ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

Επιβεβαίωση του «DefenceNet» από τον απερχόμενο Ιταλό διοικητή της ISAF VIII

«Οι αυξανόμενες επιθέσεις αυτοκτονίας των Ταλιμπάν, επέβαλαν του σκληρότερους “κανόνες εμπλοκής” (ROE: rules of engagement) αλλά και την αύξηση των ανδρών της πολυεθνικής δύναμης από 9.000 που ήταν αρχικά στις 16.000 το ερχόμενο καλοκαίρι». Αυτό δήλωσε μεταξύ άλλων σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου στη Καμπούλ, ο απερχόμενος Ιταλός διοικητής της ISAF VIII.  Σε ερώτηση για την καλύτερη και χειρότερη φάση της αποστολής, είπε: «Καλύτερη φάση ήταν όταν έγιναν εκλογές τον περασμένο Σεπτέμβριο για πρώτη φορά μετά από 35 χρόνια και χειρότερη όταν στους τελευταίους μήνες σκοτώθηκαν 25 ΝΑΤΟϊκοί στρατιώτες (εκτός των Αμερικανών)».

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Παρόλα αυτά το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας (ΓΕΕΘΑ), επίσημα εξακολουθεί να δηλώνει άγνοια για την αλλαγή του χαρακτήρα της πολυεθνικής στρατιωτικής δύναμης  στο Αφγανιστάν, η οποία εφεξής από δύναμη «διατήρησης της ειρήνης» (peace-keeping), μετατρέπεται πλέον σε δύναμη «επιβολής της ειρήνης» (peace-enforcing). Ως γνωστόν  στη δύναμη, τη διοίκηση της οποίας ανέλαβε πλέον το ARRC (Allied Rapid Reaction Corps), ανήκουν και 210 περίπου Έλληνες στρατιωτικοί. Σύμφωνα με πληροφορίες, έχει ήδη τεθεί από την ελληνική δύναμη, στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας, το ζήτημα της αλλαγής των κανόνων εμπλοκής που επέβαλαν οι Βρετανοί και ζητούνται εντολές. Ωστόσο, δεν υπάρχει κάποια συγκεκριμένη γραμμή επί του ζητήματος. Πάντως, η ελληνική δύναμη στο Αφγανιστάν είναι υποχρεωμένη να υπακούσει στις διαταγές των Βρετανών διοικητών. Υπενθυμίζεται ότι όπως αποκάλυψε προχθές το DefenceNet.gr, την πλήρη απελευθέρωση των κανόνων εμπλοκής στο Αφγανιστάν την αποφάσισε το υπό βρετανική διοίκηση Στρατηγείο του Σώματος Ταχείας Αντίδρασης του ΝΑΤΟ (ARRC-Allied Rapid Reaction Corps) που ανέλαβε τη διοίκηση της Διεθνούς Δύναμης Σταθεροποίησης και Βοήθειας (ISAF-International Stabilization and Assistance Force) του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) στο Αφγανιστάν. Αυτό σημαίνει ότι εφεξής οι 210 Έλληνες στρατιωτικοί που βρίσκονται στη χώρα θεωρείται ότι βρίσκονται σε ζώνη επιχειρήσεων. Όπως είχαμε μεταδώσει προχθές-και επιβεβαιωθήκαμε απόλυτα από τα λεγόμενα του Ιταλού διοικητή της Rapid Deployable Corps-Italy που είχε μέχρι τώρα τη διοίκηση-η κλιμάκωση της βίας στη χώρα οδήγησε στην απόφαση απελευθέρωσης των «κανόνων εμπλοκής» (rules of engagement). Με απλά λόγια αυτό σημαίνει ότι οι στρατιώτες της διεθνούς δύναμης έχουν πλέον την έγκριση χρήσης των όπλων τους κατά την κρίση τους ακόμα και χωρίς να έχουν δεχθεί πρώτοι πυρά. Η συγκεκριμένη απόφαση αποκαλύπτει την διαρκώς επιδεινούμενη κατάσταση ασφαλείας στη χώρα παρά τις συνεχείς δηλώσεις Αμερικανών στρατηγών που προσπαθούν να υποβαθμίσουν τη σημασία των πληροφοριών που αναφέρουν την αναζωπύρωση των συγκρούσεων στη χώρα και τον πολλαπλασιασμό των επιθέσεων ανταρτών Ταλιμπάν εναντίον τόσο των δυνάμεων της ISAF, όσο και των αμερικανικών δυνάμεων που επιχειρούν κυρίως στο Νότιο Αφγανιστάν. 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.