ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

Υπογονιμότητα: Πότε πρέπει να επισκεφθείτε έναν ειδικό;

Σε πολλές περιπτώσεις μπορεί να αντιμετωπιστεί με φάρμακα ή χειρουργική επέμβαση

Υπογονιμότητα: Πότε πρέπει να επισκεφθείτε έναν ειδικό;

Θα πρέπει να γίνει γνωστό πως ενώ ορισμένες περιπτώσεις υπογονιμότητας οφείλονται σε προβλήματα που σχετίζονται με την ωορρηξία, υπάρχουν κι άλλα αίτια για τα οποία δεν μπορείτε να συλλάβετε.

Σε πολλές περιπτώσεις, η υπογονιμότητα μπορεί να αντιμετωπιστεί με φάρμακα ή χειρουργική επέμβαση.

Η επιλογή της θεραπείας εξαρτάται από τα αποτελέσματα των εξετάσεων, το χρονικό διάστημα που προσπαθεί να συλλάβει ένα ζευγάρι, τη συνολική του υγεία και άλλα.

Πότε πρέπει να απευθυνθείτε σε ειδικό

Σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών (PCOS)

Το PCOS είναι η πιο κοινή αιτία γυναικείας υπογονιμότητας και είναι μια ορμονική διαταραχή που επηρεάζει την ικανότητα μιας γυναίκας να έχει τακτική ωορρηξία, γεγονός που καθιστά δύσκολη τη σύλληψη.

Ενδομητρίωση

Η ενδομητρίωση εμφανίζεται όταν ο ιστός που κανονικά καλύπτει τη μήτρα αναπτύσσεται αλλού, όπως στις ωοθήκες, τη σάλπιγγα και άλλους πυελικούς χώρους.

Η θεραπεία είναι εξατομικευμένη για κάθε γυναίκα αλλά μπορεί να περιλαμβάνει χειρουργική επέμβαση.

Ινομυώματα μήτρας

Τα ινομυώματα είναι καλοήθεις όγκοι που αναπτύσσονται στους μυς της μήτρας και είναι ένα κοινό εύρημα σε γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας.

Αν και μπορεί να επηρεάσουν την ικανότητα της να μείνει έγκυος ή μπορεί να οδηγήσει σε αποβολή, πολλές γυναίκες με ινομυώματα είναι σε θέση να συλλάβουν και να ολοκληρώσουν μια εγκυμοσύνη χωρίς δυσκολία. Οι θεραπευτικές επιλογές για γυναίκες που έχουν ινομυώματα και επιθυμούν εγκυμοσύνη ποικίλλουν.

Πρόωρη ωοθηκική ανεπάρκεια (POI)

Όταν μια γυναίκα είναι κάτω των 40 ετών και οι ωοθήκες της σταματήσουν να λειτουργούν κανονικά, διαγιγνώσκεται με POI.

Η πιθανότητα να συλλάβει μια γυναίκα που έχει διαγνωστεί με POI είναι συνολικά περίπου 5%. Δεδομένης της χαμηλής πιθανότητας φυσικής σύλληψης, η δωρεά ωαρίων με εξωσωματική γονιμοποίηση (IVF) μπορεί να είναι μια από τις πιο αποτελεσματικές θεραπείες για γυναίκες με POI.

Ηλικία πάνω από 40

Μια εγκυμοσύνη μετά τα 40 είναι πάντα πιο δύσκολη. Η γήρανση επηρεάζει την ποσότητα και την ποιότητα των ωαρίων. Η μείωση της ποιότητας τους κάνει την πιθανότητα αποβολής υψηλότερη στις γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας.

Μπορείτε να εξετάσετε το ενδεχόμενο να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας πριν προσπαθήσετε να συλλάβετε για να συζητήσετε τους κινδύνους.

Θυρεοειδής

Μία στις οκτώ γυναίκες θα παρουσιάσει πρόβλημα θυρεοειδούς κατά τη διάρκεια της ζωής της και έως και το 60% όσων έχουν προβλήματα θυρεοειδούς δεν γνωρίζουν την κατάστασή τους. Μία από τις πιο κοινές παθήσεις του θυρεοειδούς είναι ο υποθυρεοειδισμός.

Τα χαμηλά επίπεδα θυρεοειδικής ορμόνης μπορεί να προκαλέσουν ακανόνιστους εμμηνορροϊκούς κύκλους και να επηρεάσουν την ωορρηξία.

Ένας ειδικός γονιμότητας μπορεί να σας βοηθήσει να αυξήσετε τις πιθανότητές σας να μείνετε έγκυος και να μειώσει τον κίνδυνο αποβολής.

Αποβολές

Το 15 -20% όλων των κυήσεων καταλήγουν σε αποβολή. Οι αποβολές μπορεί να οφείλονται σε γενετικά ζητήματα, αλλοιωμένα επίπεδα ορμονών, ανατομικά προβλήματα, προβλήματα του τραχήλου της μήτρας, λοίμωξη ή άλλες υποκείμενες αιτίες που μπορεί να αντιμετωπιστούν.

Καρκίνος

Η θεραπεία του καρκίνου μπορεί να επηρεάσει την ικανότητα μιας γυναίκας να μείνει έγκυος ανάλογα με την ηλικία, τον τύπο θεραπείας και τη δοσολογία. Εάν έχετε πρόσφατα διαγνωστεί με καρκίνο, μπορείτε να λάβετε προληπτικά μέτρα για τη διατήρηση της γονιμότητας.

Εάν έχετε ήδη υποβληθεί σε θεραπεία, ένας ειδικός γονιμότητας θα σας βοηθήσει να προσδιορίσετε εάν επηρεάστηκε η γονιμότητα.

Προσπαθείτε για περισσότερο από ένα χρόνο

Εάν προσπαθείτε να μείνετε έγκυος για περισσότερο από ένα χρόνο (ή έξι μήνες εάν είστε άνω των 35 ετών), συνιστάται να αναζητήσετε ιατρική βοήθεια.

Ένας ειδικός γονιμότητας μπορεί προσδιορίσει τους λόγους που αντιμετωπίζετε δυσκολίες και να σας προσφέρει πιθανές θεραπευτικές επιλογές που θα σας βοηθήσουν να συλλάβετε.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.