό, ωστόσο ο Έλληνας πρωθυπουργός αρκέστηκε στο να δηλώσει ότι θα… ενημερώσει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Προσερχόμενος στην έκτακτη σύνοδο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε μια μικρή αναφορά για την τουρκική προκλητικότητα, σημειώνοντας ότι θα ενημερώσει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και ότι υπάρχουν επιπτώσεις στη σταθερότητα της Ανατολικής Μεσογείου.

«Η Ελλάδα αντιμετωπίζει αυτές τις προκλήσεις με αυτοπεποίθηση και με αποφασιστικότητα. Είμαστε μία χώρα η οποία έχει το Διεθνές Δίκαιο με το μέρος της, έχουμε ισχυρούς συμμάχους και φυσικά έχουμε επενδύσει ακόμα περισσότερο στην αποτρεπτική μας δυνατότητα, έτσι ώστε να μην επιτρέψουμε σε κανέναν να αμφισβητήσει την κυριαρχία και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα» αρκέστηκε να πει ο πρωθυπουργός.

Το θέμα στο οποίο εστίασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν, «το 6ο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας»:

«Πιστεύω ότι είμαστε κοντά στο να πετύχουμε μία συμφωνία η οποία θα συμπεριλαμβάνει κυρώσεις για την απαγόρευση εξαγωγών πετρελαίου και προϊόντων πετρελαίου προς την Ευρωπαϊκή Ένωση από τη Ρωσία. Θεωρώ ότι οι επιμέρους ενστάσεις κρατών-μελών μπορούν να καμφθούν για να καταλήξουμε, τελικά, στο επιθυμητό αποτέλεσμα» ανέφερε και συνέχισε σχολιάζοντας την επιβολή ευρωπαϊκού πλαφόν στη χονδρική τιμή φυσικού αερίου, την ώρα που δεν διαφαίνεται επίτευξη συμφωνίας:

«Θα έχουμε, επίσης, την ευκαιρία να συζητήσουμε τις πολύ σημαντικές προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε ως Ευρωπαϊκή Ένωση στον τομέα της ενέργειας. Όλα τα ευρωπαϊκά κράτη-μέλη αντιμετωπίζουν σήμερα πολύ υψηλές τιμές ενέργειας, αποτέλεσμα υπερβολικά υψηλών τιμών φυσικού αερίου, τιμές οι οποίες -όπως έχω πει πολλές φορές- δεν δικαιολογούνται από τους νόμους της προσφοράς και της ζήτησης.

Γι’ αυτό και είναι σημαντικό να επαναφέρουμε τη συζήτηση για ένα πλαφόν στη χονδρική τιμή φυσικού αερίου, ώστε με αυτόν τον τρόπο να μπορέσουμε να συμπαρασύρουμε προς τα κάτω συνολικά τις τιμές ενέργειας και φυσικά τις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας» πρόσθεσε.

Στη συνέχεια εστίασε στα αναξιοποίητα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας:

«Θα έχουμε την ευκαιρία να συζητήσουμε τις πολύ ενδιαφέρουσες προτάσεις που έχει καταθέσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στα πλαίσια του νέου σχεδίου REPowerEU, το οποίο και η Ελλάδα μπορεί να εκμεταλλευτεί, απορροφώντας σημαντικούς πρόσθετους πόρους από τα αναξιοποίητα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (RRF)» είπε μεταξύ άλλων και πρόσθεσε ότι «η κυβέρνηση θα σταθεί δίπλα στους Έλληνες καταναλωτές, στις επιχειρήσεις, στα νοικοκυριά έτσι ώστε να συγκρατήσει, στο μέτρο του εφικτού, τις υψηλές τιμές ηλεκτρικής ενέργειας» είπε και αναφέρθηκε στην ψήφιση του τελευταίου πακέτου μέτρων στη Βουλή.

Αυτά δήλωσε ο πρωθυπουργός, χωρίς να κάνει καμία περαιτέρω αναφορά στην Τουρκία. Και μπορεί να έκανε λόγο για συμμάχους… ωστόσο όπως φαίνεται κανένας έως τώρα δεν έχει πάρει θέση για τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας.

Μόλις λίγη ώρα νωρίτερα, σε δηλώσεις της η Γερμανίδα αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος, Κριστιάνε Χόφμαν ξεκαθάρισε ότι το Βερολίνο… κρατάει ίσες αποστάσεις στο θέμα της τουρκικής προκλητικότητας, γεγονός το οποίο προκάλεσε έντονη αμηχανία στο Μαξίμου.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Ουσιαστικά η Γερμανία νίπτει τας χείρας της και με ένα απλό «βρείτε τα» δηλώνει ότι δεν πρόκειται να πάρει θέση ως σύμμαχος της Ελλάδας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.