ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Χριστοπωλητή, όταν σε πλήρωνε το pronews.gr, ήταν καλά;

Μ.Κύρκος: «Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προσέφερε στην Ελλάδα για το προσφυγικό τρία σημαντικά πράγματα»

Μ.Κύρκος: «Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προσέφερε στην Ελλάδα για το προσφυγικό τρία σημαντικά πράγματα»

Εκδήλωση αφιερωμένη στην Ελλάδα, προκειμένου να αναζητηθούν τρόποι βοήθειας στη χώρα μας, έγινε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, με πρωτοβουλία των προέδρων των επιτροπών Ανάπτυξης (DEVE) και Προσωπικών Ελευθεριών (LIBE).

«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προσέφερε στην Ελλάδα για το προσφυγικό τρία σημαντικά πράγματα: σημαντική χρηματοδότηση (πάνω από το μισό της οποίας δεν έχει ακόμη απορροφηθεί), τον μηχανισμό μετεγκατάστασης (που κάποια κράτη μέλη σαμποτάρουν) και κυρίως τη συμφωνία με την Τουρκία, που σταμάτησε τις ροές από τις ακτές της, δήλωσε ο ευρωβουλευτής του Ποταμιού Μίλτος Κύρκος, μέλος της LIBE, τοποθετούμενος στην εκδήλωση.

Αναφέρθηκε στην «τεράστια παθογένεια» της ελληνικής διοίκησης, τα αποτελέσματα της οποίας, όπως είπε, είναι τα μισά κονδύλια της Επιτροπής να είναι ακόμη ανεκμετάλλευτα, παρά τις συνεχείς προσπάθειες του αρμόδιου υπουργού Ι. Μουζάλα.

Σχολιάζοντας το γεγονός, ότι τώρα, μέσα στο καλοκαίρι, αποφασίστηκε οι υπηρεσίες στα νησιά να προσφέρονται πλέον από το κράτος και όχι υπό τον έλεγχο της UNHCR, είπε ότι «ήταν καιρός το κράτος να αναλάβει τις ευθύνες τώρα που -προς το παρόν- έληξε η κατάσταση έκτακτης ανάγκης». Προειδοποίησε ωστόσο, ότι «δυστυχώς το πιο πιθανό είναι να βρούμε πάλι μπροστά μας τον τοίχο της διοικητικής ανεπάρκειας».
Ως προς την ιατρική στελέχωση στη Μόρια, σημείωσε ότι ήδη, από 31 Μαίου οι Γιατροί του Κόσμου (MDM) έφυγαν από την Μόρια της Λέσβου, καθώς ανέλαβε το ΚΕΕΛΠΝΟ, όμως η δημόσια προκήρυξη για επιλογή εταίρων που θα προσφέρουν ιατρικές υπηρεσίες θα ολοκληρωθεί στις 15 Αυγούστου.

Μέχρι τότε ο Ερυθρός Σταυρός προσφέρθηκε να καλύψει το κενό, αλλά στη θέση 10 γιατρών, 11 νοσηλευτών και 6 ψυχολόγων ο ΕΣ παρέχει 1,5 γιατρό (ένας είναι partime), 1 νοσηλεύτρια και 1 ψυχολόγο. Πώς άραγε γίνεται ο ιατρικός έλεγχος τον νεοεισελθόντων; Πώς καλύπτονται οι ιατρικές ανάγκες τόσων χιλιάδων προσφύγων;

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Καταλήγοντας υπογράμμισε, ότι οι καλές προθέσεις της κυβέρνησης δεν αρκούν και πρότεινε η Κομισιόν να απαιτήσει ένα εθνικό σχέδιο δράσης για τη μετάβαση μέσω ανοικτού, φανερού διαλόγου και με τις ΜΚΟ που παρέχουν τις υπηρεσίες, αλλά και με τους φορείς που θα τις αναλάβουν.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.