ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Πώς μπορεί να ξεφτιλίσεις στην Ελλάδα και τις πιο ιερές έννοιες: Βάζεις τον Αυτιά να ανακράξει «Πατρίδα, Θρησκεία, Οικογένεια»!

Δήμητρα: Ο «νάνος» πλανήτης είναι άλλος ένας… υπόγειος ωκεάνιος κόσμος

Δήμητρα: Ο «νάνος» πλανήτης είναι άλλος ένας… υπόγειος ωκεάνιος κόσμος

Σύμφωνα με νέα επιστημονικά δεδομένα, ο νάνος πλανήτης «Δήμητρα», ο οποίος αποτελεί το μεγαλύτερο γνωστό σώμα στη ζώνη των αστεροειδών μεταξύ Άρη και Δία, είναι πιθανότατα ένας ωκεάνιος κόσμος και επίσης ήταν γεωλογικά ενεργή μέχρι αρκετά πρόσφατα.

Τα στοιχεία, που βασίζονται σε παρατηρήσεις του αμερικανικού διαστημικού σκάφους Dawn (Αυγή) μεταξύ 2015-2018, το οποίο ετέθη σε τροχιά σε ύψος μόλις 35 χιλιομέτρων πάνω από την επιφάνεια της Δήμητρας, παρουσιάστηκαν σε επτά ξεχωριστές επιστημονικές μελέτες στα περιοδικά Nature Astronomy, Nature Geology και Nature Communications.

Μεταξύ άλλων, οι μελέτες δείχνουν ότι βαθιά έως 40 χιλιόμετρα κάτω από τον μεγάλο κρατήρα Occator, διαμέτρου 92 χιλιομέτρων και ηλικίας 20 εκατομμυρίων ετών, υπάρχει ένας τεράστιος όγκος αλμυρού νερού πλάτους εκατοντάδων χιλιομέτρων.

Αυτός ο υψηλής πυκνότητας ωκεανός, με πολλά σωματίδια από άλατα και πετρώματα, θεωρείται πολύ διαφορετικός από εκείνους των δορυφόρων Ευρώπης του Δία και Εγκέλαδου του Κρόνου.

Επίσης, ξεκινώντας πριν εννέα εκατομμύρια χρόνια και μέχρι πολύ πρόσφατα, εκτιμάται ότι στη Δήμητρα υπήρχε σημαντική κρυοηφαιστειακή δραστηριότητα, δηλαδή ηφαίστεια που «ξερνούν» πάγους αντί για καυτή λάβα.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Μελλοντικές αποστολές και επιστημονικές παρατηρήσεις θα χρειαστούν για να μελετήσουν κατά πόσο στη Δήμητρα -στην οποία επίσης υπάρχει το όρος Αχούνα Μονς με υψόμετρο τεσσάρων χιλιομέτρων- επικρατούν συνθήκες φιλικές για την ανάπτυξη ζωής ή είναι δυνατό να ανιχνευθούν τέτοια ίχνη.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.