Ρουάντα: Σε τάφο στο Κονγκό ταυτοποιήθηκαν τα λείψανα του βασικού υπόπτου για τη γενοκτονία του 1994

Ρουάντα: Σε τάφο στο Κονγκό ταυτοποιήθηκαν τα λείψανα του βασικού υπόπτου για τη γενοκτονία του 1994

Σε τάφο στο Κονγκό βρέθηκαν και ταυτοποιήθηκαν τα λείψανα του κύριου υπόπτου για τα εγκλήματα πολέμου στη Ρουάντα το 1994, αποκάλυψε εισαγγελέας των Ηνωμένων Εθνών την Παρασκευή (22.05.2020).

Ο Σερζ Μπράμερτζ δήλωσε πως ο Ογκουστίν Μπιζιμάνα, σε βάρος του οποίου είχαν απαγγελθεί 13 κατηγορίες, περιλαμβανομένης της γενοκτονίας, του φόνου και του βιασμού στη Ρουάντα φέρεται να έχει πεθάνει στο Πουάντ Νουάρ, στη ΛΔ του Κονγκό, το 2000. Τα λείψανά του ταυτοποιήθηκαν με έλεγχο DNA.

«Ο Μπιζιμάνα φέρεται να ήταν υπεύθυνος για τις δολοφονίες της πρώην πρωθυπουργού Αγκάτ Ουουιλινγκιγιμάνα και δέκα Βέλγων μελών της ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ, καθώς και για τη δολοφονία αμάχων Τούτσι», σε πέντε περιφέρειες της Ρουάντα, ανέφερε σε μια ανακοίνωση ο Μπράμετζ.

Η ανακοίνωση του θανάτου του Μπιζιμάνα ακολουθεί τη σύλληψη στο Παρίσι την περασμένη εβδομάδα του Φελισιέν Καμπούγκα, ενός άλλου από τους κύριους υπόπτους για τη γενοκτονία στη Ρουάντα που διέφευγε για περισσότερο από δύο δεκαετίες.

Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για τη Ρουάντα διεξήγαγε 50 δίκες προτού κλείσει τις πόρτες του το 2015. Ο Μπράμερτζ είναι εισαγγελέας ενός διάδοχου δικαστηρίου του ΟΗΕ με δύο γραφεία, στην Αρούσα (Τανζανία) και στη Χάγη (Ολλανδία), που συνεχίζει να λειτουργεί για τους εναπομείναντες υπόπτους και για εφέσεις.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται πως οι εισαγγελείς διενήργησαν αναλύσεις DNA «στα τέλη του περασμένου έτους» σε λείψανα που είχαν ανακτηθεί από νεκροταφείο στο Πουάντ Νουάρ. «Οι επακόλουθες έρευνες και η ανάλυση συγκριτικού DNA…. τους τελευταίους αρκετούς μήνες απέκλεισαν το ενδεχόμενο τα λείψανα να ανήκουν σε οποιοδήποτε άλλο πρόσωπο», όπως ανέφερε.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Ο Μπράμερτζ ανέφερε πως το γραφείο του εξακολουθεί να καταζητεί τον Προτάις Μπιράνια, πρώην διοικητή της Προεδρικής Φρουράς των Ενόπλων Δυνάμεων της Ρουάντα και άλλους πέντε υπόπτους από τη Ρουάντα.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.