Νέα ηχηρή παρέμβαση του κ. Κωνσταντίνου Ζιαζιά για την μαύρη επέτειο της άλωσης της Πόλης

Σε πολλά σημεία η κατάσταση δεν διαφέρει από το σήμερα στην χώρα μας

Νέα ηχηρή παρέμβαση του κ. Κωνσταντίνου Ζιαζιά για την μαύρη επέτειο της άλωσης της Πόλης

Νέα ηχηρή παρέμβαση του κ. Κωνσταντίνου Ζιαζιά, επίτιμου αρχηγού ΓΕΣ, αντιστράτηγου (εα) με αφορμή την αυριανή μαύρη επέτειο της άλωσης Πόλης.

Ακολουθεί ολόκληρη η παρέμβασή του:

«ΕΑΛΩ Η ΠΟΛΙΣ……» Η ΒΑΣΙΛΕΥΟΥΣΑ , Η ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ ΚΑΙ ΒΕΒΑΙΑ ΟΧΙ ΙΝΣΤΑΜΠΟΥΛ ……..

Η άλωση της Κωνσταντινουπολεως, είναι αναμφίβολα από τα πλέον σημαντικά και θλιβερά γεγονότα της παγκόσμιας ιστορίας .

Η Βασιλεύουσα έπεσε στα χέρια βαρβάρων. Η ιαχή «εάλω ή Πόλις» ακούγεται σα θρήνος απο αυτήν την καταραμένη Τρίτη, στις 29 τού Μαϊου του 1453 μέχρι σήμερα, από την θάλασσα του Μαρμαρά, στον Βόσπορο, στην Μεσόγειο, σε όλες τις χώρες της Δύσης καί της Ανατολής . Το ρολόι του χρόνου κόλλησε. Για τη ψυχή όλου του ελληνισμού αυτή η ημερομηνία τον στοιχειώνει. Η θυσία του Αυτοκράτορα και η Άλωση της Κωνσταντινουπολεως στις 29 Μαΐου του 1453 από τους Οθωμανούς, ήταν η τελική φάση μιας θλιβερής πορείας, του σπουδαιότερου ανθρώπινου πολιτισμού, προς την πτώση και την παρακμή.

Σήμερα αντιμετωπίζοντας μια πρωτοφανή προκλητικότητα από τουρκικής πλευράς, θα ήταν σκόπιμο να θυμηθούμε εν ολίγοις ποια κατάσταση επικρατούσε στη Βασιλεύουσα πριν την πτώση . Σε πολλά σημεία η κατάσταση δεν διαφέρει από το σήμερα στην Χώρα μας ……..

-Κατ αρχήν χαρακτηριστικό στοιχείο της εποχής ήταν η βαθιά κοινωνική παρακμή , η φιλαυτία των κατοίκων και η αδιαφορία της ελίτ για τα θέματα άμυνας και ασφαλείας της Πόλης .

– Είχε αναπτυχθεί έντονο αντιμιλιταριστικο πνεύμα, υπήρχε έλλειψη ενδιαφέροντος για την άμυνα και κοινωνική αποστροφή προς τον πόλεμο. Πολλοί νέοι προσπαθούσαν να αποφύγουν τη στράτευση και κλείνονταν σε μοναστήρια. Σειρά μέτρων είχαν οδηγήσει στη μείωση των στρατιωτικών δαπανών, που συνέβαλλαν στην αποδόμηση των Ενόπλων Δυνάμεων της αυτοκρατορίας. Σταμάτησε η παροχή κλήρου γης στους ακρίτες των συνόρων. Τα κτήματά τους μπήκαν σε φορολογία και κινδύνευαν να τα χάσουν, ή να γίνουν δουλοπάροικοι των πλουσίων για τα χρέη τους. Γι’ αυτό πολλοί τα πουλούσαν, εξαγόραζαν τη στρατιωτική τους θητεία και αναζητούσαν καλύτερη τύχη στις πόλεις .

Ευτυχώς με την ιστορική φράση «Τό τήν πόλιν σοι δούναι ούτ΄ εμου εστίν ούτ΄ άλλου τών κατοικούντων έν ταύτη. Κοινή γάρ γνώμη πάντες αυτοπροαιρέτως αποθανούμεν καί ού φεισόμεθα τής ζωής ημών», διατράνωσε θυσιαζόμενος ο αυτοκράτωρ Κωνσταντίνος Παλαιολόγος την διαχρονική απάντηση των Ελλήνων όταν καλούνται να παραδώσουν γην και ύδωρ …..

Ό τελευταίος αυτοκράτορας τών Ελλήνων έπεσε μαχόμενος ως απλός στρατιώτης. Δεν παραδόθηκε. Δεν συμβιβάστηκε παραδίδοντας γη. Δεν πρόδωσε. Ό λαός μας, ένιωσε τό μεγαλείο τής θυσίας του καί τόν μαρμάρωσε. Αυτός ό υπέροχος λαός, τόν θρήνησε καί τόν τραγούδησε ταυτόχρονα. Τέτοιος ωραίος θάνατος συμπυκνώνει όλα τά όνειρα τού σταυρωμένου λαού μας. Αποτελεί πρότυπο καί αποτελεί παράδειγμα.

«Εσείς πουλιά πετούμενα, πετάτε στον αέρα

Στείλτε χαμπέρια στη Φραγκιά στη Μοσχοβιά μαντάτα

Πήραν την πόλη πήρανε, πήραν τη Σαλλονίκη

Πήραν και την Αγια Σοφιά, το Μέγα Μοναστήρι

Και η κυράτσα Παναγιά στην πόρτα ακουμπισμένη

Χρυσό μαντήλιν εκρατεί, τα δάκρυα της σφουγγούσε

Και τους μαστόρους έλεγε και τους μαστόρους λέγει

Πάψτε μαστόροι τη δουλειά, μη χάνετε καιρό σας

Εδώ τζαμί δε γίνεται, για να λαλούν χοτζάδες,

εδώ θα μένει η Αγια Σοφιά…» και δυστυχώς ,παρά τις «χλιαρές» αντιδράσεις της διεθνούς κοινωνίας , έγινε τζαμί ……

Αν επιθυμούμε την ΕΘΝΙΚΗ ΜΑΣ ΕΠΙΒΙΩΣΗ εκτός από την απότιση φόρου τιμής στους τελευταίους ηρωικούς αγωνιστές της Πόλης για τη θυσία τους, είναι ωφέλιμο να παραδειγματιζόμαστε από την απάντηση του τελευταίου αυτοκράτορα……..

ΥΠΟΣΗΜΕΙΩΣΗ:

Θεωρώ μεγάλο ιστορικό λάθος , εμείς οι ΕΛΛΗΝΕΣ να ονομάζουμε την ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ με το όνομα που της έδωσαν οι Τούρκοι κατακτητές ως Ινσταμπούλ, πολύ πιο θλιβερό βέβαια θεωρώ αυτό να ακούγεται από τα χείλη του Έλληνα Κυβερνήτη .

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Με όλο τον σεβασμό προς τους θεσμούς της Πατρίδος μας , καλο είναι το πολιτικό προσωπικό της Χώρας μας , πριν αναφερθεί σε ιστορικά ευαίσθητα θέματα , να μελετά λίγο την ιστορία διότι , όταν αναφέρεται σε ιστορικά γεγονότα , με λάθος εθνική προσέγγιση , κατ`αρχήν δημιουργεί πρόβλημα στο φρόνημα του λαού και δεύτερον δεν εξυπηρετεί την υποστήριξη των εθνικών μας θεμάτων …….νομίζω ότι αυτό το αντιλαμβάνεται ο κάθε πατριωτικά σκεπτόμενος Έλληνας .

TAGS:
ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.