ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Πώς μπορεί να ξεφτιλίσεις στην Ελλάδα και τις πιο ιερές έννοιες: Βάζεις τον Αυτιά να ανακράξει «Πατρίδα, Θρησκεία, Οικογένεια»!

Μάστιγα για τα ταξίδια τα πλαστά πιστοποιητικά εμβολιασμού: Aπαγορεύουν κάθε «υγειονομικό πάσο» 40 πολιτείες στις ΗΠΑ

Μάστιγα για τα ταξίδια τα πλαστά πιστοποιητικά εμβολιασμού: Aπαγορεύουν κάθε «υγειονομικό πάσο» 40 πολιτείες στις ΗΠΑ

Ντόρος έχει δημιουργηθεί τους τελευταίους μήνες για τα πιστοποιητικά εμβολιασμού και συγκεκριμένα μετά τον Ιανουάριο, όταν και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης πήρε την πρωτοβουλία να προτείνει ένα είδους «φακέλωμα» των ταξιδιωτών.

Μία πρόταση που αν και αρχικά αντιμετωπίστηκε με σκεπτικισμό υιοθετήθηκε από την ΕΕ και την Κομισιόν και έτσι το καλοκαίρι οι Ευρωπαίοι θα πρέπει να έχουν ένα υγειονομικό πάσο για να μπορέσουν να ταξιδέψουν (όχι ακριβώς το ίδιο με αυτό που είχε προτείνει ο Κ.Μητσοτάκης).

Παρόλα αυτά ήδη υπάρχουν πολλά προβλήματα, εκτός βεβαίως τα περί ανθρωπίνων δικαιωμάτων, καθώς υπάρχουν πολλά πλαστά πιστοποιητικά υγείας, τα οποία δημιουργούν προβλήματα στις αεροπορικές.

Στην Ευρώπη, τα ψεύτικά πιστοποιητικά Covid-19 εξελίσσονται σε μάστιγα για τις αερομεταφορές. Οι αεροπορικές εταιρείες καλούνται να αντιμετωπίσουν πληθώρα περιπτώσεων επιβατών που ταξιδεύουν με πλαστά πιστοποιητικά υγείας Covid-19.

Στην Deutsche Lufthansa AG έχει επιβληθεί πρόστιμο έως και 25.000 ευρώ από τη Γερμανία για την επιβίβαση επιβατών με ψεύτικα ή λανθασμένα έγγραφα. Στο αεροδρόμιο Heathrow του Λονδίνου, οι πρόσθετοι έλεγχοι πέραν από τον έλεγχο των συνόρων οδήγησαν σε ουρές άνω των έξι ωρών για την άφιξη επιβατών. Αυτό συμβαίνει με μόλις 541.000 επιβάτες που διήλθαν από το αεροδρόμιο τον Μάρτιο, μειωμένος αριθμός δηλαδή κατά 91,7% από την αντίστοιχη περίοδο του 2019.

Η ΕΕ θέλει οι αεροπορικές εταιρείες να επιβάλλουν τους περιορισμούς που θέτει, αλλά αυτό καθιστά τις αεροπορικές εταιρείες υπεύθυνες για τον εντοπισμό εύκολα παραποιημένων εγγράφων.

Ο χρόνος αναμονής των έξι ωρών με μειωμένη κίνηση 91,7% είναι η απόλυτη παράνοια που υποστηρίζεται από την κυβέρνηση και που συμβαίνει περισσότερο στην Ευρώπη από τις ΗΠΑ.

Όσον αφορά πάντως την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, στις 28 Μαρτίου, η Washington Post ανέφερε ότι «Τα διαβατήρια εμβολιασμού βρίσκονται στο δρόμο. Η διοίκηση του Μπάιντεν και οι ιδιωτικές εταιρείες εργάζονται για να αναπτύξουν έναν τυπικό τρόπο χειρισμού διαπιστευτηρίων».

Επίσης ο Καναδάς θα απαιτήσει τη χρήση διαβατηρίου εμβολιασμού για είσοδο στην χώρα.

Πλαστά πιστοποιητικά εμβολιασμού πωλούνται μέχρι και στο Ebay με τα βρετανικά ΜΜΕ να γράφουν πως «η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα της ΕΕ που τα δέχεται», με αφορμή την πρόσφατη ανακοίνωση του υπουργού Τουρισμού, Χάρη Θεοχάρη, πως η Ελλάδα θα δέχεται και την κάρτα εμβολιασμού του NHS.

40 πολιτείες θα απαγορεύσουν τα διαβατήρια Covid-19

Ποιος είναι όμως υπεύθυνος; Αυτή είναι η βασική ερώτηση, καθώς 40 αμερικανικές πολιτείες δημιουργούν νομοθεσία για την απαγόρευση των απαιτήσεων διαβατηρίων εμβολιασμού.

Οι νομοθέτες προωθούν νομοθεσία επίσης για την απαγόρευση των απαιτήσεων διαβατηρίου εμβολιασμού COVID-19 για επιχειρήσεις και σχολεία.

Τα διαβατήρια εμβολιασμού υπάρχουν επί του παρόντος στη Νέα Υόρκη σε συνεργασία με μια ιδιωτική εταιρεία, αλλά αυτό δεν εμπόδισε τους νομοθέτες σε άλλες πολιτείες, όπως στην Πενσυλβανία, να «τρέξουν» νομοθετικές προτάσεις για την απαγόρευση της χρήσης τους.

«Η κυβέρνηση δεν πρέπει να απαιτεί από οποιονδήποτε Τεξανό να έχει αποδεικτικό εμβολιασμού», δήλωσε την ίδια στιγμή ο Ρεπουμπλικανός Κυβερνήτης του Τέξας Γκρεγκ Αββότ.

Ενώ η Νέα Υόρκη κυκλοφόρησε το “Excelsior Pass”, ένα ψηφιακό διαβατήριο εμβολίου, οι νομοθέτες στην Ιντιάνα επεξεργάστηκαν ένα νομοσχέδιο που περιλαμβάνει την απαγόρευση διαβατηρίων εμβολιασμών. Με όλα αυτά τα δεδομένα δεν είναι καθόλου σαφές ποια θα είναι η διαδικασία για διεθνείς πτήσεις προς τις ΗΠΑ.

Αλλά είτε Αμερική είτε Ευρώπη το αποτέλεσμα είναι ένα σύμπλεγμα αντικρουόμενων δεδομένων και σύγχυσης κανονισμών ανάλογα με το πού βρίσκεστε και πού κατευθύνεστε.

Συμβούλιο Ευρώπης: «Τα διαβατήρια εμβολιασμών κίνδυνος για τα ανθρώπινα δικαιώματα»

Η πιτροπή Βιοηθηκής και η Επιτροπή Προστασίας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης, υποστηρίζει ότι η καθιέρωση ενός «διαβατηρίου εμβολιασμών» στην Ευρώπη, εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους ρίχνοντας έτσι μομφή και στην κυβέρνηση του Κ.Μητσοτάκη που από τον Ιανουάριο του τρέχοντος έτους έχει επιδοθεί σε μια ανεξήγητη μανία να πείσει ότι πρέπει η ΕΕ να προχωρήσει στο “φακέλωμα” της υγείας κάθε πολίτη με αφορμή τον εμβολιασμό.

Η ιδέα ενός «διαβατηρίου εμβολιασμού», που θα δίνει στον κάτοχό του δικαίωμα ελεύθερης μετακίνησης που θυμίζουν την ύπαρξη του επονομαζόμενου «κίτρινου δελτίου», του πιστοποιητικού εμβολιασμού του ΠΟΥ που απαιτείται στην είσοδο πολλών χωρών της Αφρικής ξεκίνησε τον Ιανουάριο.

Μάλιστα η επιστολή του Κυριάκου Μητσοτάκη προς την πρόεδρο της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, και τους ευρωπαίους ομολόγους του, με την πρόταση δημιουργίας ενός «πρότυπου ψηφιακού πιστοποιητικού εμβολιασμού», ενίσχυσε μια συζήτηση με έντονα επιχειρήματα ένθεν κακείθεν μεταφέροντάς τη σε θεσμικό επίπεδο αλλά το Συμβούλιο της Ευρώπης θέτει το ζήτημα σε άλλη βάση και ακόμα δεν γνωρίζουμε αν η “φιλοευρωπαϊκή” κυβέρνηση του Κ.Μητσοτάκη θα το ακούσει ή θα συνεχίσει τον δικό της “αγώνα”.

Όπως σημειώνεται από το Συμβούλιο της Ευρώπης, οι παρεμβάσεις αυτές κατέστησαν αναγκαίες σε μια εποχή όπου, οι εκστρατείες εμβολιασμού συνοδεύονται από την προθυμία να χαλαρώσουν οι περιορισμοί που λαμβάνονται για την προστασία της δημόσιας υγείας, από την απειλή της πανδημίας COVID-19, και το ζήτημα της «άδειας εμβολίου» τίθεται στην Ευρώπη καθώς και σε άλλα μέρη του κόσμου.

Η Επιτροπή Βιοηθικής ζητεί προσεκτική συζήτηση, σχετικά με τις προκλήσεις που θέτει ένα τέτοιο πέρασμα και σχετικά με τα μέτρα που λαμβάνονται για να διασφαλιστεί ότι, τα ανθρώπινα δικαιώματα και οι θεμελιώδεις ελευθερίες όλων των ατόμων θα προστατεύονται.

Κάνει δε διάκριση, μεταξύ ιατρικών και μη ιατρικών σκοπών για τη χρήση τέτοιων «αδειών» και εξετάζει τα ζητήματα ηθικής και ανθρωπίνων δικαιωμάτων, λαμβάνοντας υπόψη τις επιστημονικές γνώσεις.

Η Επιτροπή Βιοηθικής συμφωνεί επίσης με τα συμπεράσματα της Γενικής Γραμματέας του Συμβουλίου της Ευρώπης, ότι «η καταπολέμηση της τρέχουσας πανδημίας εξαρτάται, πάνω από όλα, από τις αυξημένες προσπάθειες παραγωγής και χορήγησης εμβολίων, με ιδιαίτερη προσοχή σε άτομα σε ευάλωτες καταστάσεις, έτσι ώστε οι περιορισμοί στις ατομικές ελευθερίες και οι περιορισμοί που επιβάλλονται μπορούν να αναθεωρηθούν σταδιακά καθώς ο πληθυσμός αποκτά μεγαλύτερη ασυλία, λαμβάνοντας υπόψη τις αποκτηθείσες επιστημονικές γνώσεις ».

Από την πλευρά της, η Επιτροπή Σύμβασης Προστασίας Δεδομένων ζητεί να τηρούνται αυστηρά οι διασφαλίσεις προστασίας δεδομένων στα εθνικά προγράμματα εμβολιασμού Covid-19, καθώς και σε πιστοποιητικά που βεβαιώνουν τον εμβολιασμό, τα αποτελέσματα αρνητικών δοκιμών ή μια προηγούμενη μόλυνση.

Προειδοποιεί επίσης ότι η χρήση τέτοιων πιστοποιητικών εμβολιασμού – ή εκείνων που περιέχουν τα αποτελέσματα αρνητικών εξετάσεων ή μιας προηγούμενης μόλυνσης Covid-19 – για μη ιατρικούς σκοπούς, θέτει ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων τα οποία πρέπει να εξεταστούν προσεκτικά, ιδίως όσον αφορά το δικαίωμα στην προστασία των δεδομένων και την αρχή της μη διάκρισης.

Επομένως, καταλήγει, όλα τα ψηφιακά εργαλεία που χρησιμοποιούνται για τον περιορισμό της μόλυνσης, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που απαιτούν την επεξεργασία δεδομένων σχετικά με τον εμβολιασμό και τις αρνητικές δοκιμές, πρέπει να σέβονται τις αρχές της αναγκαιότητας, της αναλογικότητας και της μη διάκρισης.

Συγκεκριμένα, πρέπει να χρησιμοποιούνται βάσεις δεδομένων, που βασίζονται σε ευαίσθητα δεδομένα, διασφαλίζοντας τον αυστηρό σεβασμό του δικαιώματος στην προστασία των δεδομένων.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Η επιτροπή συνιστά αποκεντρωμένες λύσεις, τόσο για την αποθήκευση των δεδομένων που περιέχονται σε αυτά τα πιστοποιητικά, για παράδειγμα, σε κινητές συσκευές χρηστών, όσο και για τα δεδομένα που συλλέγονται από εθνικά συστήματα πληροφορικής που υποστηρίζουν προγράμματα εμβολιασμού.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.