ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Χριστοπωλητή, όταν σε πλήρωνε το pronews.gr, ήταν καλά;

Αυτός είναι ο λόγος που τα πτηνά χρησιμοποιούν αποτσίγαρα για να φτιάξουν τις φωλιές τους

Αυτός είναι ο λόγος που τα πτηνά χρησιμοποιούν αποτσίγαρα για να φτιάξουν τις φωλιές τους

Μπορεί τα τσιγάρα να είναι άκρως βλαβερά για τον ανθρώπινο οργανισμό, αλλά για τα πτηνά φαίνεται πως είναι ωφέλιμα.

«Μάλιστα, ένα είδος πτηνών που έχει προσαρμοστεί σε αστικές τοποθεσίες χρησιμοποιεί τσιγάρα στις φωλιές του, προκειμένου να αντιμετωπίσει τα παράσιτα», επισημαίνει δημοσίευμα στο περιοδικό New Scientist.

Δυστυχώς, τα τσιμπούρια αποτελούν σοβαρό κίνδυνο για την υγεία των νεοσσών (Carpodacus mexicanus), αφού απορροφούν το αίμα τους ή τρώνε τα φτερά τους. Έτσι, τα πουλιά κάνουν ό, τι μπορούν για να απομακρύνουν τα παράσιτα από τις φωλιές τους.

Οι αντιπαρασιτικές ιδιότητες της νικοτίνης είναι γνωστές, όμως οι επιστήμονες δεν ήταν σίγουροι για τη χρήση των τσιγάρων από τα πτηνά.

Το φαινόμενο αυτό ερεύνησε ο Κωνσταντίνο Μαθίας Γκαρθία και συνεργάτες του στο Εθνικό Πανεπιστήμιο του Μεξικού. Πειραματίστηκαν, προσθέτοντας ζωντανά τσιμπούρια σε 10 από τις φωλιές των πτηνών, νεκρά τσιμπούρια σε άλλες 10 και 12 τις άφησαν καθαρές. Τα πτηνά τοποθέτησαν ίνες τσιγάρων στις φωλιές με τσιμπούρια, ενώ το βάρος των υλικών που προστέθηκε στις φωλιές ήταν κατά 40% μεγαλύτερο από εκεί που υπήρχαν νεκρά τσιμπούρια, αποδεικνύοντας ότι τα πουλιά ήξεραν τι έκαναν.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Ωστόσο, τα αποτελέσματα των εξετάσεων στα ερυθροκύτταρα των πτηνών έδειξαν ότι η παρουσία τσιγάρων στις φωλιές δεν είναι κάτι καλό ούτε για τα πουλιά, αφού επηρεάζουν την υγεία τους. Αλλά, ο κίνδυνος που εγκυμονούν τα τσιμπούρια είναι μεγαλύτερος από τον κίνδυνο που προκαλούν τα τσιγάρα.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.