ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

Εταιρεία τεχνητής νοημοσύνης ανέπτυξε μια συσκευή που μπορεί να ελέγξει τα όνειρα

Η συσκευή ονομάζεται «Halo AI headband» και θα αξίζει 2.000 δολάρια

Εταιρεία τεχνητής νοημοσύνης ανέπτυξε μια συσκευή που μπορεί να ελέγξει τα όνειρα

Μια νεοσύστατη εταιρεία τεχνητής νοημοσύνης έφτιαξε μια συσκευή η οποία έχει σχεδιαστεί για να επιδρά στον εγκέφαλο και να προκαλεί διαυγή όνειρα.

Κατά την διάρκεια των ονείρων ο χρήστης αντιλαμβάνεται ότι κοιμάται και είναι σε θέση να ελέγχει την εμπειρία.

Η συσκευή ονομάζεται «Halo AI headband» και θα αξίζει 2.000 δολάρια. Θα κυκλοφορήσει από την εταιρεία Prophetic το 2025, η οποία αναφέρει πως θα μπορούσε να βοηθήσει τους χρήστες να επιλύσουν δύσκολα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στη ζωή τους.

Όπως αναφέρεται η συσκευή χρησιμοποιεί ηλεκτροεγκεφαλογραφία (EEG), η οποία καταγράφει την ηλεκτρική δραστηριότητα στον εγκέφαλο, και λειτουργική μαγνητική τομογραφία (fMRI), η οποία μετρά την εγκεφαλική δραστηριότητα με τη μέτρηση της ροής του αίματος.

Μελανό σημείο είναι πως ακόμα δεν είναι γνωστό το τι μπορεί να προκαλέσει μακροπρόθεσμα και εάν θα επηρεάσει τις αναμνήσεις σε έναν άνθρωπο.

«Σπάνια έχουμε διαυγή όνειρα. Και το να μην είμαστε διαυγείς όταν κοιμόμαστε μπορεί να αποτελεί μέρος ή να απαιτείται για οποιαδήποτε αποτελεσματική λειτουργία των ονείρων», δήλωσε στο Science Focus ο Μαρκ Μπλάγκροουβ, ερευνητής ύπνου και ονείρων με έδρα το Εργαστήριο Ύπνου του Πανεπιστημίου Swansea.

Τα δεδομένα του ηλεκτροεγκεφαλογραφήματος μπορούν να καθορίσουν πότε ο χρήστης έχει μπει στο στάδιο ύπνου REM και στη συνέχεια χρησιμοποιεί την fMRI για να προκαλέσει διαυγή όνειρα.

Το στάδιο ύπνου REM (rapid eye movement) είναι το πέμπτο στάδιο του ύπνου και χαρακτηρίζεται από ραγδαίες κινήσεις των ματιών, από εγκεφαλικά κύματα που δείχνουν ενεργοποιημένα και μοιάζουν με πολύ ελαφρύ ύπνο ή με την εγρήγορση, αλλά και από βαθιά χαλάρωση των μυών, παρόμοια με αυτή στο βαθύ ύπνο.

Η συσκευή παράγει ήχους υψηλής συχνότητας για να διεγείρει την εγκεφαλική δραστηριότητα, ώστε να προκαλεί, να διατηρεί και να επηρεάζει τα διαυγή όνειρα.

«Είναι εύλογο ότι η ηχητική διέγερση θα μπορούσε να προκαλέσει την εγκεφαλική δραστηριότητα υψηλής συχνότητας που σχετίζεται με τη διαύγεια», εξήγησε ο Μπλάγκροουβ.

Σύμφωνα με τον CEO και συνιδρυτή της Prophetic, Έρικ Γουόλμπεργκ, αναφέρεται πως ο χρήστης δε χρειάζεται να κάνει κάτι και μόνη της η συσκευή θα επιδρά.

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι τα όνειρα έχουν βασικές λειτουργίες που είναι απαραίτητες για τη γνωστική μας ανάπτυξη, συμπεριλαμβανομένης της επεξεργασίας συναισθηματικών εμπειριών, και ορισμένοι φοβούνται ότι μια τέτοια συσκευή θα μπορούσε να επηρεάσει τον σκοπό του ονείρου.

Επιπλέον, σύμφωνα με το Ίδρυμα Ύπνου, «τα παρατεταμένα και έντονα διαυγή όνειρα μπορεί να υπερδιεγείρουν το άτομο, οδηγώντας σε αυξημένο στρες και επιδείνωση του ύπνου».

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Η Prophetic έχει ξεκινήσει να παίρνει εθελοντές, δίνοντας προτεραιότητα σε όσους έχουν δώσει προκαταβολή για την συσκευή.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.