ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Κατά τον ΣΥΡΙΖΑ επειδή δεν αναγνωρίζεται ο όρος «γυναικοκτονία» δολοφονούνται γυναίκες. Δηλαδή η γυναίκα είναι ιδιότητα και όχι άνθρωπος...

Χαμηλά λευκά αιμοσφαίρια: Συμπτώματα και πιθανές αιτίες

Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Χαμηλά λευκά αιμοσφαίρια: Συμπτώματα και πιθανές αιτίες

Η κατάσταση κατά την οποία τα λευκά αιμοσφαίρια βρίσκονται σε χαμηλά επίπεδα στο αίμα μας, ονομάζεται λευκοπενία.

Τα λευκά αιμοσφαίρια παράγονται στο μυελό των οστών. Αποθηκεύονται στο αίμα και στους λεμφικούς ιστούς. Ποιες είναι όμως οι φυσιολογικές τιμές των λευκοκυττάρων: Ο φυσιολογικός αριθμός λευκών αιμοσφαιρίων ποικίλλει ανάλογα με την ηλικία και το φύλο. Για παράδειγμα, ο αριθμός των λευκών αιμοσφαιρίων για τους άνδρες είναι 5.000 έως 10.000 κύτταρα ανά μικρολίτρο αίματος. Το φυσιολογικό εύρος για τις γυναίκες είναι 4.500 έως 11.000 ανά μικρολίτρο αίματος.

Υπάρχουν διάφοροι τύποι λευκών αιμοσφαιρίων. Σύμφωνα με το Cleveland Clinic, υπάρχουν 3 κατηγορίες λευκοκυττάρων: τα μονοκύτταρα, τα λεμφοκύταρα, και τα κοκκιοκύταρρα που χωρίζονται σε τρεις υποκατηγίες – τα βασεόφιλα, τα ουδετερόφιλα και τα ηωσινόφιλα. Ανάλογα με τον τύπο των λευκοκυττάρων που βρίσκονται σε χαμηλά επίπεδα στο αίμα μας, προκαλείται η αντίστοιχη κατάσταση (λευκοπενία, μονοκυτταροπενία, ουδετεροπενία κ.οκ.)

Πως θα καταλάβετε αν έχετε χαμηλά λευκά αιμοσφαίρια – Συμπτώματα

Όταν τα λευκά αιμοσφαίρια είναι χαμηλά, το ανοσοποιητικό σύστημα είναι αδύναμο. Οι λοιμώξεις είναι το πιο κοινό πρόβλημα που προκαλείται από χαμηλά λευκοκύτταρα. Αυτές οι λοιμώξεις μπορεί να είναι πιο συχνές και πιο σοβαρές από ό,τι θα αντιμετωπίζατε εάν είχατε ένα υγιές ανοσοποιητικό σύστημα…

Τα συμπτώματα που μπορεί να αντιμετωπίσετε περιλαμβάνουν:

  • Κούραση
  • Πυρετός, ρίγη
  • Πονόλαιμος, βήχας, δυσκολία στην αναπνοή
  • Ναυτία, εμετός, διάρροια
  • Επώδυνη ούρηση, αίμα στα ούρα, συχνοουρία
  • Δερματικές πληγές που δεν επουλώνονται
  • Πληγές στο στόμα, πόνος στο στόμα

Μερικές φορές η έλλειψη λευκών αιμοσφαιρίων οδηγεί σε ευκαιριακές λοιμώξεις , οι οποίες είναι λοιμώξεις που κανονικά δεν θα εμφανίζονταν σε ένα άτομο με υγιές ανοσοποιητικό σύστημα.

Αιτίες

Ο πιο συνηθισμένος λόγος για χαμηλό αριθμό λευκών αιμοσφαιρίων είναι μια λοίμωξη. Ωστόσο, άλλες αιτίες μπορεί να είναι:

– Φάρμακα και θεραπείες για τον καρκίνο, όπως ορισμένα αντιβιοτικά, χημειοθεραπεία και ακτινοθεραπεία

– Καρκίνοι του μυελού των οστών και διαταραχές του μυελού των οστών, συμπεριλαμβανομένης της απλαστικής αναιμίας και του πολλαπλού μυελώματος

– Ορισμένες αυτοάνοσες παθήσεις, όπως ο λύκος και η ρευματοειδής αρθρίτιδα που κάνουν το σώμα μας να καταστρέφει τα λευκά αιμοσφαίρια του

– Ασθένειες, τοξίνες, φάρμακα ή ιατρικές θεραπείες που βλάπτουν τον μυελό των οστών μπορούν να εμποδίσουν την παραγωγή λευκών αιμοσφαιρίων.

Ένας χαμηλός αριθμός λευκών αιμοσφαιρίων είναι συχνά σημάδι χρόνιας νόσου, αλλά μερικές φορές φάρμακα ή λοιμώξεις μπορεί να προκαλέσουν προσωρινά αυτό το πρόβλημα λόγω της καταστροφής των λευκών αιμοσφαιρίων.

Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Αν παρατηρήσετε κάποιο από τα παρακάτω έντονα συμπτώματα, καλό θα ήταν να επικοινωνήσετε με τον γιατρό σας, ειδικά αν αυτά δεν υποχωρούν:

-Σοβαρός έμετος ή διάρροια

-Σημάδια αφυδάτωσης όπως βυθισμένα μάτια, ξηρό δέρμα και μειωμένη ούρηση

-Σύγχυση, λήθαργος

-Έντονος πόνος ή πρήξιμο

-Επώδυνη, κόκκινη ή γεμάτη πύον πληγή

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

-Δυσκολία στην αναπνοή

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.