ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Η εικόνα της κυβέρνησης: Τοξική σκόνη στον ουρανό, θρύψαλα στη έδαφος!

Στην Βουλή το ν/σ για την «Αστυνομία των πανεπιστημίων»: «Υπάρχει ανομία» – «Τα μεγαλοποιείται»

Στην Βουλή το ν/σ για την «Αστυνομία των πανεπιστημίων»: «Υπάρχει ανομία» – «Τα μεγαλοποιείται»

Από τις εισαγωγικές τοποθετήσεις το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας για την ελεγχόμενη είσοδο στα ακαδημαϊκά ιδρύματα, την πανεπιστημιακή αστυνομία και το νέο σύστημα εισαγωγής σε ΑΕΙ, αναμένεται να ψηφίσουν επι της αρχής οι βουλευτές της ΝΔ και της Ελληνικής Λύσης με τα υπόλοιπα κόμματα να καταψηφίζουν. Ωστόσο επιμέρους διατάξεις πιθανότατα να γίνουν αποδεκτές από το Κίνημα Αλλαγής.

Η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως κλείνοντας την συνεδρίαση τόνισε ότι οι προωθούμενες διατάξεις στοχεύουν στην αποκατάσταση της Δημοκρατίας και των ακαδημαϊκών ελευθεριών. Απαντώντας στα επιχειρήματα της αντιπολίτευσης που κάνει λόγο για αντιδημοκρατική εκτροπή υπογράμμισε μεταξύ άλλων ότι «μίλησε ο κ. Φίλης για θεσμική εκτροπή και χτύπημα στην Δημοκρατία. Τι είναι εκτροπή; Το να θέλουμε να αναβαθμίσουμε το ακαδημαϊκό περιβάλλον; Να προστατεύσουμε την ελεύθερη διακίνηση των ιδεών και να αφαιρέσουμε την οσμή βίας; Ή μήπως είναι χτύπημα στη δημοκρατία το να κάνουμε ότι το πρόβλημα δεν υπάρχει και να διαιωνίζεται αυτή η κατάσταση επί δεκαετίες; Μάλλον το αντίθετο συμβαίνει».

Παράλληλα, η υπουργός διέψευσε τις καταγγελίες της αντιπολίτευσης περι σύστασης ομάδας παρακολούθησης και «φακελώματος» καθηγητών και φοιτητών. «Συγκροτείται ομάδα ελέγχου σήματος όπως ισχύει στα περισσότερα πανεπιστήμια του εξωτερικού. Όπως της Οξφόρδης. Από πού προκύπτει ότι αυτή η ομάδα θα ελέγχει email και τηλέφωνα; Να μην διασπείρονται ψευδείς ειδήσεις. Αυτά τα διαψεύδω κατηγορηματικά», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Απαντώντας στους ισχυρισμούς της αξιωματικής αντιπολίτευσης πως τα πραγματικά περιστατικά βίας εντός των πανεπιστημιακών χώρων είναι λίγα και άρα δεν είναι αναγκαία η παρουσία της αστυνομίας, είπε πως «διαβάζω μόνο μερικά περιστατικά σε 1,5 έτος διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Βανδαλισμοί και καταστροφές στην αρχιτεκτονική σχολή. Καταλήψεις, Εμπρησμός και ομηρία φύλακα στο ΑΠΘ. Επιθέσεις στην Κτηνιατρική. Βιασμός 23χρονης στο ΑΠΘ. Επίθεση κουκουλοφόρων σε εκδήλωση του πανεπιστημίου Μακεδονίας. Επίθεση στον καθηγητή Αγγελο Συρίγο. Επίθεση με τσεκούρι και στιλέτα». Παράλληλα κατά την πρωτολογία τόνισε πως «υπάρχουν συστημικές εστίες παραβατικότητας σε Πανεπιστήμια της χώρας».

Συρίγος: Καθεστώς τρομοκρατίας σε συγκεκριμένα πανεπιστήμια – Καθηγητές στοχοποιούνται και αυτολογοκρίνονται

Απίστευτες εικόνες ανομίας και παραλογισμού σε χώρους συγκεκριμένων ακαδημαϊκών ιδρυμάτων περιέγραψε στη Βουλή ο κ. Αγγελος Συρίγος, για να εξηγήσει πως η θέσπιση πανεπιστημιακής αστυνομίας δεν είναι ζήτημα ιδεολογικής επιλογής, αλλά αντικειμενικής ανάγκης.

Ο υφυπουργός Παιδείας και καθηγητής πανεπιστημίου ανέφερε ότι παραβατικές ομάδες έχουν εγκαταστήσει καθεστώς τρομοκρατίας και εκφοβισμού σε συγκεκριμένα ιδρύματα, καταστρατηγώντας στην πράξη την ελεύθερη διακίνηση ιδεών.

«Υπάρχουν συνάδελφοί μου, που αυτολογοκρίνονται για να μην στοχοποιηθούν από αυτές τις ομάδες» αποκάλυψε ο κ. Συρίγος, για να προσθέσει ότι σημαντικά ερευνητικά προγράμματα για κατασκευή drones ακυρώνονται από τους καθηγητές, ώστε να μην στοχοποιηθούν για «φιλομιλιταρισμό».

Χρυσοχοΐδης: Ως εδώ με την παραβατικότητα στα πανεπιστήμια

Τη δυσάρεστη πραγματικότητα ανομίας που επικρατεί επί δεκαετίες στους χώρους αρκετών πανεπιστημίων περιέγραψε ο κ. Μιχάλης Χρυσοχοϊδης για να τονίσει πως πλέον «το δίλημμα δεν είναι Δημοκρατία ή αστυνομοκρατία. Αστυνομία ή όχι στα πανεπιστήμια αλλά αν όλοι μας θα συνεχίσουμε να κάνουμε τα στραβά μάτια σε κάθε πρύτανη που του κρεμούν ταμπέλες ή θα έχουμε το θάρρος να λύσουμε ένα θέμα που δεν αντέχεται άλλο. Η δημοκρατική μας συνείδηση δεν αντέχει άλλο αυτό τον ευτελισμό. Η απάντηση της κυβέρνησης είναι αυτονόητη. Δεν πρόκειται να κρύψει κάτω από το χαλί το συγκεκριμένο πρόβλημα».

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη παρεμβαίνοντας στην συζήτηση που διεξάγεται στην επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής για το νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας για την πανεπιστημιακή αστυνομία εξήγησε ότι πλειοψηφία και αντιπολίτευση δεν διαφωνούν ως προς την αναγνώριση του προβλήματος ανομίας στα ακαδημαϊκά ιδρύματα, αλλά ως προς τον τρόπο αντιμετώπισή του. Ο ίδιος συνοψίζοντας τις πολιτικές αντιδράσεις τόνισε ότι «κόκκινη γραμμή αποτελεί η παρουσία της ΕΛΑΣ στα πανεπιστήμια» πρόσθεσε ωστόσο ότι «κανείς δεν θέλει την δεν θέλει την αστυνομία στα πανεπιστήμια. Ούτε η ίδια η αστυνομία που δουλειά της είναι το οργανωμένο έγκλημα. Ούτε δουλειά μας είναι η παρακολούθηση τήρησης μέτρων covid από τους πολίτες. Η ΕΛ.ΑΣ είναι το ύστατο καταφύγιο όταν το σύστημα δεν δουλεύει. Είναι αναγκαστική πράξη όχι ιδεολογική επιλογή».

Φίλης: Περιθωριακό και όχι μεγάλο το πρόβλημα ανομίας στα πανεπιστήμια

Επίθεση στις προωθούμενες διατάξεις εξαπέλυσε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Φίλης αν και εξέφρασε προβληματισμό για τα ευρήματα των δημοσκοπήσεων που δείχνουν ότι ακόμα και η πλειοψηφία των ψηφοφόρων της αξιωματικής αντιπολίτευσης συμφωνεί με τις επίμαχες ρυθμίσεις.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργός Παιδείας παραδέχθηκε ότι υπάρχει πρόβλημα παραβατικότητας στους χώρους των πανεπιστημίων, ωστόσο υποστήριξε ότι «δεν είναι μεγάλο αλλά περιθωριακό». Παράλληλα υπογράμμισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα δώσει μάχη ώστε οι ρυθμίσεις «να μην εφαρμοστούν στην πράξη» ενώ πρόσθεσε ότι «θα είναι από τα πρώτα νομοσχέδια που θα καταργήσει μια νέα κυβέρνηση με προοδευτική και δημοκρατική κατεύθυνση».

Ανέφερε δε ότι για την εικόνα που αποτυπώνουν οι δημοσκοπήσεις, οι οποίες εμφανίζουν την μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών να συμφωνεί με τις ρυθμίσεις για την ελεγχόμενη είσοδο στα πανεπιστήμια και την πανεπιστημιακή αστυνομία, ευθύνονται τα ΜΜΕ.

«Υπάρχει πρόβλημα παραβατικότητας; Υπάρχει. Όχι μεγάλο αλλά περιθωριακό. Οι τηλεοράσεις το κατέστησαν ως μεγάλο κάνοντας θέμα και τα μικρά περιστατικά. Γι αυτό και υπάρχει η στρεβλή άποψη στην κοινή γνώμη ότι υπάρχει πρόβλημα, ενώ όσοι είναι μέσα στα πανεπιστήμια δεν το βλέπουν. Δεν είναι παράλογοι και άνθρωποι της βίας οι πρυτάνεις, οι φοιτητές και εμείς που αντιδρούμε» ανέφερε χαρακτηριστικά. Παράλληλα, επικαλέστηκε δηλώσεις στελεχών της ΝΔ που διαφωνούμε με την ίδρυση της πανεπιστημιακής αστυνομίας, όπων των Θ. Φορτσάκη, Γ. Σουφλιά, Αρ. Σπηλιωτόπουλου, Γ. Κύρτσου για να ενισχύσει την επιχειρηματολογία του.

«Τα προβλήματα είναι εισαγόμενα και όχι προβλήματα μεταξύ φοιτητών. Ναρκωτικά και μολότοφ μπαίνουν ας τα πιάσουν απ έξω. Αστυνομεύει απ έξω η αστυνομία ή όχι; Η πανεπιστημιακή αστυνομία τι θα κάνει; Δεν θα έχει λέει όπλα αλλά δεν διευκρινίζει αν θα υπάρξουν όπλα σε αποθήκες πανεπιστημίων» τόνισε ο κ. Φίλης για να υποστηρίξει ότι οι ρυθμίσεις είναι αντισυνταγματικές. Ακόμη υποστήριξε ότι δημιουργείται κέντρο ελέγχου σημάτων τα μέλη του οποίου θα έχουν πρόσβαση στα email και τηλεφωνικές κλήσεις καθηγητών και φοιτητών.

Κεφαλίδου (Κίνημα Αλλαγής): Aνόητο και αναποτελεσματικό το νομοσχέδιο

«Ανόητο, αναποτελεσματικό και αντιμεταρρυθμιστικό» χαρακτήρισε το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας η εισηγήτρια του Κινήματος Αλλαγής Χαρά Κεφαλίδου ενώ υποστήριξε πως οι διατάξεις για την πανεπιστημιακή αστυνομία είναι αντισυνταγματικές.

Πιο αναλυτικά, η κυρία Κεφαλίδου ανέφερε για τα ζητήματα φύλαξης των ακαδημαϊκών ιδρυμάτων πως «μπροστά στο πρόβλημα η κυβέρνηση φέρνει ένα ανόητο, αναποτελεσματικό και αντιμεταρρυθμιστικό καθεστώς αστυνομοκρατίας και αυταρχισμού. Λέτε πως δεν μπορεί ο Πρύτανης να κάνει τον αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ.. Όμως, ανάμεσα σε αυτό που νομοθετήσατε το 2019 και νομοθετείτε τώρα είναι ότι τώρα πια η αστυνομία θα είναι διαρκώς στα πανεπιστήμια και μαζί με το προσωπικό φύλαξης θα βλέπει από τις οθόνες τις κάμερες τι γίνεται στο χώρο του πανεπιστημίου. Δεν χρειαζόταν ειδικό αστυνομικό σώμα. Η εικόνα του πρύτανη στο οικονομικό πανεπιστήμιο πρέπει να απασχολήσει την κυβέρνηση -αλλά όχι στη λογική αυστηροποίησης. Εσείς προτιμάτε την επίδειξη ισχύος αντί να βρούμε μία λύση με διάλογο».

«Νομοθετείτε αποσπασματικά εν μέσω πανδημίας και έχετε καταφέρει να έχετε όλους απέναντί σας, γονείς φοιτητές πανεπιστημιακούς» τόνισε η κυρία Κεφαλίδου σε άλλο σημείο εκτιμώντας πως οι προωθούμενες διατάξεις θα προκαλέσουν κοινωνική έκρηξη.

Δελλής (ΚΚΕ): Να αποσυρθεί το νομοσχέδιο

Την απόσυρση του νομοσχεδίου ζήτησε ο αγορητής του ΚΚΕ Γιάννης Δελλής καταγγέλλοντας την πρακτική της κυβέρνησης να νομοθετεί εν μέσω πανδημίας και με κλειστά σχολεία και πανεπιστήμια.

«Προβάλλεται και αξιοποιείται εδώ και χρόνια η ολοφάνερη πια προβοκατόρικη δράση μηχανισμών γνωστών αγνώστων που καμία σχέση δεν έχουνε με φοιτητές και η εμφάνιση των πανεπιστημίων ως άντρων εγκληματικότητας» είπε σε άλλο σημείο ενώ για την πανεπιστημιακή αστυνομία είπε: «προορίζεται πρώτα απ’ όλα για την περιφρούρηση της επιχειρηματικής λειτουργίας των πανεπιστημίων και την κατασταλτική αντιμετώπιση της οργανωμένης συλλογικής και κάθε διεκδίκησης των φοιτητών για πτυχία με αντίκρισμα».

Ο κ. Δελλής επιτέθηκε και στο νέο υφυπουργό Παιδείας Αγγελο Συρίγο αλλά και στον πρώην υπουργό του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Μάρδα. «O κ. Συρίγος μας είπε ότι δεν υπάρχει πρόβλημα καθώς πανεπιστημιακή αστυνομία υπήρχε και το 1969 ενώ ο κ. Μάρδας μας πρότεινε την επαναφορά του αλησμόνητου σπουδαστικού της ασφάλειας σε μεταμοντέρνα εκδοχή».

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Τέλος, η αγορήτρια της Ελληνικής Λύσης Σοφία Ασημακοπούλου πρότεινε την «δημιουργία ειδικού σώματος προστασίας πανεπιστημίων με ολοκληρωμένη στρατιωτική θητεία στις ειδικές δυνάμεις που θα μπορεί να παρεμβαίνει άνευ ειδικής αδείας όταν διαπιστώνει την τέλεση εγκληματικών πράξεων» ενώ η κυρία Σοφία Σακοράφα του ΜεΡΑ25 είπε: «Είναι τόσο εξοργιστικά αυτά που νομοθετείτε που δεν υπάρχει κανένα πεδίο διαλογής ή σύνθεσης απόψεων. Το πολιτικό σας DNA θέλει ασκήσεις αυταρχισμού».

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.