ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Αυτό το 9,9% του Βελόπουλου ΄διαβάζεται και ανάποδα: 6,6%. Και αν...

Ιταλία: Το δημοψήφισμα σε Βένετο και Λομβαρδία που βάζει… «φωτιές» σε Ρώμη και Βρυξέλλες (φωτό)

Ιταλία: Το δημοψήφισμα σε Βένετο και Λομβαρδία που βάζει… «φωτιές» σε Ρώμη και Βρυξέλλες (φωτό)

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον προκαλεί η διενέργεια δημοψηφίσματος στις περιφέρειες Βένετο και Λομβαρδία του ιταλικού βορά, που αν και δεν ζητούν ανεξαρτησία, όπως στην περίπτωση της Καταλονίας· αντιθέτως επιζητούν περισσότερη αυτονομία από τη Ρώμη.

Επίσης, θα πρέπει να προβληματίσει το γεγονός της γέννησης όλο και περισσότερων «αυτονομιστικών» κινημάτων, σε μια Ευρώπη που αυτοσαρκάζεται με ιδέες «ενωσιακές» και διεθνιστικές.

Μπορεί μάλιστα αυτή η αποξένωση από την τοπική και εθνική παράδοση, των κυβερνήσεων, να προκαλεί αυτά τα πολιτικά «ρήγματα», στη γηραιά ήπειρο.

Ειδικότερα, μέχρι τις 11 το βράδυ ώρα Ιταλίας (δώδεκα ώρα Ελλάδας) πρόκειται να παραμείνουν ανοικτά τα εκλογικά τμήματα στις περιφέρειες Βένετο και Λομβαρδία, για να εκφράσουν οι κάτοικοι των δυο αυτών περιοχών, τη βούλησή τους επί του δημοψηφίσματος που ζητά περισσότερη αυτονομία.

Μέχρι τις 7 το απόγευμα ώρα Ιταλίας, στην περιφέρεια Βένετο, η συμμετοχή είχε αγγίξει το 50,1% των εχόντων δικαίωμα ψήφου, ενώ στη Λομβαρδία, την ίδια ώρα, με προσωρινά στοιχεία υπολογίσθηκε γύρω στο 30%.

Υπενθυμίζεται ότι στο Βένετο, για να είναι έγκυρο το συμβουλευτικό αυτό δημοψήφισμα, πρέπει να προσέλθει στις κάλπες η πλειοψηφία των ψηφοφόρων, ενώ στη Λομβαρδία δεν υπάρχει κατώτατο υποχρεωτικό όριο συμμετοχής. Αν όπως όλα δείχνουν υπερισχύσει το «ναι», οι δυο αυτές περιφέρειες του ιταλικού Βορρά, θα ξεκινήσουν διαπραγμάτευση με την κυβέρνηση της Ρώμης για να μπορέσουν να εξασφαλίσουν πολιτική και φορολογική αυτονομία.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!
ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.