ΚΛΕΙΣΙΜΟ
«Η Ευρώπη θέλει Κυριάκο και Ούρσουλα» ανέκραξε ο Σχοινάς! - Και «Pfizer»;

Βρετανία – «Καμπανάκι» ειδικών: «Αγοράσαμε τους λάθος δορυφόρους»

Βρετανία – «Καμπανάκι» ειδικών: «Αγοράσαμε τους λάθος δορυφόρους»

Σύμφωνα με τους ειδικούς, δε βγάζει νόημα το πλάνο της βρετανικής κυβέρνησης να επενδύσει εκατοντάδες εκατομμύρια σε εταιρεία δορυφόρων, καθώς δεν κατασκευάζει τον τύπο που χρειάζεται η χώρα μετά το Brexit.

Η επένδυση στην OneWeb αποσκοπεί στο μετριασμό των συνεπειών του γεγονότος ότι η χώρα θα χάσει την πρόσβαση στο σύστημα δορυφορικής πλοήγησης Galileo της ΕΕ. Αλλά, η εν λόγω εταιρεία- της οποίας η Βρετανία θα κατέχει το 20% έπειτα από την επένδυση- αυτή τη στιγμή λειτουργεί ένα εντελώς διαφορετικό δορυφορικό δίκτυο από εκείνο που χρειάζεται συνήθως για τέτοια συστήματα πλοήγησης.

«Το βασικό είναι ότι ναι, αγοράσαμε τους λάθος δορυφόρους», δηλώνει με σαφήνεια ο δρ. Μπλέντιν Μπόουεν, ειδικός διαστημικής πολιτικής στο πανεπιστήμιο του Λέστερ. «Η ΟneWeb λειτουργεί βασικά με την ίδια ιδέα με τη Starlink του Έλον Μασκ: ένας καταιγισμός δορυφόρων σε χαμηλή τροχιά γύρω από τη Γη, που χρησιμοποιούνται για να συνδέονται οι άνθρωποι με το ίντερνετ», εξήγησε.

«Οι ταλαντούχοι λομπίστες της OneWeb έπεισαν την κυβέρνηση ότι μπορούμε να ανασχεδιάσουμε απολύτως κάποιους από τους δορυφόρους, για να προσθέσουμε ένα φορτίο πλοήγησης. Μια μη αποδεδειγμένη τεχνολογία σε κάτι που είναι σχεδιασμένο να κάνει κάτι άλλο Είναι ένα τεχνολογικό και επιχειρηματικό ρίσκο», εκτιμά ο ίδιος.

«Αυτή η κατάσταση δεν βγάζει νόημα για μένα», λέει από την πλευρά του Τζιλς Θορν, ερευνητής- αναλυτής.

Κάθε μεγάλο σύστημα χωροθέτησης που χρησιμοποιείται αυτή τη στιγμή- το αμερικανικό GPS, το ρωσικό Glonass, το BeiDou της Κίνας και το Galileo, το πρότζεκτ της ΕΕ- είναι σε μέση τροχιά, περίπου 20.000 χιλιόμετρα από τη Γη.

Όμως, οι δορυφόροι της OneWeb, 74 από τους οποίους έχουν ήδη εκτοξευθεί, είναι σε χαμηλή τροχιά, περίπου στα 1.200 χιλιόμετρα. «Αν θέλεις να αντικαταστήσεις το GPS για τα εξοπλιστικά συστήματα- όπου χρειάζεσαι κρυπτογραφημένα, ασφαλή σήματα με ακρίβεια εκατοστού- δεν είμαι σίγουρος ότι μπορείς να το κάνεις αυτό με δορυφόρους τόσο μικρούς όπως αυτοί της OneWeb», επισημαίνει ο Μπόουεν.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Αντί αντικείμενο να είναι η ποιότητα που προσφέρει, η επένδυση έγινε για να ταιριάξει σε μια «εθνικιστική ατζέντα», εκτίμησε ο Θορν, καθώς η OneWeb είναι θεωρητικά μια βρετανική επιχείρηση. «Ας τους αντιμετωπίσουμε καλή τη πίστει, αν θέλουν ένα βρετανικό σύστημα, μια προβολή της δύναμης της Βρετανίας, τότε πιθανότατα είναι πιο γρήγορο και πιο φτηνό να μην το κάνουν ξεκινώντας από το μηδέν», συμπλήρωσε.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.