ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Ο Κασσελάκης θα τα «κουτσοκαταφέρει» στις ευρωκάλπες , ο Κούλης θα μείνει πρωθυπουργός, έτσι ή αλλιώς. Αυτόν τον Ανδρουλάκη λυπάμαι...

Neuralink: Πρόβλημα με το εμφύτευμα εγκεφάλου – Προέκυψαν «τεχνικά σφάλματα» με την ροή των δεδομένων

Η εταιρεία του Έλον Μασκ δεν αποκάλυψε πολλές λεπτομέρειες για το πρόβλημα

Neuralink: Πρόβλημα με το εμφύτευμα εγκεφάλου – Προέκυψαν «τεχνικά σφάλματα» με την ροή των δεδομένων

Η Neuralink του Έλον Μασκ ανακοίνωσε πως το εμφύτευμα εγκεφάλου που έχει τοποθετηθεί στον πρώτο εθελοντή της αντιμετωπίζει πρόβλημα.

Όπως ανακοίνωσε, προέκυψαν «τεχνικά σφάλματα» μετά την τοποθέτηση ενός εγκεφαλικού εμφυτεύματος στον Νόλαντ Αρμπό (Noland Arbaugh). Ειδικότερα, αποκολλήθηκαν ορισμένα από τα νήματα (εύκαμπτες απαγωγές) του εμφυτεύματος, με αποτέλεσμα να μειωθεί η ροή των δεδομένων από τον εγκέφαλο του 29χρονου και κάποιες πληροφορίες να χαθούν.

Το ειδικά διαμορφωμένο τσιπ που είχε τοποθετηθεί στον εγκέφαλο του ασθενούς με κινητικά προβλήματα, του προσέφερε ξανά τη δυνατότητα να ελέγχει με τη δύναμη της σκέψης ηλεκτρονικές συσκευές και να παίζει ασύρματα τα αγαπημένα του παιχνίδια στον ηλεκτρονικό υπολογιστή.

Η εταιρεία του Έλον Μασκ έδωσε λίγες λεπτομέρειες σχετικά με το πρόβλημα που προέκυψε, συμπεριλαμβανομένου του πώς ακριβώς αποκολλήθηκαν τα νήματα. Πάντως, η Neuralink διευκρίνισε ότι ήταν σε θέση να κάνει το εμφύτευμα πιο ευαίσθητο και να αυξήσει ακόμη περισσότερο την απόδοσή του.

Η φιλοδοξία του Έλον Μασκ και τα βήματα που καλείται να κάνει η Neuralink

Ο Αρμπό, ο πρώτος εθελοντής/ασθενής της Neuralink, είναι τετραπληγικός από το 2016 μετά από ατύχημα κατά τη διάρκεια κατάδυσης. Του εμφυτεύτηκε το τσιπ τον Ιανουάριο ως μέρος μιας δοκιμής που ονομάζεται PRIME Study, συντομογραφία του Precise Robotically Implanted Brain-Computer Interface.

Η πρόθεση είναι να μελετηθεί η ασφάλεια του εμφυτεύματος και του χειρουργικού ρομπότ που το τοποθετεί στον εγκέφαλο, είχε αναφέρει η εταιρεία σε μια ανάρτησή της το 2023, με την οποία έψαχνε συμμετέχοντες στη δοκιμή.

Στους ασθενείς της δοκιμής τοποθετήθηκε χειρουργικά το τσιπ χειρουργικά στο τμήμα του εγκεφάλου που ελέγχει την κίνηση. Την όλη διαδικασία αναλαμβάνει ένα ρομπότ. Το εμφύτευμα καταγράφει και στέλνει εγκεφαλικά σήματα σε μια εφαρμογή, με στόχο «να δώσει στους ανθρώπους τη δυνατότητα να ελέγξουν έναν κέρσορα ή ένα πληκτρολόγιο υπολογιστή, χρησιμοποιώντας μόνο τη σκέψη τους».

«Φανταστείτε εάν ο Στίβεν Χόκινγκ μπορούσε να επικοινωνήσει πιο γρήγορα από έναν δακτυλογράφο ή ένς δημοπράτη. Αυτός είναι ο στόχος», είχε αναφέρει σχετικά ο Μασκ. Από αυτό το σημείο φαίνεται πως είμαστε ακόμη μακριά, ωστόσο ακόμη και με τις υποβαθμισμένες δυνατότητες του εμφυτεύματος, η Neuralink ανέβασε πρόσφατα ένα live βίντεο με τον Αρμπο να παίζει σκάκι, γεγονός που αποτελεί άλμα στις δυνατότητες μιας τεχνολογίας διεπαφής εγκεφάλου-υπολογιστή.

Το βράδυ του περασμένου Σαββάτου ο Αρμπο έκανε επίσης ζωντανή μετάδοση στο X (πρώην Twitter), κατά το οποίο χρησιμοποίησε το εμφύτευμα για να πληγηθεί στην οθόνη του υπολογιστή του και να παίξει παιχνίδια.

Η Neuralink έχει μπροστά της έναν μακρύ δρόμο δοκιμών ασφάλειας και αποτελεσματικότητας προτού μπορέσει να λάβει έγκριση από την Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) για την εμπορική διάθεση της τεχνολογίας της.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Κατά το παρελθόν, η εταιρεία δοκίμασε τα εμφυτεύματά της σε χοίρους, πρόβατα και πιθήκους. Ωστόσο, ήταν Αρμπο ο πρώτος άνθρωπος στον οποίο τοποθετήθηκε το τσιπάκι με την κωδική ονομασία N1.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.