ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Αυτός ο Βαρτζόπουλος (και «καραμανλικός» τρομάρα του) πόσα «κιλά» πολιτικά χαζός είναι;

Αποστολή ρυμούλκησης αστεροειδούς

Αποστολή ρυμούλκησης αστεροειδούς

Το ποσό των 100 εκατομμυρίων δολαρίων σε χρηματοδότηση θα λάβει η NASA για το φιλόδοξο πρόγραμμα ρυμούλκησης ενός αστεροειδούς σε τροχιά γύρω από τη Σελήνη για ερευνητικούς και εξερευνητικούς σκοπούς, όπως δήλωσε ο γερουσιαστής Μπιλ Νέλσον.

Όπως αναφέρει το space.com, το εν λόγω ποσό θα εντάσσεται στην πρόταση της κυβέρνησης Ομπάμα, που θα υποβληθεί σύντομα. Πρόκειται για ένα από τα πλέον φιλόδοξα προγράμματα που έχουν προταθεί από την αμερικανική διαστημική υπηρεσία, και περιλαμβάνει επίσης την αποστολή αστροναυτών στον αστεροειδή ως το 2021.

Όπως είπε ο Νέλσον, το συγκεκριμένο πρόγραμμα συνδυάζει την επιστήμη των διαδικασιών εξόρυξης σε αστεροειδείς, καθώς και την ανάπτυξη τρόπων εκτροπής ενός από την πορεία του, κάτι που μπορεί να φανεί εξαιρετικά χρήσιμο σε περίπτωση που εντοπιστεί κάποιος σε τροχιά σύγκρουσης με τον πλανήτη μας.

Το σχέδιο της NASA (το οποίο είχε παρουσιαστεί από το naftemporiki.gr τον Ιανουάριο) περιλαμβάνει το «ψάρεμα» ενός αστεροειδούς από ένα ρομποτικό σκάφος, και στη συνέχεια τη ρυμούλκησή του σε σταθερή τροχιά γύρω από τη Σελήνη. Στη συνέχεια, θα ακολουθούσε αποστολή αστροναυτών το 2021, μέσω της χρήσης του διαστημοπλοίου Orion και του Space Launch System, που αυτή τη στιγμή βρίσκονται υπό ανάπτυξη.

Μία τέτοια ιδέα είχε παρουσιαστεί πέρυσι από ερευνητές του Keck Institute for Space Studies του Caltech. Η εμπειρία και η τεχνογνωσία που θα κερδηθούν από ένα τέτοιο εγχείρημα θα είναι πολύτιμες για το σχεδιασμό αποστολών ακόμα παραπέρα, όπως στον Άρη και τους δορυφόρους του, Φόβο και Δείμο.

Ωστόσο, σύμφωνα με το ινστιτούτο Keck, το ποσό που θα απαιτηθεί για ένα τέτοιο εγχείρημα θα είναι κατά πολύ μεγαλύτερο των 100 εκατομμυρίων δολαρίων, καθώς εκτιμάται πως θα ανέλθει στα 2,6 δισεκατομμύρια δολάρια για τη ρυμούλκηση ενός αστεροειδούς βάρους 500 τόννων (αν και το πρόγραμμα της NASA αφορά μάλλον μικρότερο αστεροειδή).

Οι ερευνητές του Caltech επεσήμαναν πως δεν τίθεται θέμα κινδύνου για τη Γη, καθώς ο προτεινόμενος αστεροειδής θα έχει την πυκνότητα ενός μεγάλου «κομματιού λάσπης», και θα έρθει στη θέση του πολύ πιο αργά από, για παράδειγμα, τον αστεροειδή που εξερράγη πάνω από το Τσελιαμπίνσκ της Ρωσίας.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

TAGS:
ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.