ΚΛΕΙΣΙΜΟ
«Χουντικό» το σύνθημα «Πατρίς, Θρησκεία, Οικογένεια» λέει ο Κασσελάκης. Και το(ν) χειροκροτούσαν...

Ταλιμπάν σε ΗΠΑ: «Μη φτιάξετε στρατιωτική βάση δίπλα στο Αφγανιστάν – Θα σας τελειώσουμε»

Ταλιμπάν σε ΗΠΑ: «Μη φτιάξετε στρατιωτική βάση δίπλα στο Αφγανιστάν – Θα σας τελειώσουμε»

Οι Ταλιμπάν έστειλαν προειδοποίηση προς τις γειτονικές χώρες του Αφγανιστάν να μην επιτρέψουν στις ΗΠΑ να φτιάξουν βάσεις στο έδαφός τους, και πως αν συμβεί κάτι τέτοιο δεν θα μείνουν σιωπηλοί.

Η Ουάσινγκτον έχει ανακοινώσει ότι θα αποσύρει τα στρατεύματά της από το Αφγανιστάν έως την 11η Σεπτεμβρίου έπειτα από 20 χρόνια παρουσίας στην εμπόλεμη χώρα, η κατάσταση ασφαλείας της οποίας παραμένει εύθραυστη.

Πληροφορίες που ήρθαν στη δημοσιότητα τις τελευταίες ημέρες από αφγανικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι οι ΗΠΑ επιθυμούν να διαθέτουν μια βάση στην περιοχή, η οποία θα τους επιτρέπει να παρεμβαίνουν στο μέλλον στο Αφγανιστάν, εφόσον χρειαστεί.

“Ζητάμε από τις γειτονικές χώρες να μην επιτρέψουν κάτι τέτοιο”, ανέφεραν οι Ταλιμπάν σε ανακοίνωσή τους. “Αν ληφθεί μια τέτοια απόφαση, θα είναι ένα σοβαρό, ιστορικό λάθος (…) και οι Αφγανοί μουτζαχεντίν δεν θα μείνουν σιωπηλοί μπροστά σε αυτή την πρόκληση”, απείλησαν.

“Έχουμε δηλώσει επανειλημμένα ότι το έδαφός μας δεν θα χρησιμοποιηθεί για να πληγεί η ασφάλεια άλλων χωρών και αναμένουμε από τις άλλες χώρες να μην επιτρέψουν να χρησιμοποιηθεί το έδαφός τους και ο εναέριος χώρος τους εναντίον μας”, τόνισαν.

Πολλές γειτονικές χώρες του Αφγανιστάν είχαν επιτρέψει στην αρχή της δεκαετίας του 2000 στον αμερικανικό στρατό να χρησιμοποιήσει τις βάσεις τους για τις επιχειρήσεις του στο Αφγανιστάν

Σήμερα ο Πακιστανός υπουργός Εξωτερικών Σαχ Μάχμουντ Κουρέσι επιτέθηκε στη Γερουσία σε δημοσιεύματα του τοπικού Τύπου, σύμφωνα με τα οποία το Ισλαμαμπάντ σύναψε νέα στρατιωτική συμφωνία με την Ουάσινγκτον. “Οι πληροφορίες αυτές δεν έχουν καμία βάση. Το Πακιστάν υπό τη διακυβέρνηση του (πρωθυπουργού) Ίμραν Χαν δεν θα επιτρέψει ποτέ στους Αμερικάνους να έχουν βάση στο έδαφός μας”, υπογράμμισε.

ΗΠΑ και Ταλιμπάν υπέγραψαν τον Φεβρουάριο του 2020 ιστορική συμφωνία στο Κατάρ, η οποία προβλέπει την απόσυρση των αμερικανικών δυνάμεων από το Αφγανιστάν. Οι ΗΠΑ πρόκειται να αποσύρουν τους 2.500 στρατιώτες τους που παραμένουν στο Αφγανιστάν έως την 11η Σεπτεμβρίου, την 20ή επέτειο από τις τρομοκρατικές επιθέσεις.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.