ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Χριστοπωλητή, όταν σε πλήρωνε το pronews.gr, ήταν καλά;

Πρωταπριλιά: Τα δύο επικά αστεία που έγιναν πρωτοσέλιδα (βίντεο)

Η ιστορία πίσω από δύο θρυλικές φάρσες

Πρωταπριλιά: Τα δύο επικά αστεία που έγιναν πρωτοσέλιδα (βίντεο)

Ποιος δεν έχει ακούσει για την εισβολή των Αρειανών ή τα μακαρονόδεντρα της Ελβετίας; Δύο φάρσες που έλαβαν χώρα την 1η Απριλίου, άφησαν εποχή, ξεγελώντας εκατομμύρια ανθρώπους και σημαδεύοντας την ιστορία της Πρωταπριλιάς.

Τα μακαρονόδεντρα της Ελβετίας 
Την 1η Απριλίου του 1957, η εκπομπή Panorama του ΒBC – με 8 εκ. Τηλεθεατές – παρουσίασε ένα βίντεο για την ανοιξιάτική συγκομιδή σπαγγέτι στην Ιταλία, με απόλυτα πιστευτό τρόπο.

Το τρίλεπτο βιντεάκι έδειχνε μια οικογένεια στην νότια Ελβετία να δουλεύει στα χωράφια την περίοδο της συγκομιδής και να μαζεύει… μακαρόνια από τα δέντρα.

Μάλιστα, τα δέντρα ήταν τα γνωστά…. spaghetti tree (μακαρονόδεντρα) της Ιταλίας, που οι Ελβετοί αγρότες είχαν εισάγει και καλλιεργούσαν στα χωράφια τους.

Εκείνη την εποχή, τα σπαγγέτι δεν ήταν διαδεδομένα στην Βρεατνία, έτσι οι τηλεθεατές πείστηκαν ότι – για να το δείχνει και το BBC – είναι αλήθεια. Για πολλές μέρες το τηλεφωνικό κέντρο του BBC κατακλύστηκε από τηλεφωνήματα, στα οποία οι τηλεθεατές ζητούσαν συμβουλές για το πως μπορούσαν να καλλιεργήσουν μακαρόνια!

Εισβολή των Αρειανών στη Γη
Τη νύχτα του Halloween το 1938, ο Όρσον Γουέλς (Orson Welles) έσπειρε τον πανικό – άθελά του – στο αμερικανικό έθνος, όταν από το εθνικό ραδιόφωνο έπεισε εκατομμύρια ακροατές ότι εξωγήινοι είχαν προσγειωθεί την Γη και ότι είχε έρθει η συντέλεια του κόσμου.

Στην πραγματικότητα, ο Ουέλς διάβαζε με δραματικό τρόπο το μυθιστόρημα επιστημονικής φαντασίας του 19ου αιώνα, «Ο Πόλεμος των Κόσμων». Όμως, ο τρόπος παρουσίασης ήταν τόσο αληθοφανής από την παραγωγή  – με έκτακτες ενημερώσεις και εφέ όπως ήχους από σειρήνες, εκρήξεις και ουρλιαχτά – που οι Αμερικανοί πείστηκαν ότι Αρειανοί έχουν κατέβει στη Γη και καταστρέφουν τον πλανήτη.

Μάλιστα, ένας ρεπόρτερ περιέγραφε «ζωντανά»  από το σημείο της πρόσκρουσης, έναν Αρειανό να βγαίνει από έναν μεγάλο μεταλλικό κύλινδρο.

«Θεέ μου, κάτι έρπει από τη σκιά, σαν γκρίζο φίδι. Να, άλλο ένα , κι άλλο, κι άλλο. Μοιάζουν σαν πλοκάμια …μπορώ να διακρίνω το σώμα τώρα. Είναι μεγάλο, είναι μεγάλο σαν αρκούδα. Γλιστράει σαν βρεγμένο δέρμα.

Όμως το πρόσωπο του, είναι….είναι….κυρίες και κύριοι, είναι απερίγραπτο. Πιέζω τον εαυτό μου να συνεχίσει να το κοιτάζει, είναι απαίσιο. Τα μάτια είναι μαύρα και γυαλιστερά σαν φιδιού. Το στόμα έχει το σχήμα V και στάζει σάλιο από τα χείλη του, που φαίνεται να τρέμουν και να πάλλονται» έλεγε με έντρομη φωνή.

Επικράτησε εθνικός πανικός, με τους Αμερικανούς να κλαίνε και να αποχαιρετούν ο ένας τον άλλον. Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες μάλιστα αναφέρουν ότι εκείνο το βράδυ καταγράφηκαν και αυτοκτονίες.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Όταν οι υπεύθυνοι στα στούντιο του CBS κατάλαβαν τι έχει συμβεί, είπαν στον Γουέλς να διακόψει το πρόγραμμα και να πει στους ακροατές ότι όσα άκουσαν ήταν ψέματα, και απόσπασμα βιβλίο επιστημονικής φαντασίας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.