Οι επιπτώσεις ενός ενδεχόμενου πυρηνικού πολέμου στην ατμόσφαιρα της Γης

Οι επιπτώσεις ενός ενδεχόμενου πυρηνικού πολέμου στην ατμόσφαιρα της Γης

Προφανώς ένας πυρηνικός πόλεμος θα ήταν καταστροφικός για τους ανθρώπους και τον πλανήτη.

Μία νέα έρευνα όμως έρχεται να απαντήσει στον ερώτημα πόσο καταστροφικός, μοντελοποιώντας τις επιπτώσεις των νεφών στην ατμόσφαιρα από μία πυρηνική σύρραξη, με τα αποτελέσματα να είναι ιδιαίτερα ζοφερά.

Τα μοντέλα έλαβαν υπόψη τις περίπλοκες χημικές διεργασίες που θα συμβούν στη στρατόσφαιρα και δείχνουν πως η ζημιά στο περιβάλλον θα είναι πιο σοβαρή και θα διαρκέσει περισσότερο από αυτό που έχουν δείξει προηγούμενες μελέτες.

Παρόλο που υποπτευόμαστε πως το όζον θα καταστραφεί μετά από έναν πυρηνικό πόλεμο και αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα περισσότερη υπεριώδη ακτινοβολία στην επιφάνεια της Γης, αν υπάρχει πολύ καπνός θα μπλοκαριστεί η υπεριώδης ακτινοβολία. Τώρα για πρώτη φορά, υπολογίσαμε πώς θα λειτουργούσε αυτό και ποσοτικοποιήσαμε πόσο θα εξαρτιόταν από τα επίπεδα καπνού. – Alan Robock, κλιματικός επιστήμονας Rutgers University

Οι ερευνητές ανέλυσαν τις επιπτώσεις τόσο από τοπική σύρραξη με πυρηνικά όσο και έναν παγκόσμιο πυρηνικό πόλεμο, με 5 μεγατόνους και 150 μεγατόνους καπνού αντίστοιχα. Ένας παγκόσμιος πόλεμος θα αφαιρούσε το 75% της στοιβάδας του όζοντος μέσα σε 15 χρόνια, ενώ μία τοπική διαμάχη το 25% σε 12 χρόνια.

Παρόλο που αρχικά ο καπνός θα μπλόκαρε την υπεριώδη ακτινοβολία, τελικά αυτή θα διαπερνούσε τα νέφη μέσα σε λίγα χρόνια φτάνοντας στην επιφάνεια της Γης. Τόσο η αρχική έκρηξη μέσω αντιδράσεων με τα οξείδια του αζώτου, όσο και ο ίδιος ο καπνός μέσω της θερμότητας και της μείωσης των φωτοχημικών αντιδράσεων, θα είχαν ως επίπτωση την απώλεια του όζοντος. Έπειτα η υπεριώδης ακτινοβολία θα είχε πρωτοφανείς επιπτώσεις σε όποιον και ό,τι επιζούσε από τις εκρήξεις, απειλώντας την επιβίωση ολόκληρων οικοσυστημάτων.

Οι συνθήκες θα άλλαζαν δραματικά και οι προσαρμογές δε θα λειτουργούσαν καθώς οι θερμοκρασίες και η UV ακτινοβολία θα αυξάνονταν. Μόλις ο καπνός καθαρίσει, θα χτυπηθούμε από UV με εντελώς διαφορετικές επιπτώσεις στην ανθρώπινη υγεία και τη γεωργία.

Τα πρώτα μοντέλα του 1980 έκαναν λόγο για ένα πυρηνικό χειμώνα, με τον καπνό να μπλοκάρει τις ακτίνες του Ήλιου και τη ζέστη που φέρνουν στην επιφάνεια. Μεταγενέστερες μελέτες έλαβαν υπόψη την απευθείας ζημιά στη στοιβάδα του όζοντος μέσω της θέρμανσης της στρατόσφαιρας.

Η μελέτη θέλει να δείξει τις διαφορές μεταξύ τοπικής και παγκόσμιας πυρηνικής σύρραξης, τονίζοντας πως σε κάθε περίπτωση δεν μπορούμε να ξεφύγουμε από τις επιπτώσεις οι οποίες θα διαρκέσουν δεκαετίες, οπουδήποτε κι αν βρισκόμαστε στη Γη.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Πέρα από τις απώλειες ζωής που θα είχαμε άμεσα, οι κλιματικές επιπτώσεις και οι επιπτώσεις από την υπεριώδη ακτινοβολία θα ήταν εκτεταμένες. Δε θα ήταν τοπικές, εκεί όπου συνέβη ο πόλεμος. Είναι παγκόσμιες και μας επηρεάζουν όλους.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.