ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Χριστοπωλητή, όταν σε πλήρωνε το pronews.gr, ήταν καλά;

Τουρκία: Ανακαλύψεις για τον Τρωικό πόλεμο από τα νέα ευρήματα στην αρχαία πόλη

Τουρκία: Ανακαλύψεις για τον Τρωικό πόλεμο από τα νέα ευρήματα στην αρχαία πόλη

Kατά τη διάρκεια των ανασκαφών που βρίσκονται σε εξέλιξη στην αρχαία πόλη της Τροίας των 5.000 ετών, στη βορειοδυτική τουρκική επαρχία Τσανάκαλε, βρέθηκαν νέα ευρήματα που θα ρίξουν φως στον 10ετή Τρωικό πόλεμο.

Οι νέες ανασκαφές ξεκίνησαν τον Ιούλιο και θα ολοκληρωθούν τον Σεπτέμβριο, με τους αρχαιολόγους να ευελπιστούν ότι θα βρουν ίχνη της περιόδου Τροία 6 (17ος αιώνας π.Χ. – 15ος αιώνας π.Χ.) και Τροία 7 (14ος αιώνας π.Χ), κάτι που ωστόσο δεν έχει συμβεί τα τελευταία τρία χρόνια.

“Καθώς βρισκόμαστε βαθιά στα κατώτερα στρώματα, βρήκαμε κτίσματα της ύστερης ρωμαϊκής περιόδου και σύστημα ύδρευσης, τείχη της ελληνιστικής περιόδου και έναν πέτρινο δρόμο 3.500 ετών των περιόδων Τροίας 6 και Τροίας 7. Θα μας δώσουν νέες πληροφορίες ιδιαίτερα για την περίοδο Τροία 6, η οποία σχετίζεται με τον Τρωικό πόλεμο και θεωρείται η περίοδος της ομηρικής Τροίας. Έχουμε, επίσης, βρει πολύ σημαντικά αρχιτεκτονικά ευρήματα”, δήλωσε ο καθηγητής Ρουστέμ Ασλάν, επικεφαλής των ανασκαφών.

Σκελετοί από την ύστερη βυζαντινή εποχή

Στα ανώτερα στρώματα του ανασκαφικού πεδίου βρέθηκαν τρεις ανθρώπινοι σκελετοί από την ύστερη βυζαντινή περίοδο.

“Οι σκελετοί χρονολογούνται γύρω στον 12ο αιώνα. Υπάρχουν ευρήματα που σχετίζονται με την ύστερη βυζαντινή εποχή. Οι εξετάσεις σε έναν από αυτούς τους σκελετούς έδειξαν ότι αυτός ο άνθρωπος ήταν νέος και δεν πέθανε από φυσικά αίτια. Το κρανίο και το σώμα του ήταν τραυματισμένα και ήταν θαμμένος”, επεσήμανε ο Ασλάν.

Σύμφωνα με τον ίδιο, σύστημα ύδρευσης που βρέθηκε χρονολογείται στο 500 π.Χ. “Γνωρίζουμε ότι ο πληθυσμός της Τροίας αυξήθηκε ιδιαίτερα κατά την ρωμαϊκή εποχή. Έφερναν νερό από 7-8 χλμ. μακριά για να καλύψουν τις ανάγκες τους. Ένα από αυτά τα περίπου 1.500 ετών συστήματα σώθηκε άθικτο”.

Το “μυστηριώδες” νεκροταφείο

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Ο Ασλάν έκανε λόγο για πολλά ερωτήματα που είναι αναπάντητα εδώ και 150 χρόνια. “Ένα από αυτά είναι ότι δεν έχει βρεθεί το νεκροταφείο της εποχής του Χαλκού. Γνωρίζουμε για τα νεκροταφεία της ελληνιστικής, ρωμαϊκής και ύστερης βυζαντινής περιόδου. Αλλά δεν έχουμε βρει το νεκροταφείο της εποχής του Χαλκού, που συνδέεται με τον Τρωικό πόλεμο”.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.