ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Χριστοπωλητή, όταν σε πλήρωνε το pronews.gr, ήταν καλά;

Ανήσυχος ο Ρ.Τ.Ερντογάν για τα 19 ρωσικά μαχητικά στην Λιβύη: Τι είπε στον Β.Πούτιν (upd)

Ανήσυχος ο Ρ.Τ.Ερντογάν για τα 19 ρωσικά μαχητικά στην Λιβύη: Τι είπε στον Β.Πούτιν (upd)

Τα 19 ρωσικά μαχητικά που βρίσκονται στην Λιβύη ήταν το πρώτο θέμα που ανέφερε ο Τούρκος πρόεδρος Ρ.Τ.Ερντογάν με τον Ρώσο ομόλογό του Β.Πούτιν στην σημερινή τηλεφωνική τους συνομιλία.

Όπως είχε αναφέρει ο Ερντογάν πριν την τηλεφωνική τους συνομιλία επρόκειταο να θέει το θέμα της παρουσίας 19 ρωσικών μαχητικών στην Λιβύη (ουσιαστικά αποκάλυψε τον αριθμό των αεροσκαφών MiG-29 και Su-24 που πήγαν τελικά στην Λιβύη) λέγοντας πως θέλει να προτείνει στον Ρώσο πρόεδρο ένα σχέδιο για να «επιλυθεί» το «πρόβλημα».

Επί τάπητος βρέθηκαν και άλλα περιφερειακά προβλήματα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη εξέλιξη επήλθε λίγες ώρες, μετά την απόρριψη της πρότασης της Αιγύπτου για άμεση κατάπαυση του πυρός στη Λιβύη.

«Η προσπάθεια εκεχειρίας του Καΐρου ήταν θνησιγενής. Εάν υπάρξει μια εκεχειρία για υπογραφή, αυτή θα πρέπει να γίνει εντός μιας πλατφόρμας που μας φέρνει κοντά» δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της γειτονικής χώρας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.
Υποστήριξε δε ότι η αιγυπτιακή πρόταση αποτελεί μια προσπάθεια διάσωσης του Χαλίφα Χαφτάρ, επικεφαλής του Λιβυκού Εθνικού Στρατού (LNA). «Αυτή η κατάπαυση του πυρός, η οποία αφορά τη διάσωση του Χαφτάρ, δεν φαίνεται ειλικρινής ή πιστευτή σ’ εμάς» επισήμανε, χαρακτηριστικά.

Η Λιβύη ταλανίζεται εδώ και χρόνια από εμφύλιες συρράξεις.

Αυτή τη στιγμή, η ανατολική Λιβύη κυβερνάται από το Κοινοβούλιο, το οποίο στηρίζεται από τον Λιβυκό Εθνικό Στρατό (LNA) του Χαλίφα Χαφτάρ, ενώ η δυτική Λιβύη ελέγχεται από την Κυβέρνηση Εθνικής Συμφιλίωσης (GNA) υπό τον πρωθυπουργό Φαγέζ αλ Σάρατζ.

Από τον Απρίλιο του 2019, οι δυνάμεις του LNA έχουν ξεκινήσει στρατιωτική επιχείρηση για την κατάληψη της Τρίπολης, de facto έδρας της GNA.

16 κοινές περιπολίες με τη Ρωσία στη Συρία

Από την πλευρά του, το μεσημέρι της Τετάρτης, ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας, Χουλουσί Ακάρ, αναφέρθηκε στην κατάσταση στην επαρχία Ιντλίμπ της Συρίας.

Όπως γνωστοποίησε, από τις αρχές του 2020 τα τουρκικά στρατεύματα έχουν εξουδετερώσει 4.312 τρομοκράτες και έχουν διεξαγάγει 16 κοινές περιπολίες με τη Ρωσία.

«Πραγματοποιούμε τις επιχειρήσεις μας στη Συρία με την ίδια φιλοδοξία και ενέργεια όπως τις πρώτες μέρες. Περιμένουμε από τις ΗΠΑ και τη Ρωσία να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους. Συμβαίνουν περιστατικά βίας στην περιοχή. Είμαστε έτοιμοι να κάνουμε ό,τι χρειάζεται».
Και κατέληξε: «Το να λάβουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία των συμφερόντων και της ευημερίας της χώρας μας, συμπεριλαμβανομένης της διεξαγωγής στρατιωτικών επιχειρήσεων, είναι το δικαίωμά μας. Αυτή είναι η εγγύηση της ασφάλειας στα σύνορα και της ασφάλειας του λαού μας. Τα συμμαχικά κράτη πρέπει να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους».

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Τουρκία, μαζί με τη Ρωσία και το Ιράν, αποτελούν εγγυήτριες δυνάμεις για την κατάπαυση του πυρός στη χώρα της δυτικής Ασίας.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

%20https://twitter.com/TyrannosurusRex/status/1270238701201821696

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.